След чумата: Ще трябват 2 г. да възстановим отрасъла

Микробиолог: Хората са в основата на пренасянето на болестта
26

Африканската чума по свинете продължава да обхваща нови и нови територии. Вече беше регистриран и първи случай на африканска чума в Югозападна България след положителна проба от диво прасе в ловно стопанство "Искър".

"Свиневъдството ще бъде тежко ударено. Целият отрасъл ще пострада много. Примерно не по-малко от две години ще ни трябват да заздравим страната си по отношение на африканската чума", смята микробиологът Христо Найденски пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според него човешкият фактор е в основата на разпространението на заразата. От една страна, в лицето на ловджии, които разпространяват месо по домовете, а от друга - глобалното движение и вноса на свинско от други държави.

Той посочи, че доказано кръвосмучещи оборни мухи могат да пренасят заразата и се твъри, че комарите също могат.

"Вирусът е адаптиран много добре към околната среда, има огромна прилепчивост към диви свине и е много вирулентен", обясни микробиологът в "България сутрин".

Найденски е на мнение, че първото нещо, което хората трябва да разберат е, че заболяването е много сериозно и всеки, който е решил да отглежда животни, трябва да го прави по правилата - всяко прасе да бъде регистрирано, за да може при неблагополучна ситуация да има адекватен отговор от държавата.

По думите му сегашната ситуация с нерегистрираните прасета създава правен казус, тъй като държавата обеща обезщетение, но стопаните реално не могат да докажат дали са отглеждали животни.

Според микробиолога мерките, които държавата предприема, са напълно адекватни.

Междувременно министърът на земеделието Десислава Танева забрани лова в районите с регистрирана епидемия на африканска чума по свинете. Остава обаче в сила обещаното възнаграждение от 150 лева при подаден сигнал за труп на диво прасе в инфектираните зони и 50 лева за отстрел на дива свиня извън тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
до к.22 преди 4 години
До разгневен: Слави не е русофил. А че ще бъде опозиция на управляващите е 100% сигурно. Ти да не си природно "разгневен"?
24
1
 
1
 
! Отговори
Дежа вю... преди 4 години
Не две, а 4-5 години ще са необходими за възстановяване не предишното положение на отрасъла. А през това време търговците ще направят внос на свинско месо от Франция, Германия, Испания, Италия и прибалтийските държави.Така че тези собственици на едри свинеферми, които сега плюят по селяните, ще се наложи да се конкурират с външни вносители. Ситуацията е "дежа вю" - така по времето на Ванчо Костов , царя и Тройната коалиция ликвидирахме зеленчукопроизводството, овощните градини и изсекохме горите
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без ядене останахме, но пък ще си имаме ф-16ки, за да нахраним хрантутниците сключили сделката...Пачките сега се взимат, авансово
22
0
 
2
 
! Отговори
Макробиолог преди 4 години
А ако се засегнат уникални местни породи? То хубаво ще квнесат генномодифицирани прасета от САЩ.Най-опасният приносител на разрухата е гербаджийската калинка.След хилядолетия тя ще бъде изучавана като причинител на изчезването на цяла една нация.
21
3
 
0
 
! Отговори
разгневен преди 4 години
Нещо ме кара да си мисля че млади русофили, поклонници на Слави разнасят чума за да докажат че в България не трябва да има държава.От нас зависи как ще реагираме на това престъпление.
20
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Тая чума я има от повече от 30 години, доколкото разбирам. За това време как не успяха да създадат надеждна ваксина? При положение, че свинското месо е едно от основните, които хората консумират, би следвало изработването на качествена ваксина, да е сред основните цели на микро биолозите. Защо ги строят тези супер компютри, след като не могат да решат този проблем? Или просто някои хора имат интерес да пускат по някоя "чума" от време на време, за да вдигат цените на месото...
19
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ИЗМЪКВАТ
18
5
 
17
 
! Отговори
seira преди 4 години
ДОКОГА ЩЕ НИ ЛЪЖАТ С ТАЯ "ЧУМА"?!ЧУМА НЯМА!ВСИЧКО ТОВА Е ЕДНА КАМПАНИЯ, ПРОВЕЖДАНА ОТ "ДЪРЖАВАТА", ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА СВИНЕТЕ В ЛИЧНИТЕ ДВОРОВЕ!НАРОДЪТ ТРЯБВА, ДА БЪДЕ ЛИШЕН ОТ СОБСТВЕНО СВИНСКО МЕСО И ПРОДУКТИ, ЗА ДА "ВЪРВИ" ДАЛАВЕРАТА НА ТАКИВА, КАТО ГЕОРГИ ГЕРГОВ - "СВИНАРЯ"...АКО МОЖЕШЕ, ДА НИ ПРИНУДЯТ, ВЕОБЩЕ, ДА НЯМА КАКВО, ДА ЯДЕМ!ЕЕХ,... БЕЗПРАВНИ РОБИ И СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА СА НУЖНИ НА ОЛИГАРХИЯТА!НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!А НАРОДА СПИ...ДО КОГА?!НАРОДЕ!!!!!
17
6
 
4
 
! Отговори
Курнелия - чумата преди 4 години
Има ли по-чумова *** от БСП
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото възтановихте всичко останало което съсипахте .....
15
2
 
20
 
! Отговори
Цербер преди 4 години
Социалните последици от ликвидацията на домашнит прасета ще са апокалиптични. За едно младо семейство предиството от живота на село е, че се яде истинска храна и разходите за храна са в пъти по малко отколкото в града. И малкото останали на село млади хора ще избягат. Пенсионерите с 250 лева пенсия, като си платтят средно по 150 лв за лекарства трябва да оцеляват с 100 лева. Очаква се обезлюдяване на Северна България и хиляди умрели от глад самотни възрастни хора.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как ще си регистрират животинките кат няма ветеринарно-медицински служби по места на живеене,коит да не са частни как личен доктор,фелдшер,ветеринарен щом всички са с еднакво образование от едни и същи институти по утвърдени от държавата програми на обучение,че да преглеждат животните за съответните заболявания или за всякакъв вид вируси по разпространение и превенции по утвърдени норми за лекуване по БДС каквит има разработени с необходимата информация специално за тези цели,а не е спазено от
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви години няма да ви трябват! Тук не трябва да има местно производство на нищо! нали това беше целта на акцията с прасетата, козите, заводите, земеделието, скапването на армия и полиция и така до без край от 30 години.Ние трябва да сме роби, които консумират европейски *** на тройни и четворни цени!Радвайте се на айфончета, 4G, HD и най-вече на бананите! Има ги целогодишно.
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ГЕРБ по-голяма чума няма.
11
5
 
21
 
! Отговори
aaa преди 4 години
Най-интересното е ,че чумата обхваща нови територии само на територията наречена България,наближи ли границата и чумата изчезва.Някой да е чул в съседните страни нещо за чума...
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като настане един внос на замразено 40годишно от Замбия и Гана малиййй.*** що изгнило мЯсо ще излапа, мъкааа.А колбасите, олилйййй, ред трески ред 40 годишно гранясало.Ашкулсун бате.Заслужихте си го.След като илапахтИ палмата във вид на сирИнИ сега идва ред и на вкочанени свински трупове.....Гнууус!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бългapaците като избраха Тиквата с мисълта да вземел парите на богатите кво си мислеха?!Че едни хора ще пострадат а останалите ще заживеят прекрасно и щастливо?!ХА-ХАКръв ще с..ерете , *** прости.Това е само началото.Ще ви ликвидират като племе!!!!
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не 2 а двайсет години няма да ви стигнат!!!Танева ще донесе от Брюксел благата вест че ВСИЧКИ прасета в Бг трябва да бъдат ИЗБИТИ.И те така.Welcom-e в царството на Тиквата.
7
16
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Най-сетне да излезе един човек, който разбира от тези работи, да обясни за какво става въпрос! Форумният *** е ясен - той подозира световни заговори във всичко. Истината е, че болестта няма да си отиде, докато не се избият всички прасета на територията на страната, да се изчака карантина от 1-2 г, да се дезинфекцират основно всички стопанства и чак тогва отново да се гледат прасета. По дворовете не трябва да остане и едно животно, защото иначе всичко започва отначало
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След гербавата чyмa ще са необходими 200 години за да се възстановим...

Спонсорирани публикации