Автономните автомобили се оказаха... расисти

Сензорите им трудно засичат хора с тъмна кожа
30 мар 2019 17:15, Нели Христова
32
Автономните автомобили се оказаха... расисти
Снимка: Reuters

Все още има много препятствия пред автономните автомобили, преди те да станат част от живота ни. Макар с всеки изминал ден да стават все по-съвършени, никой не би очаквал, че някои от вече използваните автопилотни системи страдат от истински "расизъм".

Изследователи от Американския технологичен институт в щата Джорджия забелязват, че някои системи работят много по-зле, ако "срещнат" на пътя пешеходци с тъмна кожа. По време на анализ на видеоматериали, заснети по улиците на Ню Йорк, стана ясно, че системите реагират по различен начин на пешеходците от различни раси и най-лошо на тъмнокожите, особено, ако те са облечени в тъмни дрехи и пресичат пътя в тъмното. По-специално това се наблюдава при автопилота на моделите на Tesla.

Междувременно, ако сензорите на безпилотното превозно средство не могат да разберат, че обектът е пешеходец, вероятността от сблъсък между колата с човека се увеличава значително. Причината е, че автомобилният компютър и автопилотът не могат да предскажат по-нататъшното поведение на такова "препятствие".

Изследователите подчертават обаче, че не всички автопилотни системи страдат от този вид "расизъм".

Още интересни факти около автомобилите четете на сайта на AutoMedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо трябва човека да е бял за да може сензорите да го зсекат. Ами ако е с гръб какво правиме. Трепели го. Какво е това недоразумение. Сензорите трябва така да са нагласени че да засичат всичко движещо се на пътя. Ами ако излезне на пътя чере.н кон кво праиме трепеме ли го. Само че коня преди да умре ще убие пасажерите в автомобила щото това животно е тежко колкото самият автомобил. Тия кравари в оная дупка под гърба ли са правени. Егати краварската кошница.
3
6
 
45
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Лелее. Той изкуствения интелект се оказа по умен от нас. Хахаха. Евала
2
3
 
43
 
! Отговори
На Иван брат му преди 5 години
Изпратете ги в България, в градове с квартали като Столипиново, Максуда, Шекер махала, Факултета и др. Ще мачкат наред съмнителни тъмни субекти. И тъй като няма шофьор, а само автопилот, няма да се брои престъпление, само трудова злополука.
1
5
 
60
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Нищо изненадващо. Автопилотът реагира само на хора.