Как да инвестираме лесно в период на ниски лихви?

Има решения, които са подходящи и за по-малко напреднали стратези
Спонсорирано съдържание | Обновена: 18 дек 2020 10:42 | 8 апр 2019 10:20, Александър Попов
Как да инвестираме лесно в период на ниски лихви?

Независимо дали говорим за малки или по-големи инвестиции, независимо дали става дума за вложения в акции, имоти, облигации, валута или друг вид активи, най-важното за всеки вложител е възвръщаемостта. Или иначе казано – възможността на инвестицията да генерира печалба. Колко точно ще се спечели за даден период от време. Или загуби, защото – нека не се лъжем, понякога инвестициите не се оказват толкова сполучливи, колкото ни се иска.

А някои спестовници предпочитат да заложат на сигурното – банковия депозит. Но за съжаление неговата сигурност е обратно пропорционална на възвръщаемостта, която, заради ниските лихвени проценти, към днешна дата е доста ниска и не може да победи инфлацията.

За щастие, има и специализирани продукти, които могат до голяма степен да ви покажат най-доброто от двата свята. И за още по-голямо щастие, някои от тези продукти са разбираеми и за обикновения човек, без сериозна финансова подготовка. Като например СИП - Систематичен Инвестиционен План, предлаган от ОББ.

Ако името звучи сложно, то е време да ви успокоим. Накратко - програмата предлага чрез минимални месечни вноски инвеститорите да могат да постигнат желана сума, за да реализират мечтано пътуване, по-скъпа покупка, осигуряване на образование на децата или пък допълнителна помощ след пенсионна възраст, както и различни други свои цели.

Този план всъщност е насочен към тези, които нямат възможност да спестяват или инвестират големи суми, но все пак биха искали да отделят средства. Спестовните планове осигуряват широк избор за вземане на решение според индивидуалните цели и нагласа на всеки.

Иначе СИП има редица предимства. Така например не е нужно да се затяга силно коланът – пести се неусетно - чрез малки суми, без потребителят да се затормозява с пресмятане на различни видове схеми и да губи време в посещения на офиси. Едно посещение за подписване на договор и след това процесът е автоматичен. И макар че се спестява с малки месечни суми, може да се постигне добра доходност от натрупаната инвестиция. При това възвращаемостта може да бъде по-висока, отколкото при ползване на традиционните спестовни продукти.

И за да е още по-хубаво- не се дължат данъци върху придобития доход от вложенията. И това не е всичко - месечната  вноска се плаща на определена и удобна за клиента дата в рамките на месеца. Месечните вноски са в зависимост от индивидуалните възможности, като започват от 20 лв. и няма ограничения като срок и суми.

И така... все пак в този объркан свят на ниски лихви има спасение и за дребния инвеститор - с малки суми и малки инвестиционни познания, но затова пък - със смели желания и перспектива за постигнати цели.



Още от
Спонсорирано съдържание