Шизофрения и психични отклонения: Рисковете на "друсаната трева"

Д-р Лазар Узунов обяснява рисковете от употребата на новите наркотици
3 май 2019 11:00,
70
Шизофрения и психични отклонения: Рисковете на "друсаната трева"
Снимка: Reuters, архив

Иновация при обработката на марихуаната в последните няколко години увеличава няколко пъти риска от развиване на зависимост, алармира д-р Лазар Узунов, водещ специалист по лечение на зависимостите. Т. нар. "друсана трева" зачестява в последните няколко години.

"Изсушената марихуана се държи над съд, от който се изпаряват разтворени амфетамини и техните вещества се просмукват в листата. Пушенето на такава “трева” може да доведе моментално до страховита шизофренна картина само от една цигара - нещо, което се смята за мит при класическата марихуана", посочва д-р Узунов пред "24 часа".

Той посочи, че стресът и несигурността на живота увеличават натиска върху съвременния човек и все повече се регистрират случаи на хора с тревожност. Увеличават се паническите разстройства, обсесивно-компулсивните кризи, масови са и леките психични разстройства.

Още по темата


Учениците ни на челно място по... употреба на амфетамини

"Най-често като отдушник посягат към алкохол, който се припознава като достъпно и евтино “лечение” на напрежението и стреса. При младежите между 15 и 25-30 г. се забелязва по-често прибягването към психоактивни вещества - основно марихуана и амфетамини, като сравнително евтини", посочи шефът на отделението за лечение на болестни зависимости към Клиниката по психиатрия към ВМА.

Концепцията за канабиса като мека дрога, която не води до пристрастяване, беше в основата на холандския модел на узаконяване на кофишоповете, в които може да се пуши марихуана. Преди 2 г. обаче местният институт по наркотиците преоцени тази политика, която приемаше, че едва 1-2 процента от пушещите марихуана може да развият шизофрения.

Новите доклади на световни форуми по психиатрия съобщават убедителни данни за 20-25% пристрастени и развиващи шизофренни отклонения след пушенето на "друсана трева", известна и като “Летящият холандец”, “Веселият дух” и други жаргонни имена на комбинираната дрога.

Лазар Узунов посочи, че вече има такива случаи и у нас.

"Дори вече трудно различавам истинската шизофрения от предизвиканата от дрогата, която и много по-трудно се лекува. Установи се, че въпреки че след време наркотичното вещество се неутрализира и изхвърля, параноята и всички други особености на шизофренията остават. Докато при съвременното лечение на ендогенната шизофрения и придържане към медикаментозната схема тя се лекува по-предвидимо и може да мине в ремисия. Има голям ефект от новите терапии", посочи лекарят.

Зарибяват децата с нова дрога, вкусът - на шоколад и ягода

Той допълни, че е възможно пълно излекуване с депо-препарати, които при редовно прилагане водят до контрол на заболяването. Вече използваме и много ефективни мускулни инжекции, които се поставят на 3 месеца и са превенция на следваща криза. Доказано е, че всеки следващ пристъп унищожава десетки хиляди неврони и води до деградация.

След 10-ата криза вече се говори за шизофренен дефект – обедняване на речника, загуба на памет, занемаряване на външния вид. С напредването на процеса тези хора се превръщат във вегетиращи. С навременна диагноза и лечение може да се избегне.

Новите терапии се прилагат през дълги периоди и освен че са удобни за пациента, те са и по-голяма гаранция срещу пропускане на доза – масов проблем при медикаментите, които трябва да се вземат често, особено ако това е поверено изцяло на човека в домашни условия.

"Не всеки, развил зависимост, понася мисълта, че трябва да споделя стаята с психично болни с тежките диагнози. Пристрастеността е по-особено състояние, при зависимостта конструктивното е, че има потенциал за отказване от веществото и възвръщане на здравето. В САЩ – прагматична държава, са изчислили, че всеки долар, вложен в лечение на зависимостите, се връща 10-кратно като обществен ресурс. Излекуваните хора са в обществото, полезни са за себе си и за държавата. У нас на зависимите от дрога и алкохол се гледа като на хора, които сами са си предизвикали заболяването едва ли не от каприз, и затова – да се оправят, както искат", посочи д-р Узунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости и всяване на страх. Не сме в 60те, има интернет и всеки може сам да провери различни източници и да се убеди, че казаното тук е невярно. Ако 25% получаваха шизофрения от друсана трева, това щяха да са десетки хиляди психо-болни. Друсана трева има от началото на 90те, досега никой не се е побъркал. Единствено т.нар Bath Salts отключват психо-болести, някои от тях се употребяват дори в домакинството (прекурсорите им).
32
3
 
9
 
! Отговори
ххх преди 4 години
До употребата на "друсана трева" се стигна заради това че великите вождове на България забраняват и то строго употребата на истинска марихуана .....Защо едни от най напредналите държави разрешават употребата и ? Глупави ли са не разбират ли какво не знам ? Защо в България не се легализира марихуаната на определени места и определено количество ? По добре ли е да се тровят тинейджъри и по големи с всякакви други *** ? Соли за вани и какви ли не отрови ?
31
2
 
22
 
! Отговори
Дочо преди 4 години
От цялата статия разбрах, че тревата сама по себе си не е проблем, а амфетамина в нея вдъщност е истинското зло
30
8
 
10
 
! Отговори
Ланец с медуза преди 4 години
Глупости. Поредната статия за това как не бива да узаконяваме тревата, нищо че толкова държави го направиха. Тук, в пещерна българия, където хората още говорят на уга-буга и чакат Прометей да открие огъня за да се стоплят, всичко е хилядолетия назад.
29
7
 
8
 
! Отговори
machi преди 4 години
..имам десетки приятели чукясали от алкохол .Имали били приятели дето били странни за дето пушили трева , и какво ?? имам приятели и приятелки супер неадекватни от пиенето на алкохол (немогат да спят , треперят като Денди ).Ако искате някой да ви повярва , излезте с адекватни доводи , а не с празни приказки .
28
5
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОНОПЕНОТО СЕМЕ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ ПРАВИ СЕ ЧАЙ ОТ НЕГО!!! И СЕ ПРОДАВА ВЪВ ВСЯКА БИЛКОВА АПТЕКААКО ИМА МЕДИЦИНСКИ ПОЛЗИ ПРАВЕТЕ СИ ЧАЙ------------------------ВМЕСТО ДА СЕ ПУШИ ВРЕДНАТА ТРЕВА АКО ИСКАТЕ ДА СЕ УСПОКОИТЕ СИ НАПРАВЕТЕ ЧАЙ ОТ ТРИЦВЕТНА ТЕМЕНУГА ПО ДОБРЕ Е И ОТ МАТОЧИНАТА И ВАЛЕРИАНАТА ВЗЕТИ ЗАЕДНО И НЕ ПОТИСКА ЦЕНТРАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА!АКО ИСКАТЕ ДА СИ ДОСТАВИТЕ УДОВОЛСТВИЕ СИ ДРУСНЕТЕ ЕДНА ЗЛОБАРКА И ГОТОВО!КОНОП ЗА ПУШЕНЕ КАТЕГОРИЧНО НЕ!
27
3
 
8
 
! Отговори
machi преди 4 години
Тази статия е толкова идиотска , че ще доведе малдите повече да друсат .Моля dnes намерете експерти да се изкажат по въпроса , не докторче м дето си рекламира фармацефтичните *** .По логиката на този , цяла Америка ходят неадекватни , чехите и те са дроб , да не говорим за испанците , канадците , уругвайците и милиони други ..всички те на светлинни години от бай *** и по медицина и по икономика .половината коментари са ***"Имам приятел чукясал от наркотици " и какво ...
26
1
 
3
 
! Отговори
безпристрастен преди 4 години
Според хАвтора на тази статия взимаш грам амфетамин за около 30-35 лв. и грам трева за около 30-35 лв., реагент на високо спиртна основа - примерно антифриз ще свърши работа - 30 лв. и правиш..... половин грам друсана трева за .... около 30-35 лв... *** те тия дилъри направо да ги ожалиш... На загуба да работят. Да дадеш 90 кинта, за да вземеш 30?!? Яко...
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VictimizedИ ти личи!!!
24
5
 
10
 
! Отговори
Куку преди 4 години
Скоро един комшия пое към светлината, почна от трева и завърши с тежката артилерия.
23
3
 
11
 
! Отговори
безпристрастен преди 4 години
Всъщност канабисът има свойството да "замразява" делението на раковите клетки. Фармацевтичните гиганти нямат ползва от легализацията. Може да се прави био гориво - монополът за нефт и газ няма полза от евтино гориво. Платовете от коноп са в пъти по-качествени и никой не иска да подбива цената на памука. "Изсушената марихуана се държи над съд, от който се изпаряват разтворени амфетамини и техните вещества се просмукват в листата" - това не знам кой ид$иот го е писал?! Какви ЛИСТА, бе?
22
9
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
Марихуаната уврежда нуклеус акумбенс, прилежащото ядро на префронталния кортекс на главния мозък и уврежда-намалява чувството за удоволствие от останалите неща принуждавайки индивида да търси марихуаната за да си достави удоволствие !ВРЕДНО Е КОЛКОТО И МИНУСИ ДА СЛАГАТ ТРЕВОМАНИТЕ!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам една такава откачалка,която след години пушене е друг човек.
20
3
 
3
 
! Отговори
Хага преди 4 години
Тука всички са луди, в бг са нормални.
19
7
 
5
 
! Отговори
Цирк преди 4 години
Аз съм наркоман, друсалка, издънка в обществото, достоен пример за пропадията в поколението, обичам напушен да пия пира по полянки, гори и планини, да се въргалям в собствените си течности и да чукам в транс на тарамбука под звездите!
18
7
 
14
 
! Отговори
gg преди 4 години
Разбира се, че тревата не води до пристрастяване. Това са теории от времето на баба ми. Светът легализира, а България, както винаги, върви в обратната посока.Хората се пристрастяват към какво ли не - алкохол, хазарт, цигари, захар, и т.н. Тоест зависи от човека - ако е склонен, все ще намери към какво да се пристрасти. Може да потърсите в нета информация за експеримента с плъховете и кокаиновата вода.
17
4
 
15
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Зависи какво разбираш под свестни. Някои хора казват свестни на тези, които са интересна компания на маса. Лекар , който пафка често трева не бих му използвал услугите, както и на такъв , който се Олива с алкохол.
16
10
 
20
 
! Отговори
Цирк преди 4 години
Фалшива новинааа пак друсана трева това първо не е трева невежиМарихуаната е марихуана тревата с разни химикали е нещо други прости комунисти
15
7
 
12
 
! Отговори
:)( преди 4 години
защо ли познавам и лекари и програмисти, които са много добри в работата си и не пушат трева..??.. сигурно просто защото нямат нужда от тоя ***:))))аааа, и още нещо..не са и алкохолици (и с това изтърканата ви плоча за наркотиците и против алкохола е до там:))))
14
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тревата е наркотик, наркоманите, който пушат наркотици, са със слаба психика, слабо звено в човешката популация, директно да се затрива!

Спонсорирани публикации