1 година по късно – какво се случва с Tesla-та на Мъск, пътуваща към Марс

Автомобилът е в орбита на няколко милиона километра зад Червената планета
8 фев 2019 09:00, Нели Христова
114
1 година по късно – какво се случва с Tesla-та на Мъск, пътуваща към Марс
Снимка: SpaceX

There's a starman waiting in the sky
He'd like to come and meet us*

 
Помните ли Starman (Звездният човек), който зае червената Tesla roadster от своя приятел Илон Мъск и отлетя към Марс?

Точно преди една година чучелото, поместено в колата на футуриста излетя с ракета Falcon Heavy към своите космически приключения. Точно сега колата "дрифти“ в елипсовидна орбита някъде зад Червената планета, която ще е дълга 557 земни дни.

За тази една година Starman е пропътувал 760 милиона километра със скорост близо 80  хил. км/ч.

Ако батерията на електрическата кола все още работи, то Starman е слушал Space Oddity 99,323 пъти в едното си ухо и Is there Life on Mars? 133,384 пъти в другото.

При тези условия, застраховката на автомобила е изтекла вече 10 хил. пъти, което е проблем за Starman, защото ще му е нужда, когато се върне на Земята.

Космосът изобщо не е дружелюбен към червената Tesla на Мъск. Тя постоянно е изложена на микрометеорити, слънчева радиация и космически лъчи, които постепенно разбиват корпуса й и са на път да унищожат и костюма на нейния шофьор.

И докато камъни се забиват в Tesla-та от всички страни, то кожените седалки или всъщност всичко в нея, което е направено от органични материали, може би вече се е разпаднало на малки частици заради радиацията.

"Не бих им дал и година“, казва астрономът Уилям Каръл пред Live Science, относно удобствата в колата.

Според очакванията след милиони години от автомобилa ще остане само алуминиевата рамка, която пък упорито ще продължава да е в орбита около Слънцето. А учените от SpaceX  твърдят, че Starman и колата му ще обикалят в Космоса още 1 милиард години.

Но пък други проучвания дават по-кратък срок за обикаляне на Слънчевата система от Tesla-та. Според тях, тя ще се блъсне или в Земята, или във Венера в следващите 1 милион години. 

Ала засега пътуването тепърва започва. Надяваме се Starman да има и застраховка живот.

*Има Звезден човек чакащ в небето
Той би искал да дойде и да се срещне с нас

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
6
 
! Отговори
До 69 преди 5 години
И глyпакът автор на коментар 69 даде най-адекватното доказателство за всичко: да сме били разгледали някой ученичеси глобус и ще си отговорим на всички въпроси за всемира и летящата кола.Вие сте като ***, бе! Репетитивно повтаряте мантрите, които са ви наблъскани в главите от Холивуд и не поставяте и под най-малко съмнение, че "летенето в космоса" и кацането на други планети неосъществим със сегашното ниво на технологиите трик. "Великите сили" трябва да парадират с мощ, ракети, космос...
76
0
 
3
 
! Отговори
За болшевиките.. преди 5 години
,,Най -тежката катастрофа в живота е сблъсъкът с простака" Шилер.
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 72Не знам кой лайф си гледал, но аз съм гледал истинския и такова нещо категорично няма, то е плод на твоите фантазии!
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 76тоя па, от кое село идеш бе ?
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Земята е плоска със сигурност, но и главите ви също са плоски, щом вярвате на летящата теслá.
72
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Това ще е Тесла-та с най-голям пробег,макар и по инерция.
71
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах лайфа на пускането и ме изкефи как в първите минути (че и после) картината на космоса на моменти изчезваше и отзад се виждаше снимачната площадка. Колата е закачена на нещо като голяма ръка, която я върти бавно в различни посоки, а "космоса" беше просто компютърен фон. Имаше и публика от пияни ред-неци и цветнокожи студентки, които бяха отишли в НАСА само за безплатното шоу с напиване. Мъск се смееше като *** през цялото време и изтърси "колата изглежда толкова фалшива, но е истина"
70
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 70 преди 5 години
Погледни от позитивната страна. Колкото повече УлигУфрени и хора с редуцриан умствен капацитет, толкова по-лесно да се реализираш ;)
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В коментарите можете да видите ясно нивото на образователната ни система последните 30 години... пълна балканска трагедия.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До FAKE!!!Я вземи намери един глобус и го поразварти малко ... може да те огрее.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-простият народ ... Което работи добре за мен, защото се научих, че сте само овце за стригнае и ви стрижа яко :)
66
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 64 преди 5 години
Пикаеш ли газ от яд?
65
5
 
3
 
! Отговори
FAKE!!! преди 5 години
Къде изчезнаха континентите на планетата на заден фон? Някой може ли да ми каже?
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** в космоса ще има ли кой да ни накаже.
63
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли някой заблуден който да вярва наистина, че някаква кола си лети в космоса? Пълна с уреди, пластмаси, гуми и боя, които не изгарят. Температурата на слънце е над 100 градуса. Това е същата измама, като кацането на луната, но понеже вече "нямат средства да изпратят капсула" пращат автомобил. В космоса. Стадото наистина е изключило критичното си мислене, щом вярва на такива глупости.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кка си личи, че беднячетата завиждат. Бедняпковци - спрете, да давате пари за интер ет, че няма за ядене и бачкайте повече! Ко сте ми се от пуснали тука, аааа?
61
5
 
4
 
! Отговори
Петров преди 5 години
България в съюз с азиатската империя Османска Турция нападна Румъния през 1916г. и после се чуди ссъюзниците на Европа защо ни викали "турци". Сега пак сме се наг***зили на някакви от друг континент, защото имали червени играчки.
60
10
 
0
 
! Отговори
Петров преди 5 години
За американоклоуните - "технологичното постижение" на Мъск означава някакви играчки - макети, боядисани в червено. Съветската космическа програма има още много хляб да яде за да я само доближи.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хахахаА каква е ползата от теб?
58
7
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Гледам евроатлантическите *** са изпаднали в делириум, че някакъв болен мозък милиардер е изпратил в космоса едно чучeло в луксозна кола. Някои да ми обясни какъв е смисълът на този акт ?Какво печели науката ? Каква е ползата за човечеството ?Разбира се, винаги остава и съмнението, че това не е поредния клип сниман в някое студио на Холивуд. Знаем, че американците са силни в киноефектите...

Спонсорирани публикации