Какво е да работиш в Huawei – компанията, в която цял свят е вперил очи

Служителите могат да си дремват след обяд
24 май 2019 13:15, Нели Христова
117
Какво е да работиш в Huawei – компанията, в която цял свят е вперил очи
Снимка: Reuters

Години наред американското правителство твърди, че Huawei може да използва технологиите си, за да следи конкурентните на Китай държави. Най-голямото притеснение на САЩ е, че технологичният гигант не може да каже "не" на китайското правителство, ако бъде помолен за такава услуга.

От друга страна, телекомуникационната компания е категорична, че да следи потребителите си далеч не е сред целите й, но думите на Рен Женгфей не могат да не предизвикат доза съмнение. "Искаме да сме на върха на света, заяви той, след като срещу Huawei бяха взети строги мерки - Това ще доведе до конфликт с Америка.

Още по темата

Останала без лиценз, а и за да разсее малко мистерията около себе си, компанията допусна журналисти на CNN в своите кампуси, където разработва технологиите си и където жвиеят нейните работници. Красиви сгради, фитнеси, билярд след работа и щастливи хора - това вижда фотографът Кевин Фрайър, когато се озовава в кампуса на Huawei в Дунгуан.

По целия свят за Huawei работят 180 хил. души. Една трета от тях се намират в Дунгуан - Силиконовата долина на Китай. Зад стените на красивите сгради се произвеждат, изследват и развиват новите технологии на компанията. Работата там е много желана от всеки китаец. Всъщност, заплатите, които Huawei дава на своите служители са най-големите в цялата страна. Но не всеки може да получи шанса да работи за технологичния гигант.

Трудът в кампусите е само за висококвалифиирани работници. Всеки нает от Huawei или е учил в чужбина или в най-добрите университети в страната. Някои от най-ярките умове са откраднати от други големи компании в Китай, а Huawei се старае да привлече и експерти от чужди държави.

Кампусите са огромни. Почти като градове. Всеки от тях си има ресторанти и кафета, спортни зали и дори собствена транспротна система. На едни места вилите и трапезариите са изискани, предназначени за клиенти и служители от високо ниво. В други части на града се намират жилища, по-семпли, но също толкова приятни, които служат за домове на обикновените работници.

Сградите са наистина красиви - построени са в европейски стил по желание на основателя на компанията, който дълги години е учил за архитект. На обед обаче светлините в тях изгасват, за да може всеки един от работниците да си вземе следобедна дрямка.

За разлика от лудницата в почти всички градове в Китай, обстановката в кампусите на Huawei е спокойна и тиха. Прилича по-скоро на университетски кампус, отколкото на място, където работят хора. Именно това прави работниците щастливи. Всъщност, никой не може да се оплаче от начина, по който компанията се отнася с тях. Притеснени са обаче от атаките, които Huawei получава зад граница.

"Служителите ме допуснаха навсякъде, освен в някои строгосекретни лаборатории. Разговарях с много от тях и по техните думи, Huawei е като всяка друга компания - иска да се развива и да произвежда неща, които да правят живота по-лесен, разказва Фрайър. - Всички са щастливи и доволни от това, което правят там. Усеща се, колко голямо и важно е всичко, което се прави там. И то продължава да расте."

Според Кевин Фрайър, Huawei е компанията, която носи национална гордост на Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
4
 
! Отговори
ьааьаьаь преди 4 години
Преди 15 години, като бях в Китай видях, че той е 50 години напред пред САЩ. Сега сигурно са над 100 години напред. САЩ умират и Тръмп се опитва да ги спаси, но няма да успее. Амариканците са *** и мързеливи масово. Имат малко атомни бомби и самолетоносачи за да всяват страх над чалмистите *** с нефта, това е. Пътници са. Икономически не могат да са преборят с никой. След 10 години, САЩ ще са в ултра депресия и безработица. А след 20 ще се трепят масово.
87
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по рано се отсече главата на дракона толкова по добре. Тръмп е абсолютно прав да опита да раздели сащ от китай икономически - дано да успее... Иначе със западната цивилизация ( където членува и бг) е свършено...
86
5
 
10
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
В момента и аз съм с Хуйвeй P30 Pro. Уникален телефон с Лайка камера. Години наред бях със Samsung Note. Не ме интересува какво и кой следят, нека ме следят, че като се надрусам и напия, да знаят къде съм. А Китай изкупува от САЩ всички коледни лампички, претопява ги, прави ги на медни листи и ги продава обратно в САЩ. Е те това е търговия за милиарди, а вие си говорете за някаква си тяхна търговска война
85
2
 
7
 
! Отговори
до Батко дедко ли е преди 4 години
5G ще го взема от Wi-fi,сателит,споделяне и подобни технологии,в момента изстрелват стотици куб спътници заради 5G!
84
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само влезте в някой китайски сайт като Алибаба и напишете нещо. Ще видите веднага за какво става дума. Примерно нещо свързано с химията като да кажем "Kevlar" , "aramid".... Китай е толкова мощна държава че на практика произвежда абсолютно всичко. Дори американски компании искат да изпращат суровини за рафиниране в Китай понеже те не са в състояние да го направят.
83
1
 
29
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
Откъде идва идеята за държавно стимулиране на иначе пазарна по същността си икономика?Ами спомнете си как през 80-те години западни икономисти предложиха икономическа система вземаща най-доброто от капитализма и социализма-свободна инициатива и конкуренция,но и държавно планиране на основните насоки за развитие,държавна помощ в трудни моменти,строеж на инфраструктура и прочее.Това беше забравено с падането на комунизма в Европа,но в Китай стана основа за развитието!И резултатът е очевиден!
82
2
 
35
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
САЩ са недоволни от това,че китайската държава застава зад бизнеса и го пази,а той се отблагодарява подобаващо!На практика няма фалирала голяма китайска компания-закъсалите се изкупуват от държавата,оздравяват се и после се приватизират отново!Така китайските компании са неподатливи на борсови атаки(обикновено с американски произход).Отделно държавата строи със зашеметяващи темпове инфраструктура необходима за бъдещи производства!Което въобще го няма в САЩ!
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 83?!?? Ок.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами добре е, защто дават хубави парички :)
79
2
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ПОЧТИ ВСИЧКИ ТЕЛЕФОНИ НА САМСУНГ СА ОТ КОРПОРАЦИЯТА В ВИЕТНАМ!!! КОРЕЙСКИЯ ГИГАНТ КАЗА ЧЕ МЕСТИ ПРОИЗВОДСТВОТО СИ В ВИЕТНАМ НАЙ ВЕЧЕ ПОНЕЖЕ СА ДОВОЛНИ ОТ КАЧЕСТВОТО НА ПРОДУКТИТЕ СИ И НАДЕЖНОСТА ИМ!!!!
78
3
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО ***:ТИ ОСТАВИ ДА ВИДИШ ВИЕТНАМ СЛЕД 4-5 ГОДИНИ ЩЕ СА СЛЕДВАЩИЯ ТИГЪР НА АЗИЯ С СЪЩЕСТВЕНАТА РАЗЛИКА ЧЕ ВИЕТНАМСКИТЕ ПРОДУКТИ СА ИЗПИПАНИ ПОНЕЖЕ ВИЕТНАМЦИТЕ(ПОНЕЖЕ СА НАПОЛОВИНА КХМЕРИ) ИЗПИПВАТ НЕЩАТА ДО ДУПКА!! ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ СА СПЕЧЕЛИЛИ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ВОЙНИ ПРЕЗ ИСТОРИЯТА СИ ПОБЕДИЛИ СА КИТАЙЦИТЕ,ЯПОНЦИТЕ,МОНГОЛИТЕ,ФРАНЦУЗИТЕ,АМЕРИКАНЦИТЕ И ВСЕКИ КОЙТО Е ДРЪЗНАЛ ДА ИМ ЗАСТРАШИ ЗЕМЯТА И НАРОДА!! НО ВСЕ ПАК ТОВА СА СЪЩИТЕ АРИЙСКИ КХМЕРИ КАКВИТО СА И В ТАЙЛАНД,ЛАОС,КАМБОДЖА,МИАНМАР!!!!!
77
1
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
До Гледна точкаПоздрави от Франкфурт ... наивно е само да се мисли, че предотставеното от лакомите за профит мултинационални концерни НОУ ХАУ може да "остане само в рамките на построените от тях заводи" в Китай...Грозното в цялата работа е, че унищожавайки (вече) милиони работни места в собствените им държави ... те се виждат изправени до стената - от същия Китай - когото - ТЕ - ОТ ИЗОСТАНАЛА АГРАРНА СТРАНА ПРЕВЪРНАХА В ПРОМИШЛЕН ГИГАНТ! И май - връщане назад - няма да има.Късогледи тъnaци
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това нещо много прилича на комунизъм в изчистен вид! тръмп затова така се изплаши: представете си в америка всички работници излязат на протест и поискат същите условия на труд?! кампуси, мампуси, че даже и следобедна дрямка?! къде дават така?!
75
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нострадамусняма такова нещо! китай има и много качествени стоки и много евтини! въпроса е какви стоки ще купят търговците за да ги продадат после със съответната печалба! а за да се уплашат толкова много от китай, сащ явно си имат много основателна причина! като финансови загуби, отпадане от световно лидерство! некадърно управление, може би! то всички империи са рухвали точно от некадърно управление! защо не се стреснат от индия, например!
74
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Тръмп за червеният картон срещу развяващия полов член.С тия друга оправия няма.Интересно Европа какво блеее че не се включва в играта!
73
1
 
19
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Huawei е една от малко компании (дори и в Китай), чиито акции не са публични. Разпределени са между служителите на фирмата, като това е още един стимул за отличната collaboration между тях.Американският модел на управление е сгрешен в зародиш. Насочен към управлението, текучеството на персонала им е около 2 месеца, за разлика от Япония където е ДОЖИВОТ!
72
19
 
4
 
! Отговори
нострадамус преди 4 години
китайско ли е.забрай
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От всичко Китайско"иновативно"най ми допада идеята за Следобедната дрямка!!!
70
7
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Im dunkeln is's guat schunkeln. Die StoakoglerСега слушам това на "дъртия" си Huawei, на фонов режим с перфектно качество и саунд подпомаган от Изкуствен Интелект.
69
4
 
5
 
! Отговори
Батко преди 4 години
До бъдещетоИ това 5G ако не е от мобилен оператов откъде ще го вземеш мило дете? В кофа ли ще си го носиш?

Спонсорирани публикации