Париж и Брюксел предлагат: Ден без коли по улиците

Двете столици искат Европейски ден без автомобили
15 сеп 2018 15:30,
19
Париж и Брюксел предлагат: Ден без коли по улиците
Снимкa: Reuters, архив

Кметовете на Париж и Брюксел Ан Идалго и Филип Клос предложиха да се създаде европейски ден без автомобили, предаде Франс прес. Идеята беше предложена преди утрешния Ден без автомобили-2018 в двете столици.

Изправени пред спешната нужда от действия за климата и ефектите на замърсяването, двамата кметове призовават в общо изявление в Европа да се организират "хиляда дни без автомобили", като се вземат за модел Европейските дни на културното наследство, които също са този уикенд, предава БТА.

Парижкото кметство обяви вчера, че първите четири квартала на града, които са част от центъра на столицата, ще бъдат затворени за автомобили една неделя всеки месец от 7 октомври. Преминаването ще бъде възможно само по големите пътни артерии, които ги пресичат.

По данни на парижкото кметство автомобилният трафик в града е отбелязал рекорден спад от 6 на сто от 2017 до 2018 година. Замърсяването на въздуха също е намаляло в съпоставими пропорции, подчертава кметството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да е зле да има и ден без брюкселски чиновници.
16
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Париж - гъстота на населението 21100 човека/кв.кмБрюксел - 7060 човека/кв.кмСофия - 2650 човека/кв.км===Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак. Там имат проблеми заради многото автомобили, а в София проблем няма и в блиските 30 години няма да има.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В "Деня без автомобили" се мятам на мотора и екотата да надуват на дядо... празничните балони...Що не направим ден "Без гладни"? Всеки да яде колкото може и колкото иска на корем? Да вляза и да мятам филе "Елена", докато ми се доповръща?
14
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Скоро ще има ден без хора по улиците заради мръсния въздух
13
0
 
4
 
! Отговори
Ден преди 5 години
Ден без заводи замърсители няма ли да има? Ден без да се горят гуми и *** по квартали и села няма ли да има?Като искат да има по-голяма полза вместо да спират движението на автомобили в неделя да го спрат в работен ден тогава наистина ще има ефект!
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта, тъпири, е да пробвате как се живее без автомобили, защото иначе изобщо няма да ви мине през амебоидните шоферски мозъци. И когато вземе, че ви хареса, да спрете да тровите себе си и нас и да поосвободите малко място на улицата, като си изхвърлите трошката за скраб.
11
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 8Че у Брюксел такситата ви рикши ли са.
10
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Град без автомобили е като риба без велосипед.
9
0
 
11
 
! Отговори
Боцо преди 5 години
Хубава идея, ще взаимстваме, обявявам този месец за месец без заплати, за да помогнем на задъхващия се бизнес
8
2
 
1
 
! Отговори
Sd преди 5 години
Утре тук в Брюксел е такъв ден от 9:30-19 безз коли, неудобно е но се преживява, има градски и таксита
7
1
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Не разбрах каква е целта.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ще постигнат с този ден без автомобили ще сптът промяната на климата ли. Истината е да се спре производството на автомобили и продажбата им. Да се спрът всички заводи които денонощно произвеждат пушилки. Да се насърчи закупуването на ел. автомобили като държавите да субсидират производството им и цената да е достъпна за всички. Ето това са истнските мерки и резултата щее повече от положителен. А не да ни хвърлят прах в очите и да казват че са свършили нещо. За мало. Умни ли ни имат.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аде де"А кога без каруци на индианци?" Когато започнат да ги наричат с ИСТИНСКОТО им ИМЕ. Както ТЕ САМИТЕ си се наричат. :)
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-ха"А не може ли ден без "бежанци"?Ако ни хареса-целогодишно!"---Може, тогава ще има повече място за ромска хроника, автокатастрофи, ало-измамници, стрелби на обществени места, гей-паради, лоши руснаци и т.н. и т.н. ... :)
3
1
 
10
 
! Отговори
Аде де преди 5 години
А кога без каруци на индианци?
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Париж и Брюксел предлагат: Ден без коли по улиците" ...... И понеделник рибен ден, без месо (по-възрастните помним).Нещо да се е променило? Само, дето "командният център" се е преместил ... :)
1
1
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
А не може ли ден без "бежанци"?Ако ни хареса-целогодишно!