Оцелелите, които предпочетоха да забравят площад Тянанмън

13 души са изчезнали в навечерието на годишнината
5 юни 2019 19:27, Нели Христова
57
Оцелелите, които предпочетоха да забравят площад Тянанмън
Снимки: Reuters

Преди 30 години, Донг Шенгкун хвърля два напоени с газ и запалени парцали към военен автомобил в най-кървавата нощ в Китай. Действие, което ще съсипе живота му.

Тогава той бил работник, на 29 години, който не бил доволен от режима. Но режимът победил и Донг се озовал в затвора с доживотна присъда. Излежал само 17, но през това време жена му се развела с него, синът му отраснал без него, а баща му починал, без да си кажат сбогом.

Още по темата

Днес, Донг, както и други живи активисти, оцелели след кървавите събития на площад Тянанмън, отказват да разкажат на децата си за онези времена, за да ги предпазят.

"Правя го за неговата безопасност“, казва Донг пред CNN, който предпочита синът му да си мисли, че той е обикновен престъпник. Тогава тригодишното дете днес е на 33 и никога не е чувало за това, което се е случило на площада. Правителството е направило всичко възможно да изтрие спомена от събитието.

За клането на площад Тянанмън не пише в учебниците по история, а учениците не биха могли да намерят нито истории, нито снимки в силно цензурираната интернет мрежа на Китай.

"Видях как студентите се опитваха да прескочат оградата, за да се евакуират, а танка отиде право натам и ги премаза“, спомня си Донг. Жертвите са хиляди, но официалната им бройка е потулена. Според някои са 1500, други твърдят, че над 4000 души губят живота си, а трети – 10 хил.

30-годишнината от събитията, разбира се, няма да бъде отбелязана в Китай. Хората, които се грижат интернетът да е спокойно място за младите, ще работят извънредно, за да са сигурни, че нито една думичка за площад Тянанмън няма да бъде прочете от тях. Всеки, който спомене нещо за протеста е арестуван или убит. От началото на годината  дузина активисти изчезнаха в Пекин, след като местен университет обяви, че ще протестира за правата на работниците. Шестима изчезват след Световният ден на свободата на 1 май.

Една от най-трогващите снимки в света е направена именно преди 30 години. На нея мъж стои мирно пред танковете, които вече се връщат, след като са убили хиляди на Тянанмън.

Проучване на BBC обаче показва, че китайците никога не са виждали тази знакова фотография. Джон Съдуорт показва снимката на няколко случайни граждани в Пекин. Повечето от тях заявяват, че никога не са я виждали. Други – че това приличат на чужди танкове, а не китайски.

Изображението, което Китай предпочита да забрави, е най-цензурираното в страната, заедно с видеото, което показва мъжа, който многократно се изправя пред танковете, които се опитват да го избегнат. Близо 80% от запитаните са категорични, че никога не са виждали снимката. Много от тях се страхуват да признаят, че знаят какво виждат на снимката. Един от тях дори реагира остро, питайки: „Как смеете да показвате това тук?“

За да говориш за Тянанмън трябва да си далеч от Китай. Дан Уанг бил човек номер едно в листата за издирване на правителството. По това време е първа година в университета и е едва на 20 години. Уанг играе водеща роля още от началото на протестите, които настоявали за демокрация. По думите му комунистическата партия се опитала да се реформира, но не сторила необходимото.

“Напуснах площад Тянанмън около обяд на 3 юни. Въпреки че знаехме, че сме обградени от армията, всички се усмихваха. Всички бяха оптимистични, че ще победим. Вечерта на същия ден бях в общежитието си в университета и заедно с други активисти обсъждахме бъдещето на протеста“, спомня си Уанг. Тогава получава обаждане от телефонна кабина. Армията е започнала да стреля.

Студентът се опитва да изпрати още 200 човека, които да помогнат на останалите на Тянанмън, но те не успяват да достигнат до другарите си, тъй като всички пътища са блокирани. Тогава неговите съюзници го карат да бяга, за да спаси живота си. Крие се цял месец в различни университети и накрая се предава, защото не иска да живее като мишка.

"Колкото повече се криех, толкова по-виновен изглеждах“, казва той. Прекарва в затвора година, преди да започне процеса. Осъден е едва на 4 години зад решетките. Но това преобръща живота му напълно.

"Никога не съм си представял живота в затвора, а след това в изгнание. Ако това не се беше случило, сега щях да съм поет“, твърди Уанг. Когато излиза от затвора, полицията продължава да го следва навсякъде. Той решава да замине и до ден днешен, макар и родителите му все още да живеят в Китай, Уанг така и не се е прибирал.

А завръщането му би било опасно – само преди дни, правителството на страната показа, че далеч не съжалява за кръвта, пролята на Тянамън. Според министъра на отбраната на Китай, атаката над студентите била оправдана в името на стабилността.

"Мислите, че правителството е сгрешило с начина, по който се е справило с 4 юни? Но то трябваше да спре турбуленцията“, заяви в Сингапур Вей Фънхъ. По думите му "това била правилната политика срещу студентите“.

А Донг и приятелите му, които също оцелели след кървавата нощ, продължават да се надяват, че някой ден все пак ще могат да разкажат историята на децата си в едни нов, по-спокоен Китай, защото това, което са сторили е било правилно и смело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, накрая се срещнаха и припознаха.КНР и Русия(бивша СССР). Другарчета!
35
4
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Този е имал късмет че се е отървал доживотен затвор и после е пуснат след 17 години .Той е извършил терористичен акт , и то от най-гнусните за човек - да запалиш хора и да се мъчат .Заслужавал е да го гръмнат на място .
34
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато в САЩ избухват масови расови размирици, там какво правят? Хвърлят Националната гвардия и тя ги прави на стек аше. В Пекин армията действа круто, едва след като се построяват барикади и много танкове са запалени с коктейли ***. За събитията на Тянанмън и в Пекин тогава има много лъжи, защото това си е пропагандна война. Защо, например, разстрелът от танкове на руския парламент по времето на Елцин не се оценява на Запад по същия начин ?
33
3
 
13
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Метеж потушен от държавата по единствения правилен начин, това което не споменават във всички статии за Тянанмън е че има над 1000 изгорени военни единици, когато войниците са излизали от горящите машини са били пребивани до смърт или обесвани, има много снимки в интернет , как по друг начин трябваше да действат когато тълпата убива военни?
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16 май 1968г. селцето Май Лай, Виетнам. Американски войник опира дулото на пистолета си в главата на млада жена и я принуждава да прави орална любов на собствения и син. След това пред очите и пуска един куршум в главата на момчето, после застрелва и нея. Американците избиват цялото село до крак - 504 души, само цивилни - жени, старци и деца, не е имало въоражени. Никой от ротата не се противопоставя на клането. Командирът после е съден от военне съд, но помилван лично от президента Никсън.
31
12
 
3
 
! Отговори
ЖАН ВИДЕНОВ преди 4 години
1 ДОЛАР = 3000 ЛЕВА!
30
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Батак българи са клали българи. Българите много са се клали помежду си. 13-14 век много са се клали и воювали, добре че Осмаската империя ги е завладяла да ги усмири, иначе сега нямаше да има българи.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо има активност на пропагандата срещу Китай - тази тема беше забравена дълго време как сега се сетихте..
28
1
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
То и в нашите учебници не пише за клането в Батак...
27
0
 
0
 
! Отговори
Социалист преди 4 години
Да дойдат бизнесмените от БСП да ни дигната мерезетата и серезетата!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво е ФАЩ и ФРУСИЯ?
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80те години икономиката на СССР превъзхожда многократно тази на Китай а 89 г. китайците пуснаха танкове на площад Тянананмън срещу няколкостотин демократи излязли на майдан, докато в СССР Горбачов демократично побратимява СССР със Запада. Резултата се виждаме днес - Китай е първа световна икономика, Руската икономика още не може да се възстанови от опустошенията на демокрацията.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
точно така днес бг бутнете статийката надолу ,че народнат обич към краварския окупатор стана много :)това на транс-атлантически мисля ,че се наричаше backfire :)
23
0
 
13
 
! Отговори
Тйън мйън преди 4 години
от първи юли 7,6% увеличение на тока, тйън мйън....
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка медия е зависима и прокарва някаква пропаганда, Работническо дело също беше зависимо, но в сравнение с днешните "свободни" медии като CNN, Rеuters, BBC, Deutsche Welle вестник Работническо дело си беше направо независима медия.
21
0
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
В Китай при диктатурата на комунистическата партия нямат тоалетна хартия и банани, а ние при демокрацията и американското партньорство имаме тоалетна хартия и банани.
20
3
 
21
 
! Отговори
Индианец преди 4 години
Колко милиона местни американци избиха нашествениците от западна Европа когато завземаха Америка 60 ли бяха 80 ли???Защо няма статии за най-бруталният геноцид в цялата човешка история!????Поне едно каренце ей така от кумова срама няма ли???
19
6
 
18
 
! Отговори
БРАВО преди 4 години
С тези решителни действия тогава Китай беше спасен от разруха и хаод, а на пиндосите бяха премазани лапите. Затова сега Китай е велика държава и върти краварите на шиш. Ха-ха-ха
18
6
 
7
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
На площад Тянанмън не е имало нито един убит! Стига с тази ***, ама много по-*** от комунистическата пропаганда!
17
1
 
10
 
! Отговори
Пхахахах преди 4 години
Хиляди убити ? Аз пък съм чел статия на Дойче Веле, в която се говори за няколко милиарда убити ! По-склонен съм да вярвам на тях.