Касим-Жомарт Токаев - президентът, обещаващ приемственост

Той нееднократно демонстрира лоялност към бившия президент Назарбаев
10 юни 2019 18:30, Елка Василева
4
Касим-Жомарт Токаев - президентът, обещаващ приемственост
Касим-Жомарт Токаев. Снимка: Reuters

През цялата си политическа кариера той поставяше лоялността пред личните си амбиции. Касим-Жомарт Токаев, избран вчера за президент на Казахстан, застава начело на централноазиатската страна, обещавайки да следва пътя, начертан от неговия ментор Нурсултан Назарбаев, пише Франс прес.

66-годишният Токаев стана и.д. президент през март, заменяйки начело на голямата страна непоклатимия Назарбаев, който обяви за всеобща изненада оставката си след три десетилетия на власт. Тогавашният председател на парламента Токаев веднага обяви предсрочни президентски избори.

Кандидатурата му беше обявена малко по-късно с подкрепата на неговия ментор. Нямаше особени съмнения, че той ще стане следващият президент на страна, в която никога не е имало избори, оценени като свободни или честни от международните наблюдатели.

"Сигурен съм, че ще бъде достоен лидер", заяви Назарбаев през април на конгреса на управляващата партия "Нур Отан", когато посочи своя приемник.

Още по темата

Като президент Токаев със сигурност няма да има само символична роля, но Назарбаев, който си запази ключови постове, ще остане в казахстанската политика фигура, която не може да бъде заобикаляна.

Опитен дипломат, Токаев е роден в Казахстан през 1953 г. в семейство, принадлежащо към съветската интелигенция. През 1975 г. той се дипломира в престижния Московски държавен институт по международни отношения (МГИМО).

След това започва успешна дипломатическа кариера, която го превръща във водеща политическа фигура след обявяването на независимостта на Казахстан през 1991 година. На два пъти е министър на външните работи, както и премиер от 1999 до 2002 година.

Епохата "Нурсултан": Назарбаев ще е нещо повече от президент на Казахстан

Но постът председател на Сената е този, който показва най-добре доверието, гласувано му Нурсултан Назарбаев. Касим Жомарт-Токаев го заема на два пъти, от 2007 до 2011 г., след това от 2013 г. до оттеглянето на Назарбаев.
Според казахстанската конституция тогава му се падна задачата да поеме ръководството в преходния период до избиране на приемник на държавния глава.

Човекът в сянка

Говорещ китайски и английски език, освен руския и казахския, Касим Жомарт-Токаев е бил и главен директор на централата на ООН в Женева от 2011 до 2013 г., ставайки първия казахстански гражданин, заемал толкова висок пост в международна организация.

През последните години той се опита да промени имиджа си на човек в сянка, слабо известен на широката общественост - например като започна да използва активно социалната мрежа Тwitter. Един от последните му туитове показваше как се ръкува с популярен казахстански певец.

След като през март застана начело на държавата, той се опита да си изгради и публичен имидж на лидер, посрещайки южнокорейския президент Мун Дже Ин или като се срещна в Москва със своя съюзник Владимир Путин. Пътуванията му из страната се отразяват широко от държавните медии.

Нееднократните демонстрации на лоялност към бившия президент Назарбаев и сериозното му поведение обаче му навлякоха критики в липса на обаятелност.

Опозиционният лидер в изгнание Мухтар Аблязов, бивш министър на енергетиката, осъден в Казахстан за отклоняване на средства, веднъж сравни Токаев с "мебел, който скърца, като го местят".

Но Токаев без съмнение е човекът, който познава най-добре желанията на Нурсултан Назарбаев. През юни миналата година той заяви в интервю за Би Би Си, че казахстанският лидер няма да се кандидатира за нов мандат, което подсказа на наблюдателите, че е възможна смяна на властта.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха ясно ще играят игричката Плевнелиев Борисов уж са двама а то волята е само на един или даже игричката Нинова Радев единия довършва изреченията на другия и имат все една цел нищо да не се променя на изток.Всичко трябва да седи в батака в който е потънало през 50те години на миналия век и да не мърда оттам освен към мафиотски преход.Пък руските *** пак тролят ли тролят и се и обиждат нали те са типичен пример за съветска интелигенция тоест за агенти продаващи страните си на Москва така.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казахстан е богата държава!
2
5
 
1
 
! Отговори
Патица по Пекински преди 4 години
Съветска интелигенция пълен нонсенс.Може би се ома предвид интелиджънс демек шпиони.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пише Франс прес а ти копира от сайта на БТА както всеки ден , тва правиш в тоа сайт всяко едно дето може да копира с бутоните копирай и постави

Спонсорирани публикации