От ушна болка до енцефалит: Дете почина, родителите го лекували с хомеопатия

Италианският съд призна родителите за виновни в убийство
10 юни 2019 16:30,
61
От ушна болка до енцефалит: Дете почина, родителите го лекували с хомеопатия
Снимка: Pixabay

7-годишно дете в Италия е починало, защото родителите му лекували тежка ушна инфекция с хомеопатия. Италианският съд призна родителите за виновни за убийство. Двамата родители са получили 3-месечни присъди.

Италианският всекидневник Corriere della Sera съобщава, че 7-годишният Франческо Бонифаци е починал заради енцефалит. Момченцето изпаднало в кома след като развило мозъчна инфекция, и починало няколко дни по-късно.

В началото детето било диагностицирано само с обикновена болка в ухото.

Родителите обаче решили да не дават на детето антибиотик, който би спрял инфекцията. Вместо това те решили да третират проблема с хомеопатични лекарства, които обаче не помогнали за излекуването на детето. В крайна сметка детео починало на 27 май 2017 г.

Делото срещу родителите приключи, но предстои да започне това срещу лекаря хомеопат Масимилиано Мекози, който консултирал родителите. Обвинението срещу него е в престъпна небрежност, липса на опит и "подценяване на обичайната клиничка картина на остра местна инфекция, предписвайки терапия, базирана на хомеопатични лекарства, въпреки повторната поява на симптоми".

Според местни медии, хомеопатът не успял да даде точна диагноза и избегнал предписването на антибиотик, подходящ за лечение на детето.

Бабата на детето по майчина линия обяснила пред прокурорите, че родителите нямали нищо против конвенционалните лекарства, но се обърнали към хомеопатията, защото се притеснявали, че болнавото им дете пие антибиотици твърде често.

Според данни на  Европейска коалиция за хомеопатични и антропософски лекарствени продукти, през 2016 г. 16% от италианците са използвали хомеопатични продукти.

Хомеопатията е алтернативна форма на лечение, базирана на неконвенционални системи, развити в Германия преди 200 години. Според повечето уважавани медицински журнали, няма никакви доказателства, че хомеопатичните продукти са ефективни при което и да е заболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
25
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
1 тия родители са за кастрация 2 хомеопатията я давам на кварталтия хипохондрик 3 използвам я за да си вдигам оборота 4 истината си е в биотехнологичните и химическите лекарства 5 тоя "стратега" от долните коменгари да ходи да се гръмне. 6 антибиотиците не лекуват вируси 7 обикновено бактериите се явяват вторична инфекция и тогава вече се дава антибиотик.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно родителите са от Зелените ,те са способни само на тази глупост !
36
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомеопатията е чиста проба шарлатания!
35
2
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
До До БобчoЕх да де то всички са лекари! Добре вирусна инфекция не се лекува! Много лекари и хора дето малко от малко знаят биха поспорили с тебе! Но само за насока ше те попитам ваксините за какво са!?
34
6
 
22
 
! Отговори
До Бобчo преди 4 години
Вирусна инфекция НЕ СЕ лекува, а се подсилва имунната система за да се пребори организма по-бързо и лесно с нея. За това и не се препоръчват антибиотици, защото те събарят леко имунната система. Самият факт че не ти е ясно това те прави некомпетентен да го коментираш. Пък ти си се тъпчи с бонбонки хомеопатски колкото щеш.
33
0
 
14
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До БобчоИма специализирани противовирусни препарати, които нарушават синтеза на белтъци, нуклеинови киселини или други етапи от формирането на вирусни частици.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до ДарвинНякой не си е пил хомеопатията.Гуугълни "observed instances of speciation" за списък на наблюдавано в реално време зараждане на видове.
31
16
 
10
 
! Отговори
до Дарвин преди 4 години
Еволюция не съществува. Учените не правят разлика между еволюция и мутация. няма наблюдаван случай на еволюция в действие. Няма случай, един вид да се превърне в друг вид. Еволюцията отрича сама себе си, защото "еволюиращият" организъм няма как да оцелее по "законите на еволюцията" - по време на теоретичното "еволюиране" организмът би бил най-слаб и най-уязвим, а според "законите на еволюцията" оцелявали само най-силните, което също е глупост - пълно е с примери на оцеляване на слабите.
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Чел съм, и хомеопатията е виновна.Хомеопатите твърдят, че водата има чудодейни способности да "помни" какво е разтворено в нея, и колкото по-разтворено е едно вещество, толкова по силно лекува.Безумната "логика" е: Което причинява даден симптом, го лекува, ако се разреди.
29
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Не!Каква по-голяма присъда от това да си убил детето си!?
28
20
 
4
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Явно отговор няма да получа. Затова ви съветвам всички вас, които заклеймявате хомеопатията при лечение на най-честите вирусни инфекции да ползвате парацетамол, ибупрофен и т.н. производни прахчета и сиропчета, че да зазлеете със времето и да започнете да имате нужда от истински и силни лекарства.
27
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомеопатията е пласебо. Хомеопатията е измама. Хомеопатията убива.
26
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомеопатията не виновна.....................прочетете за същността на хомеопатията, тогава пишете глупости!!Виновни са родителите.............да, заради некомпетентност и лекарите, които не са дали необходимата информация на родителите!!!
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук пълно със такива безмозъчни майки които се правят на доктори и даже дават съвети на други по интернет и тн.
24
7
 
27
 
! Отговори
Дарвин преди 4 години
Лекувайте всичко с хомеопатия , пиене на урина , цветотерапия, аромотерапия , суровоядство , бръмбари знахари , врачки , екстрасенси , акупунктура , пирамиди , магнити , баене молитви и т.н.Аз Дарвин одобрявам. Така ще оцелеят само умните и наистина издържливите . Което е добре за еволюцията.
23
5
 
5
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Искам мъдyрковците по-долу, които са ми дали минус на предния коментар да кажат с какво се лекува ВИРУСНА инфекция?
22
5
 
27
 
! Отговори
Dr. Bulgaricus преди 4 години
До Бобчо: НЕ хомеопатията не помага срещу никакви вируси и срещу нищо по принцип.
21
6
 
36
 
! Отговори
Dr. Bulgaricus преди 4 години
Хомеопатията никога не е действала повече от плацебо. Тя не е ефективна за нищо, няма нито едно двойно сляпо изследване, което да е показало каквотои да било действие на който и да е препарат. Цялата концепция се дължи на непознаване и е приказка за малки деца и *** майки. Случаите, в които се дава хомеопатия са тези, в които пациентът няма нужда от лечение, но има нужда да си мисли, че прави нещо за здравето си. Тогава му се дава хомеопатия - да си мисли, че прави нещо, докато сам оздравее.
20
9
 
25
 
! Отговори
Хомеопати, милорд преди 4 години
Ами крайно време е хомеопатията да бъде забранена. Това е една шмекерия и толкоз. В крайна сметка случаят илюстрира, че Дарвин е бил прав. Жалко за детето, но така е като е имало лошия късмет с глупави родители
19
5
 
23
 
! Отговори
Хохо преди 4 години
Хомеопатите и антиваксърите веднага налазиха статията, хохохохох. Със захар и водичка ще лекуваш бактериална инфекция. Болни мозъци сте. В чужбина ги наричат: pro-plaguers (или про-чумави).