Китай отвръща на удара: Америка е зла, не ходете там!

Медиите в страната разпространяват пропагандни материали
6 юни 2019 21:41, Нели Христова
274
Китай отвръща на удара: Америка е зла, не ходете там!
Снимки: Reuters

Търговската война между Китай и САЩ се превърна и във война на думи. Азиатската държава изпрати послание към своите граждани, което гласи: "Америка е зла. Не ходете там.“

В последните дни правителството е пуснало две нови предупреждения за пътуване в САЩ, а местните медии използват ожесточена анти американска риторика, съобщават от CNN.  Във вторник китайското Министерство на туризма разпространи съобщение, което предупреждава гражданите, пътуващи в Америка, че могат да станат жертва на "стрелба, кражба и обир“. Същия ден, Външното министерство на Китай предупреди за "повтарящ се тормоз“ от страна на властите в САЩ към туристи от азиатски произход. 

Още по темата

Войната на думи е наистина жестока

Комунистическата партия започна пропаганда благодарение на държавните медии. В свои репортажи те обвиняват САЩ в "търговски тормоз“ и "хегемония“. А в статия, публикувана преди дни във в. People's Daily, Америка е обявена за "враг на света“.

В пропагандните материали китайците цитират всеки, който е казал и думичка срещу врага – от френския президент Еманюел Макрон до философа от 18-ти век Адам Смит. Напоследък, държавните медии се връщат и към друг сблъсък между САЩ и Китай. Една специфична и кървава битка, която се е случила между 1950 и 1953 година, по време на Корейската война.

На Запад се знае малко за битката при Триъгълния хълм през 1952 година. Китайците, в продължение на десетилетия, я прославят като повратната точка на войната, когато издръжливостта и жертвата на техните войници е довела до отблъскването на американците. И двете войски дават хиляди жертви в продължение на 40 дни, ала в китайските учебници и книги азиатската държава винаги е безспорен победител.

"САЩ платиха такава висока цена, че Триъгълният хълм стана техния Хълм на разбитото сърце“, гласи пост, появил се в социалните мрежи в понеделник от акаунт, който е под ръководството на киберпространството в страната.

"Това е паметен момент, в който светът призна силата на Китай и неговата армия“, пише още в поста.
Националната телевизия CCTV също се включва в битката, пускайки стария документален филм "Голямата война за противопоставяне на САЩ и спасяване на Северна Корея“, подхранен с исторически кадри и патриотична реч.

"След две години на преговори стана ясно пред света, че правителството на САЩ не успя да се справи на масата за преговори, но също така не успя и да борави правилно с военни самолети и оръжия“, пише в обширна статия в. Study Times.

За някои експерти стратегията на Пекин срещу САЩ няма да доведе до нищо хубаво. Дори и без предупрежденията за пътуване във вражеската страна, китайските туристи в Америка са с 5% по-малко от предходни години. Повече от една трета от чуждестранните студенти, които учат в САЩ идват именно от Китай, но според Министерството на образованието и техния брой рязко ще спадне.

Размяната на обвинения започна, след като администрацията на Доналд Тръмп вдигна таксите на китайски стоки за над 200 милиарда долара от 10% на 25%, а след това нападна телекомуникационния гигант Huawei и го заплаши с потенциална забрана за внасяне в страната.

В отговор, Китай вдигна тарифите за американски стоки на стойност над 60 милиарда долара и намекна за "много други нужни контрамерки“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
7
 
13
 
! Отговори
Ха! Нещастници! преди 4 години
Америка дава луди пари да строи огради и да не допуска навлеци в страната, та могат да бъдат само благодарни за китайската антиреклама.
143
7
 
31
 
! Отговори
ьзц преди 4 години
Нека си слага мита за САЩ това си е тяхна работа, но да заповядваш на останалите уж суверенни страни да търгуват с Китай вече е прекалено. И е много далеч от принципите на демокрацията, за която така пропангандират и водят войни...
142
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перчема им изпраска мита за 500 милиарда, а тия казали по телевизията, че Америка била зла и лоша затова никой да не ходи там. АхахахайхаахДа се смееш ли, да плачеш ли ?.....
141
10
 
28
 
! Отговори
ьзц преди 4 години
Значи, ако казваш истината и тя не е удобна за САЩ, то тогава това е пропаганда...
140
8
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Анти САЩката пропаганда на китайците си е от десетилетия и въпреки това какви квартали колкото градове пълни с "дръпнати очички" са се пръкнали там, че и прииждат все повече наталази!
139
4
 
19
 
! Отговори
до 238 преди 4 години
Само ми кажи какво ще направиш с 10ина летящи тенекии, нито ще станеш по-боеспособен, нито обществото ще има някаква полза. Напротив- ще вдигнат всички данъци, да събираме пари за тенекии. То и без това народът е с много виско стандарт на живот. Защо да не му одерем кожата още веднъж. Току виж от 5-6 млн. след 10 години останали 2-3
138
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 236Също така ти.щ не купуваш 50годилна ламарина за скраб, самолета е нов. Кое не ви е ясно?
137
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 236Ми не има значение защото тази техника не е на 50 години, модела е. Техниката се обновява постоянно. Това не е като да си купиш БМВ нов внос на 20години на 150 000 реални.
136
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога в краварника нестъпвам. Само Германия
135
5
 
8
 
! Отговори
до 233 преди 4 години
Няма значение какво ми е мнението за техника на 50г. Важното, е че ти пробутват скрап и това са пари, много пари на вятъра.
134
3
 
1
 
! Отговори
Червен трол преди 4 години
Ами сега Режат субсидията от 11 на 1 лев ще си останем на минимална заплата цял живот тия който не ни оволнят де
133
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 230Не знам защо всички явно нарочно забравяте, че в цената влизат и въоръжението им и бъдещите подобрения. Бахрейн купиха по-евтино защото вече имат ф16 и ракети за тях, ние не. Ай като пишете глупости се информирайте първо.
132
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някъде няма да ходя никога това е в азиатските клоаки.
131
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тези зли зли американци бе :)))
130
7
 
19
 
! Отговори
do 228 преди 4 години
Проблемът, е че заставя по-слабите държави да гледат нейния интерес. Сещам се за едни летящи ковчези ф16 на безбожно висока цена. На теб харесва ли ти да работиш за американсия военен комплекс? Защото познай откъде, ще вземат тези 1.6 млрд долара. И да не се учудиш, ако до края на годинате вдигнат още 2 пъти цената на тока
129
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво и е злото че си гледа интереса и Пази работните си места.Може би щото не са като червените робовладелци мандарини в китай С техните работа по 10/12 часа плащане по 8 никакви осигоровки и неплащане на лицензи И ЕС трябва да им забие подобни мита ...
128
7
 
17
 
! Отговори
Павката преди 4 години
Държави като Китай, Русия и Турция са толкова големи и силни, че са си самодостатъчни. САЩ не могат да се борят срещу всички и да спечелят
127
7
 
26
 
! Отговори
антисоросоид преди 4 години
Обичам Китай, обожавам красивите китайки и намразих САЩ заради сорос
126
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В кравария кракът ми няма да стъпи. От европа не мърдам
125
2
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Интересно защо наричате само китайските новини пропаганда, а не наричате и Щатските новини пропаганда? Ама кво да ви правим, налесте зависима медийка, важното е да джафкаре за който ви плаща.

Спонсорирани публикации