ОмбудсМая поиска държавата да плати за прасетата

Не казва ще се кандидатира ли за кмет с помощта на Слави
7 авг 2019 09:46,
47
ОмбудсМая поиска държавата да плати за прасетата
Снимка: БулФото

Всички хора, отглеждащи прасета трябва да бъдат обезщетени по пазарни цени за тяхното принудително умъртвяване. Това каза пред БНТ националният омбудсман Мая Манолова.

Такова мнение вече беше изразено през миналата седмица от представители и на БСП.

Омбудсманът настоя и властите да отидат на място и да обяснят на хората нуждата от евтаназирането на животните, както и да регистрират здравите прасета.

Още по темата

Манолова посочи, че вината за разрастването на епидемията е на властите, които са пренебрегнали проблема и не са приложили ефективни мерки за справяне с него.

"Хората са притеснени и гневни, защото властта се опитва да прехвърли цялата отговорност за бедствието африканска чума върху тях. Опитът е хората, които отглеждат прасета, за да се препитават, да пратят цялата вина за безхаберието на държавните институции", смята тя.

Според омбудсманът процедурата за регистрация на животни е сложна и тежка и затова властите трябва да отидат на място и да регистрират животните. Тя заяви, че отглеждането на прасетата не е нарушение на законите.

Затова логиката показва, смята Манолова, че всички стопани трябва да бъдат справедливо обезщетени по пазарни цени.

Тя коментира и уволнението на медицинската сестра от болница "Токуда" Мая Илиева, която е водач на протестите на медицинските работници. Омбудсманът вече един път категорично застана зад уволнената и сега отново беше категорична, че ще отиде на планирания за утре протест пред болницата, за да се противопостави на уволнението.

" Институциите се опитват да настройват хората един срещу друг, дават обещания, които не изпълняват като това за увеличаване на стартовата заплата, което не се случи", изтъкна тя.

Запитана дали ще се кандидатира за кмет на София Манолова заяви, че решението ѝ ще бъде изцяло продиктувано от интересите на гражданите.

"След като в една държава омбудсманът, който е призван да защитава хората, е атакуван, сплашван, дикредитиран, какво остава за гражданите", коментира тя.

Накрая Мая Манолова отказа да коментира дали ще се яви като номинирана от партията на Слави Трифонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Гуфу преди 4 години
Хората, които се препитават от това, се наричат животновъди. Надлежно регистрирани, поддържащи някакви стандарти според наредбите. Да минели сега да ги регистрират, щото сега има проблем. Не са ли регистрирани са незаконно отглеждани и точка, никаква помощ. Крайно време е всеки да спазва наредби и закони. Кажете ми как някой гледа 5,6 че и повече прасета за лично ползване, айде стига, че и майки с малки прасенца. Закона не позволява отглеждането на майки ***. Обаче ОмбудсМая давай популиската.
39
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 38: Откъде пари? Това е работа на правителството. Щом могат да платят два милиарда за самолети, значи пари има. А ако не знаят как да ги осигурят, да си ходят.
38
0
 
4
 
! Отговори
seira преди 4 години
ДОКОГА ЩЕ НИ ЛЪЖАТ С ТАЯ "ЧУМА"?!ЧУМА НЯМА!ТОВА Е КАМПАНИЯ, ПРОВЕЖДАНА ОТ "ДЪРЖАВАТА", ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА СВИНЕТЕ В ЛИЧНИТЕ ДВОРОВЕ!НАРОДА ТРЯБВА, ДА БЪДЕ ЛИШЕН ОТ СОБСТВЕНО СВИНСКО МЕСО И ПРОДУКТИ, ЗА ДА "ВЪРВИ" ДАЛАВЕРАТА НА ТАКИВА, КАТО ГЕОРГИ ГЕРГОВ - "СВИНАРЯ"...АКО МОЖЕШЕ, ДА НИ ПРИНУДЯТ, ВЪОБЩЕ, ДА НЯМА КАКВО, ДА ЯДЕМ!НА ОЛИГАРХИЯТА СА И НЕОБХОДИМИ БЕЗПРАВНИ РОБИ И СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА! НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!А НАРОДЪТ СПИ...ДОКОГА?!НАРОДЕ!!!!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То всеки иска от държавата !Ми да каже от къде по-точно и как да се плати на всеки ,който иска от тази държава !
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пазим парите за чумата от лапите на БСП-то! Почнаха да дават съвети и протестират,като видяха парите от ЕС!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН 19Ти да не страдаш от малоумие ?В кренвиршите отдавна не слагат месо.Ако цените са вдигнати, то това е спекула на търговците
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая,с погледа на костенурка,въобще не ме убеждава! Тя къде беше по рано да предупреждава и помага. Сега иска да участва в разпределянето на средствата! Те червените като видят пари,очите им стават на ластици!
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тая червените я спрягат за кмет! Ужас!!!
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да я върнем в Кюстендил да бере череши!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това,Европейския съюз да признава помощи,означава че проблема с чумата наистина е голям! Защо трябва Манолова да бунтува хората по селата? Как не я е срам да сее разделение между държава и население! Докога ще търпим скандалджийството на БСП?
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И до журналята, омбудсМая си е омбудсМан независимо дали се обърнете към нея с малко име или с фамилно. Разбрахте ли?
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам с какви очи Манолова се появява пред хората и си прави пиар на гърба на държавата и правителството,при наличието на такъв изключително сериозен проблем!
28
3
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Неможе Омбудсмана на България да заблуждава хората и призовава за неспазване на реда и законите в нашата държава.Това е повече от популизъм. Който е спазил закона ще бъде обещетен.Възрастните хора имат деца и внуци и да им помогнат или посъветват да се спазва закона за регистрацията на животните.По митингите са масово млади хора, и кой с баиряк,кой с плакатче за незонни искания.Не сме европейци,трябва време...
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова,с тази предизборна агитация бъркаш! Седни си на *** и си върши съвестно работата за която взимаш пари от данъкоплатците!
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Манолова,като Нинова миналата година! Оная галеше козичките,сега тази гали прасенцата! А после ги яде!хахахаха
25
3
 
6
 
! Отговори
ники преди 4 години
Тази защо заблъждава хората? ЕС ще дадат пари за всеки, който си е умъртвил сам прасетата, като идеята е да им се ремонтират без да плащат кочините, че да има поне малко хигиена при отглеждането.Всичкото това, което го иска тази ..... ще се плати от ЕС и е известно още в началото?!
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Европа се избиха заради чумата стотици хиляди ***,само тук в България да си ги изпечем и изядем! Е Манолова да и е сладко!
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами по начина,който предлага Манолова,държавата трябва да плаща по пазарни цени за всеки пудел или болонка,ако се разболеят и са опасни за другите животни! Нонсенс!
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова да се държи като държавен служител,а не като активист на БСП!
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолова защо не обясни на хората какви мерки се взеха пролетта в Полша,Германия,Холандия,Белгия и има ли разлика от това,което се прави у нас? Отговора е няма,а тя да се засрами,държавни пари взима!

Спонсорирани публикации