От ушна болка до енцефалит: Дете почина, родителите го лекували с хомеопатия

Италианският съд призна родителите за виновни в убийство
10 юни 2019 16:30,
61
От ушна болка до енцефалит: Дете почина, родителите го лекували с хомеопатия
Снимка: Pixabay

7-годишно дете в Италия е починало, защото родителите му лекували тежка ушна инфекция с хомеопатия. Италианският съд призна родителите за виновни за убийство. Двамата родители са получили 3-месечни присъди.

Италианският всекидневник Corriere della Sera съобщава, че 7-годишният Франческо Бонифаци е починал заради енцефалит. Момченцето изпаднало в кома след като развило мозъчна инфекция, и починало няколко дни по-късно.

В началото детето било диагностицирано само с обикновена болка в ухото.

Родителите обаче решили да не дават на детето антибиотик, който би спрял инфекцията. Вместо това те решили да третират проблема с хомеопатични лекарства, които обаче не помогнали за излекуването на детето. В крайна сметка детео починало на 27 май 2017 г.

Делото срещу родителите приключи, но предстои да започне това срещу лекаря хомеопат Масимилиано Мекози, който консултирал родителите. Обвинението срещу него е в престъпна небрежност, липса на опит и "подценяване на обичайната клиничка картина на остра местна инфекция, предписвайки терапия, базирана на хомеопатични лекарства, въпреки повторната поява на симптоми".

Според местни медии, хомеопатът не успял да даде точна диагноза и избегнал предписването на антибиотик, подходящ за лечение на детето.

Бабата на детето по майчина линия обяснила пред прокурорите, че родителите нямали нищо против конвенционалните лекарства, но се обърнали към хомеопатията, защото се притеснявали, че болнавото им дете пие антибиотици твърде често.

Според данни на  Европейска коалиция за хомеопатични и антропософски лекарствени продукти, през 2016 г. 16% от италианците са използвали хомеопатични продукти.

Хомеопатията е алтернативна форма на лечение, базирана на неконвенционални системи, развити в Германия преди 200 години. Според повечето уважавани медицински журнали, няма никакви доказателства, че хомеопатичните продукти са ефективни при което и да е заболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На глупави хора , хомеопатията и виновна!!! NO COMENT
17
19
 
8
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Антибиотика лекува бактериални инфекции. Хомеопатията помага изключително много при вирусни инфекции. Антибиотика е противопоказен при вирусни инфекции. Хомеопатията е безполезна при бактериални инфекции.Ролята на лекаря е да установи каква е инфекцията. Ако не е сигурен се прави кръвен тест. Става за половин час дори и в нашите болници.
16
5
 
9
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Абе още"бабини илачи" мога да ви извъртя и да затворя редица аптеки, затва не ме дразнете ;)))
15
4
 
24
 
! Отговори
ники преди 4 години
На всички да е ясно - когато болнатово малко дете пие постоянно антибиотици означава, че детето ще живее. Без антибиотици такива деца навремето са умирали без антибиотици.Тези родители са деби*и и не трябва на такива да се позволява да се размножават!
14
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомеопатията лекува, но не и тежки състояния като някои инфекции, рак, инсулт или инфаркт!!Смъртта на това дете не трябва да се използва срещу хомеопатията.............защото хомеопатията има своето място в медицината!!!
13
16
 
11
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Гледайте сега, верно е, че с коментара си намалих печалбата на поредица фармацевти и доктори;))) като написах за праза и ушните болки, но това е изпитан метод. И при социализъма, никой не търчеше като гламав при дофторят за такива работи. АМА СТЕ ГЛАМАВИ! Докато сте гламави, ще има кой да ви клати;))) Жив ли съм? Жив съм;))) Е, сега, някой фармацевт няма да отиде за 1 вечер на скъп ресторант;)))
12
2
 
23
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Ам чи те нащи лекари са повече търговски представители на определени аптечни складове,та затова всеки доктор с неговото си лекарство.
11
6
 
17
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Деца на антиваксъри, вегани и хомеопатолюби трябва задължително да водят децата си на преглед при истински лекар на 3 месеца! Целта - да се установи нанесени ли са щети на здравето на детето! ПП. 3 месеца е подигравка за това престъпление!
10
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Енцефалит може и от ваксина или от болен зъб или секс или от комар. Винаги има риск.
9
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тук в България, при колкото лекари е прегледана дъщеря ми, толкова различни диагнози и лекарства има, а става въпрос само за червено гърло! Та един ХОМЕОПАД, разясни цялата верига от какво е червеното гърло и от там, как може да се стигне до описаният трагичен случай! Нещата са толкова навързани и трябва да се тръгне от корена на проблема, което съвременната медицина НЕ ПРАВИ!
8
8
 
19
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Имам много,много близки роднини ,които буквално прекаляват с хомеопатията.Кога ли ще ги запукам,че си умирам за племенниците ...
7
4
 
16
 
! Отговори
Италианска му работа преди 4 години
Три месеца затвор за убийство на дете. Остава и да са условно.
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"третират проблема с хомеопатични лекарства, които обаче не помогнали"Каква изненада, а?
5
21
 
13
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Чаавето, като го заболеше ухото, вземем стрък праз и дебелата част на стъблото му, отрязвам едно парче, 5-6 см, нагрявам го на печката докато отвътре почне дасе втечнява, а отвън се препече леко. Оставя, го да изстине, но не напълно, да не е горещ, а да е топло стъблото, обръщам на чаавето тиквата и стискам 5-6 капки в ухото му и го държа тъй, докато ги погълне. Помен нема след туй от болки в ушите;))) Иначе фармацията ще ви изпише поредният скъп антибиотик;))) На нас тъй са ни показвали...
4
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДоста краен извод, изказан от невежа....
3
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хемеопатичните лекарства действат само на психиката и то ако повярват че ще ги излекуват. В действителност хемеопатията не лекува ако можеше въздух да ви излекува щеше да е добре. Изпуснаха детенцето тези Умници. Ако му бяха дали антибиотик щеше да е живо и здраво.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да дойдат тука да си живеят, малко словоблудство и се разминават с лекарска грешка и съдията ги пуска като нови, никакъв проблем.
1
10
 
37
 
! Отговори
Има преди 4 години
официална позиция на СЗО, според която хомеопатията е шарлатанство!

Спонсорирани публикации