Ледове, студ, но и петрол, природен газ... битката за Арктика

Районът зад полярния кръг рискува да стане арена на геополитически сблъсък
45
Ледове, студ, но и петрол, природен газ... битката за Арктика
Снимка: Pixabay

Към Арктика е приковано вниманието буквално на целия свят. Свидетелство за това е съставът от участниците в откриващия се в началото на другата седмица в Санкт Петербург форум "Арктика - територия на диалог". Държавни и правителствени ръководители, видни политици, дипломати, учени и представители на гражданското общество ще обсъдят проблеми на геополитиката, промените в климата, опазването и разработването на богатите ресурси на региона. Не случайно глобалната тема на форума е формулирана като "Арктика. Океан на възможности".

С какво толкова е интересна Арктика с нейните сурови и на пръв поглед неподходящи за човешка дейност климатични условия? Експертите твърдят, че в близко бъдеще находищата на региона могат да станат основни фактори на ръста, например, на нефтогазовия отрасъл. Под арктическите ледове се крият 90 млрд. барела петрол (13 процента от неразработените световни запаси), 48,3 трлн. куб. м. природен газ (30 процента) и 44 млрд. барела газов кондензат (20 процента).

Наистина, във връзка с това районът зад полярния кръг рискува да стане арена на геополитически сблъсък на интереси. За Русия това е стратегически важен район, потенциален двигател на икономиката. Държавната програма за развитие на Арктика е удължена до 2025 г., а с въпросите на региона отскоро се занимава Министерството на развитието на Далечния изток и Арктика. На свой ред Министерството на природните ресурси и екологията разработи комплексен план за развитие на минерално-суровинния и логистичен потенциал на Арктика, включващ реализацията на 118 проекти.

Още един повод за засилване на присъствието на Русия в Арктика е защитата на границите. Според плана на Съвета за сигурност на Руската федерация до 2020 г. е необходимо зад полярния кръг да бъдат възстановени повече от 200 военни обекти, да се построят 10 летища, и да се разположат 20 системи за противовъздушна отбрана.

Разбира се, във Вашингтон не могат безучастно да наблюдават усилването на Русия в толкова важен регион. Но засега става дума, впрочем, само за планове: както заяви министърът на военноморските сили на САЩ Ричард Спенсър, през лятото американски кораб възнамерява да премине през арктически води. Това, по думите му, е нужно за "осигуряване на свободата на корабоплаване" и ще стане отговор "на някои страни и прекомерните им претенции към Арктика". Освен това САЩ се подготвят за разполагане на военни кораби и самолети на един от островите на Аляска. Според "Уолстрийт джърнъл" във Вашингтон признават, че са недооценили важността на влиянието в Арктика и сега могат да се сблъскат с проблеми, тъй като Русия я усвоява благодарение на своите северни граници. Китай пък се обяви за околоарктическа държава и иска да прокара от там полярен "Път на коприната".

Преди шест години Китай с подкрепата на Русия стана наблюдател в Арктическия съвет, а през 2018 г. публикува Бяла книга, в която са изложени стратегиите за действие близо до Северния полюс. Въпреки че се намира на хиляди километри от Арктика Пекин строи ледоразбивачи за усвояване на Северния морски път (СМП). По него корабите от Азия към Европа ще преминават с една седмица по-бързо в сравнение с маршрута през Суецкия канал.

Но въпросът, дали Русия ще предостави на Китай преференциален достъп до СМП, остава открит, отбелязва независимият портал arctictoday. "Ако китайска подводница изплува в Арктика в близко време, вероятно някъде след 5-10 години, съотношението на силите ще се промени. За Русия това ще е напълно нова реалност, която ще постави нови задачи", посочва порталът.

При всички положения Русия вече е разработила правила за преминаване по СМП на чуждестранни военни кораби. Те вече няма да могат да преминават по него, ако съответните държави за срок от 45 денонощия до началото на плаването не уведомят Москва за плановете си. Освен това всеки военен кораб ще е задължен да качи на борда си руски лоцмани. В случай на несанкционирано движение по СМП, Москва може да арестува или дори да унищожи кораба нарушител. Това означава, че Русия де факто е взела СМП под свой контрол. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: петролгазАртика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
0
 
! Отговори
руски тарикатлъци преди 5 години
Международните спогодби са, че всеки който направи инвестиция, има право на пропорционален на инвестицията дял от ресурса.Русия няма ресурси за да инвестира и сега ще моли за кредити. Вероятно ще изнудва САЩ че ако не им дадат, ще вземат от Китай.Така е и за луната и Марс. Който има пари да инвестира, после ще разполага с ресурса.Просто Русия си проигра картите с Крим. Защото преди това САЩ бяха предразположени. Признаха чеченците за терористи, допуснаха да обявят морска блокада на Грузия ...
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо сте се объркали.Петрол там няма,това го казаха учени.
40
1
 
1
 
! Отговори
Iozeff преди 5 години
До АнонименНещо незаконно ли има!? Кажи ти как си изкарваш прехраната? Да не би да свириш безплатно!?
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28 Няма такива спогодби ,и точно затова китайците имат претенции за Арктика!По междонародните спогодби признати от ООН държавите имат право на 200милна икономическа зона от бреговете на държавите с излаз на море.Държавите с излаз на северния океян може и ,да си поделят Арктика,но никоя друга държава няма да го признае!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не само е разработила правила за преминаване по СМП,от първи януари 2019 година в отговор на Американските и Европейските санкции Русия ограничи преминаването на кораби по СМП.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия даже има собствен процесор - 500Мхз/10000$.Сигурно са продадени 100 бройки.
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен36А ти какво общо имаш с въпросните пари? какво те топлят, че се напъваш толкова?
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ледове, студ и много пари които Уви не са на краварите и никога няма да бъдат!
34
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия има пари да плаща на тр0лове по чужди форуми още 100 години.
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ западали, а руснаците и русофилите си пращат децата натам.Странна работа.
32
7
 
5
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Руските про стаци организират форум, за да излъжат някой лаком и прос западняк да вложи пари в съвместно предприятие, а после да му конфискуват активите. Както стана с активите на БП на Сахалин. Най-обикновени бандитски номера. Колкото до корабоплаването, извън 12-милното териториално море, права да ограничават плаването нямат.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изнасят деликатесни риби, хайвери, крабове, трепанги и какви ли не морски продукти. Изнасят водка за стотици милиони долари. Мед, горски плодовеНе само.Също и кедрови ядки.Гледах как ги добиват едни, дето приличат на нашите берачи на манатарки и див джоджен. Сега чувах, че почват да правят ферми за боровинки и калофорнийски червеи.
30
2
 
2
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 25. Естествено че нямам права над парка, доколкото си спомням в поста написах права над двора, не над общинския парк, нали така? Междувпрочем това важи не само за мен и за комшията, ами и за всички, ако ме разбираш какво искам да ти кажа в контекста на темата.
29
4
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Битка за Арктика няма да има, европейските банки ще отпуснат заем с лихва на руски компании, които ще наемат китайци, руснаци и подобни да работят, добития петрол и газ ще потече към ЕС, който в замяна ще достави автомобили, парфюми, и телефони на бачкаторите, както имоти и колежи за олигарсите. Тест нищо по-различно от ''битката'' за Сибир.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимка преди 5 години
Тоя текст го четох снощи. Аре да си говорите в редакцията кой какво пише, а?
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19, не си прав, защото може би не знаеш, че по силата международните спогодби Северният полюс е точката, в която се събират границите на пет (само пет) държави - РФ, Дания, Канада, Норвегия и жадуващия за ролята на хегемон.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си как ще стане собственост на 5-10 човека...
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17"Изхранва" е много силен термин., защото нищо не е даром. И сриг обижда хора, които дори и не познаваш.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SharkТи нямаш права извън собствеността принадлежаща на теб и "комшията". Това е все едно, да имаш претенции към парка пред кооперяцийката ви, нищо, че е публичен от 100 години насам.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Либийската народна армия която се ръководи от подкрепяния от Москва и Пекин маршал Халиф Хатар е превзела всички подстъпи към столицата Триполи съобщават световните агенции.тази успешна офанзива на маршал Хафтар срещу ислямистките терористи става благодарение на активната подкрепа от страна на Москва ,след като Русия се включи по активно в Либия.Маршал Халиф Хафтар е до последно лоялен на Кадафи ,като същия е завършил военната академия Фрунзе в СССР

Спонсорирани публикации