Румънците си тръгват от Румъния, 20% от населението са емигрирали

Търсят нов живот заради бедността, безправието, корупцията
13 авг 2019 21:27, Елка Василева
171
Румънците си тръгват от Румъния, 20% от населението са емигрирали
"В каква страна искаш да живееш" - плакат от антиправителствените протести в Букурещ през 2018 г. Снимка: Дойче веле

Тази картина е позната и от България. Огромен брой румънски граждани напускат страната си. Бедността, безправието и корумпираните политически нрави ги карат да търсят нов живот в чужбина. Статистиката е тревожна.

Точно преди година, в горещите августовски дни на 2018-та десетки хиляди румънци се прибраха от чужбина, за да участват в масовите протести на румънските граждани срещу корупцията в правителството и администрацията. Стигна се до насилие - полицията и жандармерията разпръснаха мирните демонстранти в Букурещ със сълзотворен газ и полицейски палки.

Миналата седмица в Букурещ десетки хиляди румънци отново излязоха на улиците, за да отбележат годишнината от антиправителствения протест.

Камелия и Лоренциу не са обаче сред тях. Преди една година те заминават за Германия и се опитват да устроят живота си в чуждата държава, разказва Дойче веле.

„Някой там горе, на небето сигурно ни обича - едва ли бихме могли да намерим за себе си по-добро място от Германия“, разказва Камелия. 46-годишната бивша служителка на голяма румънска медийна компания се усмихва смутено. Тя и съпругът й Лауренциу, 48-годишен оператор, споделят, че до миналата година не са мислили да напускат страната си. След протестите през август 2018-та обаче решили да заминат за Германия, заедно с двамата си непълнолетни синове.

В Румъния двамата имали успешен бизнес с краткосрочни наеми за туристи. „Но после дойдоха богаташи от чужбина, изкупиха десетки апартаменти и подбиха цените“, оплаква се Камелия. В един момент приходите на семейството намалели, а изгледите да си намерят стабилна работа не били никак добри. „Казваха ни или че сме прекалено възрастни за работата, или пък че сме свръхквалифицирани - крайно неприятно беше“, спомня си тя.

Така събитията от август 2018 г., които тогава представляват кулминация на социалното и политическото недоволство, карат семейството да опита късмета си в чужбина. Първоначално Камелия и Лоренциу решават да заминат за Гърция, на остров Крит, където живеят близки техни приятели, но не успяват да си намерят добре платена работа и жилище на достъпна цена.

После изненадващо им се обаждат от Германия - техен приятел им предлага работа. „Дотогава не бяхме ходили в Германия, не говорехме езика и бяхме чували, че германците са много скучни“, разказва Лауренциу.

Тревожна статистика

Според Федералната статистическа служба само в Германия в началото на 2019 г. е имало близо 700 000 преселници от румънски произход. В Италия и Испания броят на румънците, които живеят и работят там, е над един милион.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Румъния е на едно от първите места по отношение на семейната миграция и свободното движение в рамките на Европейския съюз. Според оценките на румънските власти броят на емигриралите румънци е четири милиона, което представлява близо 20 на сто от цялото население на страната. През летните месеци броят на румънците, работещи в чужбина, се вдига до 5 милиона заради сезонните работници, които работят по строителни площадки или в селското стопанство.

Габриела Миреску, политолог от Румъния, живее в Швейцария. Според нея след политическата промяна преди 30 години са се формирали две поколения румънски емигранти. "В началото на 90-те години на миналия век един румънски лекар на Запад често трябваше да работи като таксиметров шофьор и да чака с години за признаване на дипломата си", обяснява тя. "Днес лекарите идват с подписан договор от Румъния и могат веднага да започнат работа."

За Миреску има голяма разлика между това дали човек трябва да се бори, за да се внедри в новото общество, или бързо и безпрепятствено може да се интегрира в новата среда. Това, което е уникално и за двете поколения, е, че те поддържат контакт с родината си. Не само изпращат пари на семействата си всеки месец, но мнозина се интересуват от политическото развитие в Румъния.

Камелия и Лоренциу засега се чувстват добре. От една страна, те са щастливи, че редът е намерил място в живота им. “В Румъния всичко беше доста хаотично, начинът на живот тук е много по - различен, много ни харесва “, разказва Камелия. Съпругът й има добре платена работа в голяма международна фирма, а тя се грижи за невръстните им синове. Семейството е било скоро и на остров Крит - там прекарали лятната ваканция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: имигрантирумънци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
до 98 преди 4 години
Вземи пример от китайците. Богатите такива в момента купуват биткойн като луди и вдигат цената му. Не е задължително да е биткой. Може да е земя. Може да е всичко ценно. В днешно време винаги има някой, който печели от нечия друга трагедия.
81
0
 
6
 
! Отговори
до 91 преди 4 години
ходим съм в Румъниявярно веднъж и то като турист, не по работа.обиколих няколко градове и вкл Синая.еми не е като в България.там кралските дворци и вили в Синая са държавна собственост със закон и са превърнати в музеи.централния площат на Брашов напомня западно-европейските градове.последната вечер в ресторант в Синая персонала направи незабравимо шоу за групата ни. Пееха Да живей България на румънски, като по хъшовски времена.Доколкото разбирам с некви кофти хора се събираш.
80
0
 
4
 
! Отговори
до 98 преди 4 години
Война без жертви няма. Има цели и се бори за тях. Всъщност, с инфлацията ще направи работната им ръка по- евтина, производството им по- евтино. Ето - вземи за пример Китай. Обезценяват юана. Но всичко се прави при тях. Например, те изместиха технологично производството на слънчеви панели. Преди връх бяха САЩ, сега е Китай. Те имат най- доброто ноухау за слънчеви панели. Скоро ще са най- силната икономика. Много добре знам какво е там с камерите и социалния рейтинг.
79
0
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Да лавираме като турците ли ? с по 15-20% инфлация на година ? Сам си сметни за какво обедняване става на въпрос
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не обича мишоци :)
77
5
 
3
 
! Отговори
До 94 преди 4 години
Позволи ми да те перефразирам "където има влияние, нещата са зле за повлияния". Независимо кой ни влияе, ще ни влияе в негова ползва. Не сме достатъчно силни, за да сме независими. Следователно, трябва да лавираме добре и да се стремим към независимост. Знаеш ли кой го правеше? Бай Тошо :) Знаеш ли кой друг се опитва да го прави? Ердоган. Бори се за род и Родина. За чиста и свята Република.
76
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Те вярват повече на руснаците от колкото на жените си какво очакваш 50 години промиване на мозъка а някой и за по малко от българи станаха македонци
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не това за газта е вярно само 30% внасят газ румънците,имат находища.То и ние имаме в черно море,ама нещо руснаците не дават да се самоснабдяваме,затова се бавят нещата.Русия ни дърпа назад бе хора кога ще го разберете?Където има руско влияние нещата са зле.
74
2
 
5
 
! Отговори
до Стамат преди 4 години
Стамате, работя с румънци. По- мързеливи са от нас. И са и по- хитри. Недей да знаеш много.
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а пък 50% от българите са в чужбина и процента се увеличава всяка година. Ако не са poмите да раждат по 15 деца населението на България вече щеше да е 4 милиона
72
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Много знаеш аз къде седя :) Много поздрави на твойта
71
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 4 години
да не си сънувал СК на всеки мъж в СК дават купон за 3л бира на седмица това че на чужденци не значи ,че на сверернокорейците е същото не ми казвай ,че и си говорил с тях а не си следвал туристическата пътека
70
1
 
6
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
до 84само да те светна, че Румъния притежава и оперира залежи на нефт и природен газ.пък ти ако искаш вярвай на *** си.
69
1
 
2
 
! Отговори
82 преди 4 години
Момче, ти кога си живял, ти от вас не си излизал. По цял ден си фейсбук и инстаграм. Остави батковците да живеят, ти бегай в канала.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Архангелск стана страшно пият йод,паника и никаква информация.Е това е Русия!Повтаря се Чернобил те си траят като задни части.Ето как действа любимият ви Путин.
67
3
 
3
 
! Отговори
Мехлеман Нагазян преди 4 години
До Анонимен 78Това не е съвсем вярно за Северна Корея. Пиша защото бях там преди 10 месеца! Храна имат колкото ти душа иска, строят панелки на поразия и също както бяхме ние по Живково, имат жителства за да не напускат или заселват безразборно. Бира, концентрати (оризово вино му викат но си чиста ракийца), месо, ориз, жито и пр. - Бол. Това за което копнеят са коли, мотоциклети (не мотопеди-с лопата да ги ринеш), западни дрехи на низки цени и да могат да пътуват! България през 80-те, корекомите
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"лед 10-на години ще се изравнят, пък може и да задминат страни от централна Европа. имат лоби в Европа"Чета и не вярвам на минискуса си!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A ние, да не се възползваме и да си върнем Северна Добруджа ..
64
3
 
6
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Еми живели сте през "хубавия" комунизъм оставете ни поне нас младите да се мъчим в демокрацията
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще плащаме тия които устискаме до тогава...;)

Спонсорирани публикации