В борба с просяците: Ескилстуна въвежда разрешително за просия!

То ще струва 250 шведски крони - или около 45 лева
5 авг 2019 18:00,
17
В борба с просяците: Ескилстуна въвежда разрешително за просия!
Снимка: архив Reuters

Шведският град Ескилстуна предприе необичайна мярка, която цели да ограничи масовата просия по улиците.

Управниците на града са наясно, че няма да успеят да спрат напълно просията, но затова пък въвеждат разрешително за просяците. То струва 250 шведски крони, около 45 лева.

Разрешителното ще е валидно за три месеца и може да бъде получено след попълване на онлайн форма или в полицейска станция и изисква притежателят да има валидна лична карта. Всеки, който проси в Ескилстуна, без да има разрешителното, ще трябва да плати глоба от 4000 крони, или 730 лева.

Местният политик Джими Янсон, от демократите, смята че мярката е начин да се "бюрократизира" просията.

"Ще видим докъде ще доведе това", обяснява Янсон, и допълва, че системата с разрешителни ще доведе бездомните хора и останалите, които прибягват до този начин за сдобиване с пари, до социалните служби.

Критици на мярката твърдят, че така се легитимизира просенето и настояват, че разрешителното ще постави в голям риск хората, които молят минувачите за пари. Често това са хора от малцинствата от Румъния или България, посочва Guardian.

Томас Линдроос, от благотворителната организация "Stadmission" твърди, че системата с разрешителни ще увеличи възможностите за експлоатация. Според него криминални банди биха плащали за разрешителните на хората, а после ще искат "компенсаторно" връщане на инвестицията.

Според Янсон мярката на общината е правилна.

"Това не се прави, за да тормозим хората в риск, а се опитваме да намерим отговор на по-големия въпрос: Дали просенето трябва да се нормализира в шведския социален модел", посочва политикът пред местни медии.

Няколко града в Швеция напълно криминализираха просенето, след като Върховния административен съд на страната вдигна забрана върху практиката в град Велинге.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А трудов стаж за пенсия ще им се води ли.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааааабе ш'е стане тя скоро една, дето не е ставала, ама 'що да е тъй...
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най добре е чингапуците да си се мотат там из европа и никакви да не се връщат тука!
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Хитлер беше им хванал цаката на тези и ги цереше успешно, но загуби войната.Но както вървят нещата скоро пак ще дойде някой като него и тогава ще бъде като във Вартоломеевата нощ. Моля се да греша...
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дявола, като си няма работа,*** си мъдeтe и ги шие с троскот!И тяхната работа същата!
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички западноевропейци бяха много курназ когато ни сочеха с пръст и ни заклеймяваха като нетолерантни и расисти, а сега сокересите ги клатят в собствените им държави.Който е пуснал магаре на софрата си и одъра си, е по-магаре от магарето.
9
0
 
2
 
! Отговори
Поправка на компютар преди 4 години
До9.да се чете:-"*ч*у*ч*е*л*о*".
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да вземат коловете и да им покажат пътя,тия им издават разрешителни.Ми те не знаят ли,че просията е бизнес като проституцията.В България наемат просяци и ги разпределят из цяла Европа.Даже тези елементи не достигат.В една европейска столица видях ***,досущ,като човек,и представете си паничката пред него пълна с монети и с банкноти.
7
0
 
11
 
! Отговори
Матиас Свенсон преди 4 години
"Дали просенето трябва да се нормализира в шведския социален модел" ? Ако шведите продължават да си "нормализират" социалния модел, той ще рухне когато най-малко очакват. Националистите там са полудели, а тия инфантили като въпросният кмет само се почесват : "Ама къде сбъркахме?". Народ, който не е воювал от близо 200 години няма как да интегрира разни кърлежи със социални залъгалки. В Дания моделът се пропуква, иде ред на Швеция.
6
0
 
7
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ха-ха от умрЕл писмо и разрешително за просия, ако иде реч за нашите берачи на дЖилезу те български не знаят да четат и пишат камо ли шведски за да попълнят какъвто и да е било документ.
5
1
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Западняците тотално са изтрещяли, нищо чудно , че европеидна раса в Западна след 50 години няма да има ;) !!!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо има просяци от Румъния и България? Във Франция има много повече роми отколкото в България и Румъния, защо френските роми не ходят да просят в Ескилстуна, само българи и румънци?
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо разрешително, после касов апарат и данъци...
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да въведат мерки като българския НАП. Получават пари и отчит на апарата. Така електронно администрацията е наясно за прихода.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърбавата чума е плъзнала и в шведското управление. Изтисквай всяка стотинка до посиняване