100-годишна стана политик заради климата и... изключен микрофон

Хайзе е от надигащата се вълна от възрастни, които искат да останат в обществения живот
Обновена: 27 юли 2019 20:15 | 27 юли 2019 20:10, Камелия Цветанова
27
100-годишна стана политик заради климата и... изключен микрофон
Снимка: Reuters

Решението на германката Лизел Хайзе да влезе в политиката изкристализирало, след като й изключили микрофона по време на публично събрание. Сега стогодишната жена, станала общински съветник, се бори на страната на младите за климата.

На онова събрание бившата учителка, пенсионирала се преди 40 години, защитавала повторното отваряне на басейн на открито.

"Когато започнах (да говоря), някои не искаха наистина да ме слушат и стигнаха дотам, че изключиха контакта" на микрофона", разказва тя пред АФП.

"Днес хора от цял свят идват да говорят с мен. Кой се смее сега?", казва тя.

Това, което се е променило оттогава, е че през пролетта тя беше избрана, въпреки всички очаквания, в общинския съвет на Кирххаймболанден, в провинция Райнланд-Пфалц, само няколко седмици след като духна 100-те си свещички.

Не е случайност, че въпросът за басейна е накарал Хайзе да се мобилизира. Той включва две теми, които са близки до сърцето й: младежите и общественото здраве.

Оттам произтича и ангажиментът й по отношение на климата, вдъхновено от мобилизацията на младежите от движението "Петъци за бъдещето", стартирано от шведката Грета Тунберг, което има много последователи сред германската младеж.

"Всички я уважават"

"Младите наистина ми вдъхват надежда", ентусиазирано казва, която се гневи срещу германската автомобилна индустрия и все още се разхожда всеки ден в живописния стар град Кирххаймболанден, с население 8000 души.

Хайзе е част от надигащата се вълна от възрастни, които отказват да останат извън обществения живот, подобно на движението "Ома геген рехтс" ("Бабите срещу десницата"). Създадено в Австрия през 2017 г. и пренесено в Германия, то събира редовно възрастни жени, които искат да извлекат поуки от историята и да се противопоставят на расизма.

Политическата кариера на Лизел Хайзе започва в началото на годината, когато 59-годишният Томас Бок, член на общинския съвет, вижда в нея потенциална съюзничка.

Бок ръководи местна политическа група, която се бори против традиционните партии и за повече прозрачност. Той се нуждаеше от кандидатка с достатъчно плам, за да се изправи срещу сегашните власти.

Лизел Хайзе "има силен характер и голяма енергия", казва той.

И, подробност, която според него не е без значение, много от избирателите са били нейни ученици и "всички я уважават".

В продължение на повече от две десетилетия градът беше ръководен от консервативната партия на Ангела Меркел (ХДС), а по време на последния мандат - от широка коалиция със социалдемократите, подобна на тази, която управлява страната от 2013 година.

Гражданска смелост

Но успехът на групата, към която принадлежи Хайзе, измества центъра на тежестта в града към левицата.
Бившата учителка е не само изгряваща звезда в политиката, но и свидетелка на голяма част от бурния 20 век в Германия.

Бащата на Хайзе, роден точно след края на Първата световна война, притежавал обувен завод и самият той бил член на общинския съвет. След погрома "Кристалната нощ" през ноември 1938 г., той се обявил публично срещу опожаряването на местната синагога и преследването на евреите.

"Нацистите винаги говореха за свободата, но това беше "фата моргана", оптическа илюзия, смята Лизел Хайзе.
Баща й прекарва няколко седмици в затвора, докато не се намесва приятел с връзки на важни позиции в Берлин, който попречва на изпращането му в концентрационен лагер.

Хайзе обича да мисли, че е наследила част от гражданската му смелост.

Тя живее в огромна къща, която някога е деляла с родителите си, на няколко стъпки от мястото на някогашната
синагога, където в момента се намират дърво и паметник.

"Срамът" Тръмп

Овдовяла преди четири години след над седемдесетгодишен брак, тя живее с едно от четирите си деца и един внук. Има осем правнуци.

Хайзе обича да посреща посетители в хола си, пълен с книги, включително поставена на видно място книга със снимки на Барак Обама. "Един политически лидер трябва да има визия и логична мисъл, както и да бъде хуманист", твърди тя.

Доналд Тръмп, чиито предци са от близкото село Калщадт, не й е на сърце. "Срам ме е, че дядо му е оттук", отсича стогодишната жена.

Лизел Хайзе се поддържа във физическа и психическа форма, като се занимава с градината си и гледа с огромен интерес политически токшоута.

44-годишният Сепандар Лашкари, дошъл в Германия от Иран като младеж, има кафе, в което Хайзе е била една от първите клиентки.

Стогодишната общинска съветничка е "отлична реклама за града", казва той с ентусиазъм.

"Благодарение на нея много хора станаха политически активни. Тя вдъхновява млади и стари по много позитивен начин", далеч от "цинизма", който според него замърсява политиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха,баща й й е набор.
22
0
 
0
 
! Отговори
-- преди 4 години
Ако бащата на Хайзе е роден точно след края на Първата световна, тя няма да е на 100. Може би за нея става въпрос, м? За превод трябва и малко контекст да се хване...
21
4
 
2
 
! Отговори
нормален десен преди 4 години
Статията е показателна. Контингентът на зелено-червените необолшевики е празноглави младежи без житейски опит и отдавна изкуфели старчета без връзка с реалността. Обичат да си дърдорят за права на нелегални имигранти, *** и климатични промени, а всеки техен опонент бива заклеймен като "расист". Ако тези някога вземат властта, което не е чак толкова невероятно, всички нормални хора ще ни вкарат по лагери, както направиха едно време идеолозите им Ленин и Троцки.
20
1
 
4
 
! Отговори
зелената бабичка преди 4 години
Аз съм на 108 години. За това ще ви вдигнем възрастта за пенсия на всички до 99 години със 60 години стаж по специалността. Да видите къде зимуват бедните.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Да не говорим,че от десетилетия не е имало толкова хладно лято."Първо, не е вярно. Второ, и да беше, България не е центърът на света. Никой не е казал, че навсякъде температурите ще се повишават. Северните райони по редица причини са по-силно засегнати. Както виждаме, и в Централна Европа имат проблеми.
18
0
 
1
 
! Отговори
АЗ76 преди 4 години
нашия харесва германско говорящи баби. :)
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16От 20 години слушам как щели да се разтопят ледовете на Северният полюс ,пък още са си там.Щели да потънат островите в Индийският и Тихият океан,а пък никой не е потънал.Белите мечки щели да изчезнат,пък броят им се е увеличил с 30 процента за последните 10 години.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Пълни глупости.В миналото е имало много по-топли периоди отсега и животът е процъфтявал.В Северна Англия са отглеждали лози,Гренландия е наречена"Зелената страна".Да не говорим,че от десетилетия не е имало толкова хладно лято.Аз живея в Пловдив и винаги юли месец е адска жега.Тази година температурите са си съвсем поносими.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВие тези работи не ги разбирате за разлика от бабата. Тези температурни рекорди не ги отбелязват за Гинес. Повишаването на средните температури и максималните стойности дори и с 2-3 градуса е реална опасност за средата на живот, с която сме свикнали.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната затоплистка лимонка.Искала да отвори басейн на открито.Заради два-три дни над 30 градуса ли?Затоплистите ореваха света за един ден с високи температури през лятото,а пропускат 30 такива с ниски.Ето другата събота максималната температура в Берлин ще е 22 градуса.В началото на август.Това ли е глобалното затопляне?
13
3
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Сто годишна ?! Перфектно ! Тази ще е наследницата на Меркел !
12
4
 
7
 
! Отговори
Ужс! преди 4 години
Червена бабичка. Нищо ново за нас, но екзотика в Германия. Скоро ще им мине на германците интересът към тая порода.
11
1
 
8
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
"не щото на 100 години се включила в политиката, а защото е заЕла правилната страна."
10
4
 
6
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Голема работа е тая, ама не щото 100 години се включила в политиката, а защото е зашла правилната страна. Иначе всички медии щяха да я осмиват и подиграват и АНТИФА да я пребият до смърт.Същата работа е и с онова болно момиче Грета.
9
5
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Ами това са германците от едно време. С несломим характер. Затова няколко века Франция и Англия са се борили против евентуалното обединение на Германия. След ПСВ им налагат непосилни санкции, а след ВСВ дори е имало план за физическото им изтребление(Моргентау). Чърчил казва "Това няма да е война против Хитлер, а против германския народ." Впоследствие враговете откриха начин как да пречупят духа на немците - чрез промиване на мозъци. Тези като бабата по-горе са огромна рядкост.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нашите политици трябва да взимат пример от бабката. Да чакат да станат на 100 и тогава да се кандидатират. До кога ще ги чакаме да гушнат букета?
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН"НЕРЕДНО ХОРА НАД 90 ГОДИНИ ДА СА В ПОЛИТИКАТА"И защо пък да не е редно? Тогава не трябва и да гласуват. Ако могат да избират, трябва да имат правото да бъдат избирани. Така стоят нещата.
6
1
 
12
 
! Отговори
васил преди 4 години
Ако баща и е роден след Първата световна/1919/ тазе трябва да е на максимум 80 години ????
5
7
 
9
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Инфантилни мозъци и такива със Старческа Деменция управляват Эссср! Титаник потъва британските плъхове вече се разбягаха!!
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ахахаха, тази социалистическа боза я четох вчера в друг сайт. Жалка пропагандичка пт НПО центъра. Бълвоч!!!