В търсене на идентичността си: Казахстан къса с кирилицата

Мнозина определят промяната като ненужна и скъпа
Обновена: 30 юни 2019 17:13 | 30 юни 2019 17:05,
229

В часовете по казахски език в Казахстан засега учениците учат кирилицата. Съвсем скоро ще трябва да променят това и да усвоят латинската азбука.

Правителството планира да премахне използването на кирилицата в следващите години. За учителите това означава да преминат курс на обучение.

"За нас учителите промяната ще е по-трудна, защото ние вече сме свикнали с кирилицата, а децата са малки и бързо ще научат новата азбука", казва Мираш Алимжанова пред DW.

Друга учителка, Айгул Ибрахимова, посочва, че родителите скоро няма да могат да помагат на децата си, защото няма да са учили по същите правила. Тя се притеснява, че основните трудности ще легнат на раменете на учителите.

Езикът в страната като цяло е спорна тема. Официалните езици са два - казахски и руски, но на някои места децата сами могат да изберат кой език да учат. Повечето говорят свободно и двата езика.

В Алма Ати магазините вече започнаха да поставят нови табели. Правителството също ще трябва да подмени табелите, както и да преведе всички официални документи и учебници.

Късането с кирилицата е част от опита на Казахстан да намери своята идентичност и властите не пестят пари. Няколко от съседните азиатски държави също смениха азбуките си след разпада на СССР.

Повечето казахстанци обаче гледат скептично на планираната промяна. Те не виждат смисъл и предимства от промяната, която ще струва скъпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Не ми обяснявай какви уникални хора са тези или онези и какви велики езици имат, защото мен това не ме интересува. Мен ме интересува моята уникалност. Обичам своя роден език и писмеността си и никакви витийстки обяснения няма да променят това. Немски? Ужас! По -грозно звучащ език рядко се среща.А с такива като вас не може да се говори.Ще ти вадят от сто кладенеца вода без да си дават сметка че плюят върху себе си. Опивайте се от мисълта че сте голяма работа. Не сте.
34
16
 
8
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Колкото по-далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизацията!
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Аз предлагам сега и ние както братята ни от казахстан да си сменим не само азбуката но и езика ни на английски."И без да се правиш на умен и остроумен това което предлагаш ще си стане по естествен път след 70-100 години.
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как латинската азбука е по близо до казахската култура и традиции не разбрах
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Омраза към Русия в коментари бълва само от укрите,или бесарабски българи. Като общо българи-млади в това число-нямат защо да ненавиждат така свирепо Русия и руснаците. Това са украинци,получили възможност да живеят в България.Спрете,ставате смешни,все едно кучета си лаят-кервана си върви.Украйна без Русия,която ги гледаше като писано яйце,бяха най-добре в СССР-сега е пустиня,просякиня,след 10 години по зле от България ще е,а България е най-бедната в ЕС..
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам сега и ние както братята ни от казахстан да си сменим не само азбуката но и езика ни на английски. То у нас така или иначе нищо българско не е останало. Също предлагам и семейство Кардашиян да се преместят у нас така че младото ни поколение да усвои колкото се може по бързо американските ценности.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
. Като цяло държавата е една ПУСТИНЯ, нто има нефт и газ. Значи толкова си "обходил" Казахстан.Наливат се милиарди китайски инвестиции. Имат необятни полета с зърнени култури, индустрията и се развива стремглаво, заводи, селскостопански кооперации. Единственото вярно е, че всичко се дължи на на газта, която изнасят за Китай, за това са големите китайски инвестиции.
28
4
 
8
 
! Отговори
Ми нормално преди 4 години
Руската кирилица е тежка за писане, а българската отдавна е изчистена от недостатъците и е лесна за боравене. Нямаме предлози и думите се пишат както се чуват, а не да слагаш - ь, 3,Ь| на края.
27
6
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Анонимен.... А България кога... Рускити еничари не трябва да правите подобни фалшиви внушения. По добре е да накарате господарите да ни благодарят поне веднъж за това, че сме им подарили азбука.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казахстан има 17 милиона население, от тях 60 % казахи 25 % руснаци, останалите са украинци, евреи, узбеки, българи и пр. Казахски език говорят около 8 милиона души по света. В Казахстан официалните езици са казахски и руски.Деловият смят и интелигенцията говорят руски.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КимонИ какво искаш да бъдеш? Като ония на Запад? Или като ония на Изток, което би било още по - ужасно? Не знам как да разбирам това. По - скоро ти искаш тебе да те няма. Защото това за което говориш ще премахне именно уникалността ти. ще станеш сив и точно такъв каквито са и другите. тогава по - добре отивай на Изток или на Запад и не се наричай българин, но не ми реви срешу моя език и моята идентичност. защото аз си ги искам такива каквито са.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днешното поколение, днешните деца не ползват "кирилица", а "маймуница", което е жалко. Иначе като сложност и богатство българската азбука и език отстъпват от тези на някои, като унгарски, немски и групата на азиятските езици.Но всеки език е отделна система комуникация, като има сходни така и много различни по своята същност системи.Извода е че всеки има свещеното право да говори и ползва на езика който му харесва - това е придобивка на демокрацията.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако отиддете в Казахстан, няма да имате затруднение с комуникацията - всички говорят и руски език. Като цяло държавата е една пустиня, нто има нефт и газ. Има пет-шест големи и доста интересни града.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е Алма Ати, а Алмати. Това е старата столица на Казахстан. Новата е Астана и е един от най-модерните градове в Евразия.Иначе, цялата литература на казахите в продължение на 100 години е издавана на кирилица, така че за да могат да я четат, пак ще трябва да я учат.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди кирилицата са били на арабица.
20
1
 
7
 
! Отговори
Кимон преди 4 години
Това,което сме,рядко отговаря на онова,което искаме да бъдем.А онова,което искаме да бъдем,обикновено не ни е дадено или се променя с времето.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идентичност и латиница , мн интересно , нямах никаква идея че латиницата е била разработена в Казахстан и се е ползвала единствено от тях. Явно в Италия се ползва италианица , в Англия англиканица, американица , испаница , францисканица и тн идентични азбуки.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Валентин Тодоровсъгласна съм с теб. кирилицата е великолепна.Но какво да се прави, когато сме склонни да унищожим хубавото и уникалното само за да си внушим че това ще ни разграничи от някого или от нещо Като господин номер 14 който се изказва тук. Точно обратното,ще влезем в сивотията, в абсолютната еднаквост.Този господин явно не го осъзнава а го кара едно към гьотере както всички които не мислят с главите си. казахстанците щяха да са интересни ако бяха създали своя собствена азбука.
17
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народите един след друг бягат кой както може от Русия и нейние ламтеж да заробва, само ние гламарите я смятаме за братска страна а нашето невежество ще ни струва суверенитета и идентичността.
16
4
 
20
 
! Отговори
Деян преди 4 години
О свещена простота.Що за глупост е това да си сменяш азбуката.Големи *** са .Кирилицата е много по-добре от латиницата

Спонсорирани публикации