Без месо и на растителна диета – ООН съветва как да спасим Земята

Рационално използване на почвата също би ни помогнало
10 авг 2019 10:52, Нели Христова
108
Без месо и на растителна диета – ООН съветва как да спасим Земята
Снимка: Reuters

Климатичната криза вреди на способността на земята да издържа човечеството, твърди доклад на ООН, изготвен от някои от най-добрите световни учени. Суша, ерозия на почвата, пожари - всичко това е провокирано от покачването на температурите. Ако градусите продължат своя ход нагоре, обработваемата земя на много места ще стане неизползваема, което ще доведе до миграция, глад и нови конфликти.

За да не се стигне дотам, човечеството трябва да предприеме сериозни мерки, които включват преосмисляне на използването на земята и промяна в хранителните навици, предупреждава Междуправителствената експертна група по климатичните промени, цитирана от БТА.

В специален доклад, представен в Женева, експерти на ООН по климата настояват за бързи действия срещу изтощаването на почвата, прахосването на храни и ефекта от парниковите емисии в селскостопанския сектор.

Сред мерките, които трябва да бъдат взети, са по-малко разхищение на храна и ограничавене на яденето на месо. Хората ще трябва да започнат да обработват земята по-разумно и да засаждат повече дървета. Оказва се, че биоенергията няма да ни помогне в борбата. Учените съветват още хората да преминат към растителна диета.

Делегациите на 195 страни-членки на организацията Междуправителствена експертна група по климатичните промени проучваха 5 дни въпросния доклад за климатичннте промени, превръщането на терени в пустини, деградацията на почвата, трайното стопанисване на земята, хранителната сигурност и парниковите газове в екосистемите на планетата. Казано иначе - как затоплянето оказва влияние върху земите, предназначени за земеделие, за скотовъдство или върху горите и хранителната сигурност, но също как селскостопанските практики и обезлесяването влияят върху климата.

"Заключенията са, че сегашното използване на земята не може да бъде подкрепено и допринася за климатичното затопляне", заяви климатоложката Валери Масон-Делмот. По думите й земите са под нарастващото влияние на човешката дейност, а климатичното затопляне оказва допълнителен натиск. Покачването на температурите на сушата вече е достигнало 1,53 градуса Целзий, т.е. два пъти по-голямо е в сравнение с включващото океаните глобално повишаване на температурните стойности, се отбелязва в доклада.

"При глобално затопляне от 2 градуса Целзий ще се сблъскаме с по-сериозни проблеми, които са свързани с храненето и се дължат на климатичните промени", поясни един от авторите на доклада Жан-Франсоа Сусана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НаблюдателПроблема е че България се топи заради финансовата дисциплина на ГЕРБ и СДС, но ислямските държави и африка се плодят.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От статията се сетих за оня див дзвер Емил Каменов от Къртицата преди 5 години предаването и вика когато нямаше месо в хладилника :" Ние сме мъже, трябва да ядеме силна храна, не можем да едеме треволяк и сирьене- това е за замезване, не за наяждане...трябва си седнеме да си обядваме, да си вечеряме с месо. Останмахме подвластни на жените където си правят салатки с треволяк" ))))
9
10
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Проблемът е в прекомерно многото хора на планетата. В кря на века ще са около 10.5-11 млрд, ако се запазят сегашните темпове на ръст на населението. Това е чисто самоубийство на човечеството. По-добре по-малко, но по-качествени хора, живеещи в нормални условия, отколкото пълчища от мигранти и много войни.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да се занимава с глупости ООН.Да помисли и помогне.Всички " бежанци" изпратени в Европа от Америка.Да се връщат по домовете и държавните си! Време е!
7
0
 
10
 
! Отговори
посно преди 4 години
Рецептата на МВФ и световните банки е както в България. Валутния борд ще намали населението драстично, но запдните държави не искат да си сложат валутни бордове и населението ще затяга коланите докато намалее драстично. Тръмп почна да налага мита на вноса и другите държави ще фалират докато американците ще увеличат пиците.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За месната индустрия която прави огромни печалби да продава месо на 7 милиарда население са нужни около 150 милиарда животни които живеят в ужасни условия. Но това не е никакъв проблем за планетата, нито за животинския свят. Планетата ще отвее човека като глухарче само за секунди ако е застрашена, арогантността на ООН да спасява планетата е смешна. Проблемът е за човека, ако човекът иска да се спаси не трябва да яде месо, а планетата няма нужда от човешките грижи и екофашисти с тротинетки.
5
0
 
15
 
! Отговори
Глас от тоалетната преди 4 години
Ако може и без растения.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да преминем към Растителна диета? WTF?Че мой познат е вегетарианец и е 1.80 м и тежи 100 кила, а аз си ям всеки ден месо и съм колкото него висок и съм 70 кила. Важното е колко ядеш и дали изразходваш енергия...аз бачкам в склад и упражнявам физически труд, оня седи цял ден пред копютъра и след това се чуди как като яде само зеленчуци и плодове и пълнее.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доматите гонят свинското и са на 5 лева. Хоратя нямат пари от хиперинфлацията. Растителната храна е по-скъпа от месото и само богатите може да си купят лук и картофи. По тв Бъчваров и другите готвачи рекламират месото.
2
1
 
25
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Тези, които набиват свински пържоли ни съветват да пасем трева.
1
0
 
28
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
След растителната диета ще преминем на водна диета и след това на гладна диета и след това на червейна диета!

Спонсорирани публикации