Без месо и на растителна диета – ООН съветва как да спасим Земята

Рационално използване на почвата също би ни помогнало
10 авг 2019 10:52, Нели Христова
108
Без месо и на растителна диета – ООН съветва как да спасим Земята
Снимка: Reuters

Климатичната криза вреди на способността на земята да издържа човечеството, твърди доклад на ООН, изготвен от някои от най-добрите световни учени. Суша, ерозия на почвата, пожари - всичко това е провокирано от покачването на температурите. Ако градусите продължат своя ход нагоре, обработваемата земя на много места ще стане неизползваема, което ще доведе до миграция, глад и нови конфликти.

За да не се стигне дотам, човечеството трябва да предприеме сериозни мерки, които включват преосмисляне на използването на земята и промяна в хранителните навици, предупреждава Междуправителствената експертна група по климатичните промени, цитирана от БТА.

В специален доклад, представен в Женева, експерти на ООН по климата настояват за бързи действия срещу изтощаването на почвата, прахосването на храни и ефекта от парниковите емисии в селскостопанския сектор.

Сред мерките, които трябва да бъдат взети, са по-малко разхищение на храна и ограничавене на яденето на месо. Хората ще трябва да започнат да обработват земята по-разумно и да засаждат повече дървета. Оказва се, че биоенергията няма да ни помогне в борбата. Учените съветват още хората да преминат към растителна диета.

Делегациите на 195 страни-членки на организацията Междуправителствена експертна група по климатичните промени проучваха 5 дни въпросния доклад за климатичннте промени, превръщането на терени в пустини, деградацията на почвата, трайното стопанисване на земята, хранителната сигурност и парниковите газове в екосистемите на планетата. Казано иначе - как затоплянето оказва влияние върху земите, предназначени за земеделие, за скотовъдство или върху горите и хранителната сигурност, но също как селскостопанските практики и обезлесяването влияят върху климата.

"Заключенията са, че сегашното използване на земята не може да бъде подкрепено и допринася за климатичното затопляне", заяви климатоложката Валери Масон-Делмот. По думите й земите са под нарастващото влияние на човешката дейност, а климатичното затопляне оказва допълнителен натиск. Покачването на температурите на сушата вече е достигнало 1,53 градуса Целзий, т.е. два пъти по-голямо е в сравнение с включващото океаните глобално повишаване на температурните стойности, се отбелязва в доклада.

"При глобално затопляне от 2 градуса Целзий ще се сблъскаме с по-сериозни проблеми, които са свързани с храненето и се дължат на климатичните промени", поясни един от авторите на доклада Жан-Франсоа Сусана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То от как свят съществува, все е близо джъджмент дей
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ада идва на Земята покайте се грешници. Денят на Страшния съд е близо.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О-о не, пак ли тези!?
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 31 Някои вегетариански bokлуци пък ме оборват с това че зъбите на човека са като на тревопасните животни, а не като на хищниците, а аз им отговарям че човекът има същата храносмилателна система и органи като на прасето, но прасето не е хищник а всеядно- както човека. Мълчат!
27
1
 
6
 
! Отговори
ООН преди 4 години
И скакалци, и скакалци!
26
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако стомаха ни беше пригоден да живеем само с растителна храна щяхме да пасем. Всички които се подлагат на тая инквизиция после имат необратими промени в храносмилателната система. Екоталибаните да вземат да се скрият и да си пасат кротко и без да ни се месят в живота.
25
10
 
8
 
! Отговори
отCиднейAaвcтpалия преди 4 години
Гражданите на венецуела и северна корея всеки ден спасяват земята и празнуват часа на земята като седят на тъмно
24
2
 
26
 
! Отговори
Пророка преди 4 години
Не се ядосвайте, като се стигне до там да не стига храна от пренаселване еврейте тихичко щи си бият антидот! Ще пуснат биологична зараза над планетата и така ще си останат само те, както винаги са желали! Сигурен съм, че имат лаборатории в Исрел и САЩ в които изпитват точно такива зарази! Може би Ебола, Птичи грип и други са точно такива финни експерименти!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези канцеларски мишки могат да минат на трева ама човек с физически труд едва ли ще има работоспособност ако пасе трева
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Растенията отделят кислород животните отделят метан, животните вредят на климата ако не ги изядем ще пукнем от жегите.
21
1
 
19
 
! Отговори
Веган преди 4 години
Планетата Земя няма нужда от спасяване. Ако ще хората да изядат и да изколят всички животни, планетата ще оцелее без проблем. Да му мислят хората.
20
2
 
23
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Една лъжа повторена 100 пъти, става истина! Не е моя мисъл, ама е много вярна ...
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе я си глейте работата ония правят по 10 чавета в Африка, ние да ядем трева.
18
7
 
2
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
У ВСЕКИ АПАРТАМЕНТ---С. В. И. Н. Я!САМО ТАКА ЩЕ ОЦЕЛЕЕТЕ, БЕ.....!РАЗКОПАЙТЕ СИ БАЛКАНИТЕ И СЕЙТЕ ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ.ПЪЛНИ СА С ВИТАМИНИ. АКО, НЕ..... ЯЖТЕ СИБИРСКИ КРАСТАВИЦИ!!!!!
17
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин се бори като запали сибир
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ела вдигай 10 тона на ден като мен с двете си ръце и после го карай на печен пипер, домати и варени картофи. Ще издържиш една седмица максимум.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този който яде месо, взима мигранти, дава им помощи да се размножават, краде ресурсите на държавите им, ти пуска една чума и ти казва да не ядеш вече месо, само за него да има, и много топло да не става в свещен Израел. Нито в Африка и Близкия изток, че иначе кой ще остане да копае ресурсите.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е в главният ти мозък 15
13
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е Путин, 45 годишната руска окупация и социализма.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9. И кой си ти бе Бако.Та да определяш. " Качествени" или Не хора трябва да живеят на планетата? Що за идиотщини пишеш?

Спонсорирани публикации