Епохата "Нурсултан": Назарбаев ще е нещо повече от президент на Казахстан

Той иска да укрепи институциите, но и да отгледа приемник
20 мар 2019 18:12, Елка Василева
23
Епохата "Нурсултан": Назарбаев ще е нещо повече от президент на Казахстан
Нурсултан Назарбаев. Снимка: БТА

Нурсултан Назарбаев се оттегли от поста президент на Казахстан и посочи приемник. След три месеца се навършват 30 години, откакто Назарбаев оглави тогавашната социалистическа република в състава на Съветския съюз - но "епохата на Нурсултан" все още не е приключила и днес. Елбасъ ще ръководи страната и занапред, пише Пьотър Акопов, в. "Взгляд".

"Взех решение да прекратя пълномощията си като президент. Тази година се навършват 30 години, откакто заемам този най-висок пост. Народът ми даде възможност да стана първият президент на независим Казахстан (. . .) Това е щастие - да си президент на такава страна. Служих ви честно и предано" - така 78-годишният Назарбаев заяви пред сънародниците си, че излиза в оставка.

Още в четвъртък председателят на казахстанския Сенат Касим-Жомарт Токаев положи клетва като и. д. президент на страната. А след година, през април 2020 г. ще се състоят и поредните избори - със сигурност ще ги спечели Токаев, за когото Назарбаев каза: "Той е човек честен, отговорен и добросъвестен ( . . .); вярвам, че точно Токаев е човекът, на когото можем да поверим управлението на Казахстан".

Още по темата

Назарбаев бе оглавявал Казахстан от 22 юни 1989 г. - отначало като първи секретар на ЦК на компартията на Казахстан (пост, заеман трийсетина години преди него от Леонид Брежнев), после като президент на съюзната република, а от края на 1991 г., след разпадането на СССР, вече като глава на независима държава, - затова оставката му предизвика буря от емоции в Русия.

Как тъй лидерът на най-близката съюзничка на Русия, участничка в Евразийския съюз, напуска президентския пост, какво ще стане сега с Казахстан? Още повече че там живеят 3,5 милиона руснаци - една пета от населението на страната.

"Губим Казахстан, на власт ще дойдат ислямисти, ще има майдан, страната ще падне в ръцете на Китай, не - на САЩ" - какви ли не ужасии ще четем по вестници и социални мрежи. Неслучайно обаче Нурсултан Абишевич Назарбаев е не само най-дълго управлявалият ръководител в постсъветското пространство, но и най-мъдрият - затова в Казахстан няма да има никакви трусове след 20 април. Поне защото Назарбаев напуска президентския пост, но не и властта.

Той самият го посочва пределно ясно в обръщението си: "Както знаете, законът у нас ми отрежда статута на Първи Президент - Елбасъ (Лидер на нацията). Оставам председател на Съвета за сигурност, орган със сериозни пълномощия. Оставам председател на партията "Нур Отан", член на Конституционния съвет. Сиреч оставам с вас. Грижите на страната и народа остават мои грижи".

Значи Назарбаев ще ръководи Казахстан и занапред - вече не като президент, а с оглед своя статут на национален лидер, подкрепен и с водещата позиция в Съвета за сигурност, и с председателското място в управляващата партия. В ръцете на Назарбаев остават всички лостове на властта - и формалните, и още по-важно, неформалните. Назарбаев впрочем създаде независим Казахстан пряко воля, защото бе сред тези, които се обявиха срещу разтурянето на Съветския съюз; той ще управлява страната и занапред. Толкова години, колкото Бог му даде.

Каква е тогава целта на оставката?

Назарбаев отново заявява съвсем открито: "Като основател на независимата казахстанска държава виждам бъдещата си задача в това да осигуря поемането на властта от ново поколение ръководители, които да продължат преобразованията в страната".

При все че конституцията неотдавна бе променена и засили ролята на парламента, нищо не подсказва, че Назарбаев иска да остави след себе си някакво колективно ръководство.

Първо, то би било съвсем неефективно (както сочат куп примери и в нашата, и в световната история) и може да е само преходно (но с риск да предизвика бунтове, още повече в страна като Казахстан); второ, изобщо не отговаря на източната и по-специално на тюркската традиция.

Назарбаев естествено иска да засили разделението на властите и да укрепи институциите, регулиращи силовия баланс в клановото казахско общество. Но същевременно и да отгледа приемник, който да поеме цялата власт след смъртта на Елбасъ.

Едва ли ще избере за целта Касим-Жомарт Токаев, който ще оглави страната през следващите шест години (година преди изборите и още пет след тях) - днес този дипломат от кариерата е на 65 години и ако предположим, че Назарбаев има още 5-10 години живот, е трудно да си представим, че би желал да остави страната на човек над 70-те.

Самият Назарбаев оглави Казахстан като 48-годишен и ще си подбере приемник сред политиците извън пенсионна възраст. Нищо чудно да предпочете свой роднина, което напълно се вписва в азиатския (и не само ) модел за преход на властта. Макар че едва ли би се спрял на дъщеря си Дарига.

За Русия е извънредно важен курсът на Казахстан към създаване и укрепване на Евразийския съюз. И няма никакви съмнения, че Назарбаев ще го следва и като "баща на нацията". Той се стреми Казахстан да запази своята независимост и след смъртта му. А тя е застрашена от две неща.

Първо, от жестока борба за власт между различните кланове в казахското общество. Теоретично тя би могла да разкъса държавата, създадена от Назарбаев, и да я обрече на подялба между съседите й.

Второ, от присъединяване на Казахстан - пълно или частично, към Русия: било вследствие на вълнения покрай борби за власт в страната, било заради процесите на интеграция и централизация в Евразийския съюз, които постепенно да разтворят в него средноазиатската страна.

И двете заплахи са неактуални, докато Назарбаев е жив - стремежът му е да не станат реалност и при неговия приемник. Русия не желае да погълне, камо ли да дестабилизира Казахстан - за нас важното е казахстанските елити да имат нагласа за опазване и развитие на все по-тесните икономически, политически, културни и човешки връзки между двете страни, за укрепване на Евразийския съюз като нова форма на общност между нашите народи.

Което е особено важно с оглед наличието на многомилионно руско малцинство в Казахстан и поради факта, че Северен Казахстан е бил усвоен и заселен от руснаци. Тесният съюз и интеграцията между двете държави са безалтернативен курс за всеки казахстански ръководител, желаещ мир и процъфтяване на страната си.

Нурсултан Назарбаев със сигурност ще положи всички усилия да предаде след време властта на ново поколение от казахстанския елит - формирано от него самия и имащо точно такава нагласа.
 

/БТА/
 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
читател преди 2 месеца
АЗИЯ.
14
0
 
1
 
! Отговори
Haho преди 2 месеца
A tova e na Kateto Ilieva diadoto
13
0
 
8
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
Колеги от форума, жителите на Казахстан са казахи, а не казаци. Все едно да бъркаш Австрия с Австралия.
12
5
 
3
 
! Отговори
много ясно преди 2 месеца
Защо на никого не му стиска да каже истината - Путин е уволнил президента на Казахстан. Русия държи тази република с желязна хватка, понеже там има космодрум и разни други неща, които Москва обича да владее. Президентът е уволнен от Кремъл и новият президент ще бъде някоя от Путинските мутри.
11
0
 
4
 
! Отговори
дд преди 2 месеца
До Анонимен
то и в БГ си имаме Су
лтан
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 9и 8
Основното население на Казахстан са КАЗАХИ,а не казаци!
Казаците са руски и украйнски военизирани свободни селяни,
много често територийте им са били независими от руския цар.
9
6
 
9
 
! Отговори
Osman преди 2 месеца
Брей, българите тънат в демокрация и богатства, та се загрижили за бедните казаци. Да се чуди човек защо ходят там треньори и футболисти да бачкат. Астана е много скъп град, който не е по джоба на 99% от българите и нормално да не сте го виждали. Нурсултан беше много мъдър, а Касъм знае свободно руски, китайски, английски и френски. Но ето идват българите и те правят на нищо. Касъм да поддържа турското начало. И Нур Отан и Касъм ми напомнят на турците и нашата прародина. Да дойде Турана иншаллах
8
9
 
4
 
! Отговори
! преди 2 месеца
Отиде си още един комунист от властта. Казахстан е голяма и богата държава а населението и умираше от глад при управлението на този комунист. Казаците са едни от най бедните хора в Азия и ще е така докато рашите и комунистите управляват. Когато властта се поеме от прозападен президент и Казахстан влезе в НАТО ще стане една от най богатите държави в Азия. Помним как България и Румъния бяха изостанали комунистически държави а сега и двете държави имат по голям икономически растеж от Китай.
7
5
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 2 месеца
След като вчера гръмна скандала с новозакупения луксозен апартамент на Цветан Цветанов, днес към съкооператорите му се присъединиха правосъдният министър Цецка Цачева и бившия министър на културата Вежди Рашидов.
Цените, на които са закупени шикозните жилища са два-три пъти под пазарните цени.
Скандалът е огромен !
А, ние тук разискваме ... Казахстан !
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе, кво ми пука за Казахстан и Назърбаев!

Ние пък си имаме бат Бойко "Пожарникаря" и Цвъкито!

Ей го на, 40 лева надбавка за Великден - да се чудиш кво да по-напред да ги похарчиш, за лекарство ли, за храна ли, за сметки ли???
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много султани нещо станаха напоследък..................Назарбаев в Казахстан, Ердоган в Турция.................да......................историята се повтаря, но сега като фарс!!!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този съм го гледал как ръководи заседанията на правителството!
Абсолютен диктатор ,всички са виновни само той прав ,същият е като Лукашенко!
По принцип ръководи заседанията на руски език ,но обръща и на казахски особено като се разядоса,диктатор отвсякъде!
Говори се че дущеря му ,че щяла да го наследи!
3
9
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Нека радикализацията в Казахстан започне .... сега!
2
9
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 2 месеца
бил честен ли?
назначава си негов човек за да не бъде разследван и осъден за всичките си кражби ако дойде проамериканско или проевропейско наследниче,пак ще върти държавата на пръста си но без да е изложен на риск или критики
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вовата е много остарял на тази снимка.....