Дигиталната Желязна завеса се спусна: Изборът е САЩ или Китай?

Страните ще разполагат с взаимно изключващи се технологични сфери
28 май 2019 21:48, Елка Василева
81
Дигиталната Желязна завеса се спусна: Изборът е САЩ или Китай?
Снимка: архив, Reuters

Кой да изберете - Китай или Америка? Не очаквайте да бъде лесно.

Технологичната студена война между САЩ и Китай е на път да се разпространи и това ще принуди лидерите по света да вземат някои трудни решения. Миналата седмица написах, че се спусна дигитална Желязна завеса, когато американският президент Доналд Тръмп предприе действия за изолиране на китайската компания Huawei Technologies. Само седмица по-късно глобалните корпорации бяха засегнати от това разделение, пише Тим Кълпан от агенция Блумбърг.

Собственикът на Google, Alphabet, заяви, че ще прекъсне някои връзки с Huawei, включително като ограничи достъпа на китайската компания за електроника до своята мобилна операционна система Android. Оттам телекомуникационни фирми от Япония, Великобритания и Тайван, наред с други, отказаха поръчките си за най-новите устройства на Huawei.

Microsoft Corp. премахна продуктите на Huawei от своя каталог Azure Stack, а британската ARM Holdings, сега собственост на SoftBank Group, каза, че ще изпълни заповедта да спре да доставя някои елементи, обект на патентни права, използвани при полупроводниците.

Ще пострада ли ЕС от войната между САЩ и Китай?

Тези компании следват директива, издадена от суверенна страна. От тяхна гледна точка те не са имали кой знае какво поле за маневриране, както правно, така и чисто функционално (ако един телефон не може да използва Android както трябва, това е проблем)**.

По всяка вероятност ще се оформи по-бавно, но по-важно разделение между страните, с падането на тази дигитална Желязна завеса. Разполагането с взаимно изключващи се технологични сфери не означава просто, че снабдителните вериги ще се отразяват една друга на различни континенти. Това по-скоро ще означава за отделните страни, че всяко бизнес и инвестиционно решение ще стане политическо.

Американските технологии все още са водещи в света и това ще остане така още известно време. Китай обаче показва желание да установи връзки с развиващи се страни и да им помогне по начини, до които САЩ някога прибягнаха. Изграждането или субсидирането на фиксирани и мобилни комуникационни мрежи вероятно ще продължи. Дело на Huawei или ZTE, но финансирано, пряко или непряко, от Пекин.

Още по темата

Въпросът не опира само до високотехнологичните мрежи. Голям брой развиващи се страни искат високоскоростни железопътни линии, ефективни пристанища и летища и енергоспестяващи, слабо замърсяващи електрически автомобили. Всички тези неща може да бъдат осигурени от Америка и нейните съюзници. Япония, Европа и Канада имат технологиите и ноу-хауто, за да помогнат. Но освен че е в състояние да предложи същото, Китай разполага и с необходимия политически и финансов капитал. Волята вече я има под формата на инициативата "Един пояс, един път".

Ако дадена страна обаче се съгласи да приеме китайски мрежи или инфраструктура, е все по-вероятно нейният достъп до американски стоки да бъде отрязан под маскировката на съображения за националната сигурност на САЩ.

Филипините и Виетнам олицетворяват това противопоставяне.

Филипините исторически имат близки връзки със САЩ. Президентът Родриго Дутерте обаче постоянно редува любовта и омразата в отношенията си с Китай, като едновременно отбелязва войнствеността на Пекин към неговите съседи и желанието му да сключва сделки. При управлението на Дутерте двете страни подписаха повече от дузина споразумения, едно от които предвижда China Telecom да изгради мобилна мрежа във Филипините.

Настроенията към Китай бяха резюмирани този месец от министъра на външните работи Теодоро Локсин в интервю за Блумбърг: "Китайското предложение за стратегическо партньорство е малко по-привлекателно от настоящата оферта на САЩ за стратегическо объркване."

Виетнам, тъкмо обратното, би трябвало да изглежда естествен съюзник на Китай. Агресивното поведение на Пекин обаче не му спечели симпатиите на виетнамците, които в същото време са настроени сравнително благосклонно към САЩ. Четири десетилетия след края на жестоката война двете страни изграждат военни връзки, в момент когато Виетнам се опитва да сдържи надигащата се китайска мощ. Това увеличава вероятността Ханой да отказва китайските предложения, ако тяхното приемане би означавало загуба на благоразположението на Вашингтон. Изборът обаче няма да е лесен предвид това колко щедри са китайските оферти.

Подобни решения ще трябва да бъдат взимани по целия свят. Това няма да става бързо и вероятно няма да бъде правено изрично в официални изявления. Вместо това тези решения ще бъдат взимани в заседателните зали на бюрократични институции, на срещи в кабинети и в чуждестранни посолства, където килимите ще бъдат изтърквани от едно истинско стълпотворение от правителствени и частни лобисти.

Така както светът бе разделен по военни линии преди 70 години, дигиталната Желязна завеса ще принуди политическите лидери да решават дали са отбора на Китай или от този на Америка.

*б. изд.: Тази статия не отразява непременно мнението на редакционния съвет на агенция Блумбърг или на нейните собственици.

**б. изд.: Китай е третата дестинация за американския износ на компютри и електроника, но делът му е под 10%.

/БТА/
 


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм с Хуа и ми дреме за раварите.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До №65: От "известно" време насам и аз,а предполага и от немалко други хора,съм стигнал до същия извод - пазарна икономика,няма!ВСИЧКО В СВЕТА ВЕЧЕ Е ПОСТАВЕНО ПОД ПОЛИТИЧЕСКИ ДИКТАТ НА ЕДНА СИМБИОЗА МЕЖДУ "БАНКИ" И ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА!

Нещо повече -ПАРИ В КЛАСИЧЕСКИЯТ СМИСЪЛ НА ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ЗА ТАКИВА ,СЪЩО НЯМА!

Овцете "народи" всъщност за завладяни и се владеят ЧРЕЗ ВНУШЕНОТО ИМ ПОДЧИНЕНИЕ НА ФИКЦИЯТА "ПАРИ"!!!

Остава само да осъзнаят това и се избавят от парично-политическото робство!
73
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Южна Корея...
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76

Като кажеш за някого, че е "американец", другите се чудят, дали е от Канда, Мексико или каквото имат там из ЮА.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка не е САЩ.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54

Дрън Дрън Дрън...
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71

Не може д за дължиш някого, да ти плати неустойка, ако изпълнява държавно нареждане..... А и не че как да съдиш там...
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хуауей наистина са добри. Имам Хуауей от два месеца и веднага забелязах разликата. Не съм инфлуенсър и коментарът ми не е спонсориран. :)))
67
1
 
12
 
! Отговори
ММА преди 1 година
Китай ще спрът вноса на редки метали ше бойкотират айфон и тръмп ще се хване за палците
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците купиха IBМ и Моторола. Правят какви ли не телефони, но американците се заядоха с Хуауей , защото е #1 и мнооого по-напред от тях в 5G.
Що се отнася до телефоните, сигурно имат съответните договори с Гугъл и другите компании, които американците едва ли биха прекратили без да платят за това сериозни неустойки.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен 59 преди 1 година
Мен ме интересува само как тяхната "борба" ще се отрази на работата ми с моя Хуауей. Дали след 2020 год. ще се наложи да си сменям телефона. Това питах, а не кой за какви пари се "бори". Че се "борят" за пари, на всички ни е ясно. И ни е омръзнало до смърт.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
59, ето за видеото не с 3, а с едно изречение:
Борбата около това кой ще прави 5G мрежата е за $500млрд, 3млн работни места и възможността да се подслушва целия свят.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 66 Отгоре на всичкото, щтатските долари не са щатски!
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато говорим за САЩ и Китай, говорим за дупе и гащи. Ако гащите решат, че са по-важни от дупето, са в погрешка. Но иначе и за това театро си има зрители.
61
11
 
2
 
! Отговори
До Скептик преди 1 година
Пълни глупости.Дългът на САЩ към Китай е деноминиран в щатски долари и САЩ решава какво ще се случи с този дълг,а не Китай.Освен това дългът към Китай е 2/20 от целия американски ,демек едно голямо нищо.Като цяло си *** ,а САЩ и Китай никога няма да се обърнат едни срещу други ,защото това са най-важните държави една за друга ,както и най-развитите и богати на този свят.По-вероятно е Китай да си вземе Сибир и да натика Русия в ъгъла.
60
0
 
6
 
! Отговори
поглед от друг ъгъл преди 1 година
Не е много сигурно кой път е по-добрият.За американците казват,че е опасно да им бъдеш враг,но още по-опасно е ако си им приятел.Не е сигурно също дали ще бъде по-добре за света ако юанът е световна валута и китайците са водещата нация!?За мен обаче вече е напълно сигурно,че такова животно като пазарна икономика няма-има само едни такива подвеждащи институции,които изпълняват поръчките на силните!А слабите може само да духат супата-и при това само по това време,когато не ги бият!!
59
0
 
0
 
! Отговори
Kiril преди 1 година
До 59
Анонимен
Напъни си тъпата тиква малко... Малко трябва.
58
0
 
9
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
аз избрах Китай!
57
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До Анонимен
Пари китайците имат ли ако имат значи и технологии имат
56
0
 
6
 
! Отговори
Веселин Бенев преди 1 година
Избирам Китай!