В САЩ е толкова горещо, че мидите се варят в черупките си

Пътищата се топят от жега
2 юли 2019 14:11, Нели Христова
32
В САЩ е толкова горещо, че мидите се варят в черупките си
Снимки: Reuters

15 години Джаки Стоун е морски биолог в лабораторията в Бодега. И за всички тези 15 години, тя не е виждала нещо подобно – голяма част от мидите по скалите били измрели. Стоун веднага провежда изследване и установява, че не стотици, а десетки хиляди миди са загинали, съобщава CNN. Причината – те са се сварили от жегата. 

Още по темата

Стоун е виждала малка група от миди да умират заради топлото време в Калифорния, но е и в такива мащаби. Когато мекотелите са живи, техните черупки са плътно затворени. Умрат ли – те се разтварят.

Калифорния, подобно на голяма част от Европа, също бе ударена от гореща вълна. Температурите скочиха тройно от очакваните за месеца. На 10 и 11 юни в Санта Роса, намираща се на около 20 мили от Бодега, са измерени близо 40-градусови жеги. Мидите изпитват трудности да оцелеят при температура около 35 градуса.

В Южна Дакота бе отчетена температура от 38 градуса, а пътищата започнаха да се размекват. Подобен проблем имаше и Германия преди дни, когато трябваше да наложи ограничение от 120 км/ч на магистралите си, защото жегата започна да разтапя асфалта. През следващите дни, температурата в Южна Дакота ще скочи още повече и ще стигне 41 градуса.

Европа обаче е на път да се отърве от горещата вълна, като според метеролозите, се задава по-хладно време, а облакът, дошъл от Сахара вече е преминал. Жегата бе причина за огромни пожари на стотици хектари площ в Испания. Във Франция бе отбелязана и най-високата температура някога – 45,9 градуса. Предишният рекорд бе поставен от горещата вълна през 2003 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
скептик преди 4 години
Климата се е променял през вековете. Имало е ледников период. Имало е затопляне. През XVII век е имало микро ледников период. И това не е било поради човешката дейност.И тогава и сега има шаманви които знаят "по-добре от нас" кое е добро и кое е лошо.Сегашните шамани са зелените които въс своята дейност не допринасят нищо за прогреса, природата и т.н. Просто са намерили ниша да лидерстват без реално да се трудят.
28
0
 
0
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Нека им от са шматки
27
0
 
7
 
! Отговори
КокоБийч преди 4 години
Във Вегас всяко лято стига до 44/45...въздуха ти пари на дробовете като дишаш.
26
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Нещо за холокоста ще даваш ли?
25
6
 
16
 
! Отговори
Гледна запетая преди 4 години
Тези миди на снимката са в чиния и са с гарнитура, затова са се отворили, а глобалното затопляне предизвиква прекомерен растеж на *** изветрели тикви.
24
4
 
21
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Който е гледал (или поне чел) за проявленията на глобалното затопляне, щеше да знае, че те са най-различни. От големи горещини до смразяващи студове, дъждове, големи пожари, невиждани бури, увеличение на сеизмичноста, това са първоначалнните проявления.
23
7
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
тези еко-фашисти вече преминаха всякакви граници с тези *** лъжи за някакво си глобално затопляне!Дааам: "и плявата ще се отдели от зърното.."-скоро ще ви се сложи край на мъките!
22
7
 
7
 
! Отговори
Чутовни ГЛУПОСТИ ! преди 4 години
по-студена от последната зима в САЩ не съм виждал от както живея тук (26 години)лятото по-студено от обичайното и се издавихме от дъждове !тези еко-фашисти вече преминаха всякакви граници с тези *** лъжи за някакво си глобално затопляне !
21
5
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
След 8 год изтича срока, който представлява бариера. От там нататък и да замърсяваме и да не замърсяваме няма никакво значениеТова е АБСОЛЮТНО ВЯРНО!Но не виждам Борисов с какво ти е виновен!? Каква вина има той-би ли обяснил!
20
6
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Глобално затопляне има и то се проявява по различен начин. Не си мислете, че като е затопляне навсякъде по Земята е необходимо да е горещо. Появяват се нови по-силни бури, тайфуни, торнада дори и там където преди не са наблюдавани. Заради по-високите температури изпаренията са повече и има повече наводнения-факт дори при нас. С други думи природните катаклизми ще се задълбочават и ако не спрем със замърсяването в близките 5-10г.,те ще станат НЕОБРАТИМИ!!
19
1
 
5
 
! Отговори
MICHELIN UPTIS преди 4 години
Давай!!! Дренирай за петрол!!! Дигай цените на бензина. Никакви ел. коли. Само яко замърсяване. Когато мутрата почне трудно да диша ще отиде на лекар. После след близо 15 год. много мутри ще ходят на лекар. Лекарите ще кажат. Еми нивата на кислород са малки. Няма въздух. Нищо не можем да направим. След 20 год. половината население ще умре. Той Тръмп не дава пари за екология, че наш Тиквон ли?Илюминатите сложиха на върха т__ъпото да управлява не само БГ, но и Америка и целия Свят. Хитри
18
2
 
4
 
! Отговори
MICHELIN UPTIS 2/2 преди 4 години
... няма никакво значение. Твоите внучета ще почнат да боледува като всички деца по цялата планета. Дори да ги закараш на Антарктика няма да има значение тъй като става дума за нива на кислород, молекули, атоми и тем. подобни неща, които учените са изчислили спрямо сложни статистики и анализи, които правят вече повече от 50 год.Тикво след като тези 8 год. изтекат започва необратим процес. После в рамките на десетина години, твоите внучета вероятно ще имат ХОП. Следващите 10 год - РАК на бел.др
17
2
 
2
 
! Отговори
MICHELIN UPTIS 1/2 преди 4 години
т____ъпаците (мутри, улични га___лоши, мафиоти, наркомани, по___литици и т.н.) си нямат и на представа какво ще се случи след 8 год. А, какво ще се случи след 20 год съвсем не ги интересува.Разяснявам на Винету - ТИКВА. Тикво ще се опитам да ти обясни на твоя език какво ще се случи с твоите внучета след 8 год. Дано се намери някой п__олитик-мафиот-*** да ти прочете.След 8 год изтича срока, който представлява бариера. От там нататък и да замърсяваме и да не замърсяваме няма никакво значение
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 5Говорим за температура на въздуха бе, асфалта трябва да издържа на такава и по-висока температура на въздуха, измерена на сянка.
15
1
 
23
 
! Отговори
Народе преди 4 години
от снимката оставам с впечатление, че докато калифорнийските миди са се варили са си нарязали и лук. Допускам че са си ливнали и малко бяло вино. Ово е стандарт....
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
информацията е предоставена от много близък на другарката импексова..........
13
3
 
17
 
! Отговори
Сега разбрахте ли преди 4 години
колко мъдър е Баце? На онези им се топят пътищата, защото го правят с асфалт. В нашите магистрали асфалт нема, щото го краднаха. Значи нашите пътища нема начин да се стопят. Ей на това му викам аз мъдър държавен деец. Че и хитър като бременна ***...
12
0
 
19
 
! Отговори
шаш унд паника преди 4 години
Топлото време явно е разтопило и мозъка на Нелu .Как може да се пишат такива глynocmu ?! "Температурите скочиха тройно от очакваните за месеца ". Излиза , че очакваните летни темеператури в гореща Калифорния са 13 , 3 градуса ?!?!?!И не разбрах какво правят водни организми , каквито са мидите, на сушата или водата е станала 40 градуса ?!ТРЕБЕ ДА ИМА ШАШ !
11
1
 
22
 
! Отговори
барон фон Шопхаузен преди 4 години
Ааа, това нищо не е!В Южна Африка сега е толкова горещо, че щраусите снасят яйцата си направо варени!Ако сложиш под тях един гюм с кисело мляко да цопнат вътре, направо получаваш яйца по панагюрски!!!
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Новината най-вероятно идва от статитята "temperatures-in-california-are-so-hot-mussels-are-being-cooked-inside-their-shells", публикувана преди ден в рубриката за новини и време от сайта на Майкрософт.Ако не ти харесва, пиши на техния отговорен/главен/дежурен редактор, че това са гнусни инспирации и манипулации от зелени талибани и либерали, имащи за цел да злепоставят стартиралата предизборна кампания на Тръмп за новите президентски избори, и толкоз.