Докъде стигат човешките сили? Китайците, които "умират от преработване"

Познатата система 996 води до физически и психически проблеми
31 май 2019 18:45, Нели Христова
111
Докъде стигат човешките сили? Китайците, които "умират от преработване"
Снимки: Reuters

Уан Шъчан е на 28 години. Той работи по 12 часа на ден, 6 дни в седмицата, програмата му е толкова натоварена, че няма време дори за съпругата си. Шъчан няма почти никаква енергия, очите му са зачервени и сухи, не успява да се наспи и качил близо 20 килограма, откакто е започнал работата си преди една година. Казва, че остава без дъх, когато изкачва дори четири етажа.

Още по темата

Шъчан обвинява за състоянието си системата, позната в Китай като 996 – работа от 9 сутринта до 9 вечерта, 6 дни в седмицата, прилагана от много технологични компании. Въпреки че много хора са против подобно работно време, то е прилагано дори и от най-богатите в бизнеса, като компанията Alibaba. Нейният създател Джак Ма предизвика гневни реакции, след като заяви, че "дъгите работни часове са благословия".

Уан не е съгласен с Ма, както и много други, които споделят своите притеснения в сайта Github, първоначално създаден за споделяне на кодове. Там, работниците дори се надсмиват над ситуацията си, споделяйки забавни картинки, като например двойка, която пие вино и текст, който гласи: "наздраве за това, че се виждаме за пръв път от две години“. Но въпреки смеха, Шъчан, както и много експерти и лекари потвърждават, че преработването води до много сериозни психически и физически проблеми.

Дългите работни дни били характерни за фабриките в Китай, но сега те завземат и офисите. Според социологическо проучване на Националната телевизия в страната, средностатистическият китаец има 2,27 часа свободно време – по-малко от половината, от това което имат хората във Великобритания, Германия и САЩ. А според данните от изследване на правителството, половината от 403 работници заявили, че са изморени. Други се оплакват от проблеми със зрението, по-слаба памет и болки в гърба и шията.

По думите на Цу, 25-годишен програмист в Шанхай, по-голямата част от колегите му вече страдат от "синдром на плоския гръб“, състояние, което кара гръбначният стълб да изгуби естествената си крива. То се получава при неправилна стойка, но според Цу, няма начин да запазиш полезен начин за стоене толкова много часове. Той твърди, че лекарите по време на профилактичния преглед дори не поглеждали гръбначния стълб на работниците, а директно отбелязвали кутийката, в която пишело "плосък гръб“.

"Стресът на работа така засили депресията ми, че трябваше да потърся помощ в клиника“, оплаква се Уан. Лекарят го посъветвал да спи повече, но това било трудна задача. Понякога семейство Шъчан избирало да съкрати съня си, за да върши неща, които обича, като ходенето на концерти и гледането на филми.

Естествено, това не се случва само в Китай. Компании в Япония и Южна Корея също прилагат системата 996. Те дори имат специален термин – Karōshi, който значи "смърт от преработване". В "Силиконовата долина" дългият работен ден също е на почит. Илон Мъск в свое интервю спокойно заявява, че работи по 80-90 часа на седмица и "никой не е променил света с 40 дневна работна седмица".

Според експертите, сред младите програмисти има и друг проблем – несъответствие между очаквания и реалност. Те не само са добре образовани, но не получават нужното заплащане и подходящата работа, но все още са и по-малко уважавани от лекари и учители например.

Повечето компании имат организации за подкрепа на служителите. Много малко работници обаче се възползват от тях. Често, те нямат нужните средства за това. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И то за по една купичка ориз на ден ,а дето живеят във килии по квадрат и половина,да им имам икономиката кървава,Европа е недостежима,САЩ е велика
21
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Абе да пуснат пак санирането пък да видиш как въртя синджира по цял ден :)))))))Бригадата ми снася парички ежедневно
20
1
 
3
 
! Отговори
арбайт махт фрай преди 4 години
разбраха в Китай
19
5
 
6
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 4 години
Бачкат само глупаците,бре!Да живее и пребъде МЪРЗЕЛА-този истински двигател на прогреса!!!пп-Оня от Германия е най-дабре за него да се самоотстрани,бре!!!Ха ха ха!!!
18
2
 
18
 
! Отговори
ined преди 4 години
По теорията на Дарвин тея дето се преработват ще измрат и ще останат по-мързеливичките дето не искат да ги цакат с работното време.
17
1
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименА защо никой не пише за Англия Германия франция българия и други капитал държави какво работно време имат........Обясняват ,ама кой да чете коментарите с обясненията ! Обяснявам ти директно от извора както се казва ! В Германия официално работният ден е 8 часа , 5 дневна работна седмица ! В тези 8 часа имаш включени и паузите , в 10 часа имаш първата кафе пауза която е 15 минути , в 12 часа имаш обедна пауза 30 минути да се нахраниш , в 2 часа след обяд имаш втора кафе пауза
16
20
 
23
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Аз работя в Германия и съм законно тук от 15 г. Нямам почивен ден,работя от около 08 00 до към 22 00 всеки ден със около 3 часова почивка на обяд но не винаги. Аз така съм си избрал.Мой греша но аз съм си го решил така. На 42 съм.Нямам деца и жена,нямам време за това.Изплащам си къща в Германия и малка гарсионера на морето в Бг. Кола нямам.Всеки сам си решава.Случвало се е от работа да ми казват да почивам а аз не зная какво да правя и отказвам. Забравил съм.Ако искате вярвайте.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После китайските бизнесмени и правителството им почват да се хвалят и да хвалят страната.
14
4
 
21
 
! Отговори
Минало преди 4 години
Същото важи за САЩ, Япония, Ю. Корея.Бай дъ уей тази дива експлоатация на Изтока, Китай, Индия, Индонезия, Бангладеш, Л. Америка се дължи, мултинационални западни компании.Да не говорим за детския труд, експлоатацията на деца и то от реномиране западни марки за безалкохолни, хлани, маратонки, дрехи.Глобализацията не е нищо повече от огромни печалби на мултинационалните компании и финансови институции, укриване на данъци, експлоатация на евтина работна ръка, пране на пари.
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нито с мозък, нито с много работа се забогатява, както се пее в една песен "зад всеки успял мъж е на баща му фирмата"...
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3 години издържах с нон-стоп работа, спях по 3-4ч на нощ, сега съм необратимо прецакан, ако знаех... и това в БГ, не знам китайците по 9ч кво се оплакват
11
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо никой не пише за Англия Германия франция българия и други капитал държави какво работно време имат. Да не би да е държавна засекретена тайна. По малко от 12 часа в тези територии не се работи. За да вържат поне малко краищата някои хора работят и вечер след редовното им работно време. Спят по 4 или 6 часа и почиват само 1 ден. Сега като вдигнат пак тока и парното от там горивата и храната и ще цъфнете и вържете дренки. Но иначе тиквонии велики се хвали с големи постижения на ваш гръб.
10
3
 
36
 
! Отговори
Минало преди 4 години
Като бях на 20 г., работех 6 дни по 12 часа на ден, нямаше отпуски, осигуровки.В България, да, заплатата ми беше добра - но стрес, безсъние, хронична преумора, аритмия ме съсипаха.Първият ми истински договор и третиране като бял човек получих в чужбина.Тогава си казах, че никога, ама никога няма да работя с БГ робовладелец.По всякакъв начин ще показвам отвращението си към БГ работодателят.Не че няма читави, но са единици.Не казвам, че написаното за Китай не е вярно, но същото важи и в САЩ.
9
2
 
25
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Скараха се сащ с китай и веднага днес-а следва методичките спуснати от горе, в япония най масови са самоубийствата заради претоварване , работи се по 14часа на ден минимум, робството е издигнато в култ
8
2
 
27
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Да но в Германия и Великобритания ти плащат всеки час, докато в Китай сигурно е като в България, дават ти една месечна заплата, пък ако си във малка фирмичка, а собственика е и мениджър, то тогава работната седмица е 60 часа минимум пък заплатата не мърда.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 6 С мозък се става богат, не с физически труд.
6
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С работа богат не се става
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не ми стана ясно как ще кача аз 20 килограма за година, като тоя китаец, като работя и аз по 12 часа на ден и премъквам по 10 тона стока на ден....Отслабнал съм с 10 килограма за последните 4-5 години на тази работа.
4
3
 
11
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
В комунистическия коп*тор, Арабойчланда и Хамерика е същото. Прочетете книгата на Филип Рот "Американски пасторал".
3
9
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Много зависи кой къде живее ! При нас в Германия хората които работят с кирка и лопата получават министерска заплата за стандартите на Китай ,русия ,Турция ,Иран , Сирия ,Судан , Танзания ,Зимбабве и много други страни от третия свят !