Ще се случи ли нещо ужасяващо – стотици танкове се събират край Хонконг

Търпението на Пекин се изчерпва
13 авг 2019 18:10, Нели Христова
216
Ще се случи ли нещо ужасяващо – стотици танкове се събират край Хонконг

През последните месеци Хонконг се тресе от безпрецедентни протести. Жителите на града искат той да остане автономен от Китай, а Пекин обяви безредиците за „тероризъм“.

Самата лидерка на Хонконг Кари Лем е на страната на Китай, като обяви, че след 10-седмичните протести вече „няма път назад“. Сега, около границата с Хонконг, са се събрали стотици военни превозни средства, сред които десетки танкове. Но защо са там?

Още по темата

Очакваме нещо ужасяващо да се случи!

Това казва Александре Кройс, съветник на комитета по международните политики на Европейския съюз.
Според китайската национална телевизия, става дума за „големи военни учения“ и Хонконг не е застрашен. Подобно струпване край границата на града имаше на 6 август, когато 12 хил. военни машини отново бяха на 30 км от него. Сред тях имаше бронетранспортьори, хеликоптери и амфибии.

Според китайският вестник Global Times, тези машини имат за цел да се „справят с неподчинение, бунтове, сериозно насилие и нелегални действия, терористични атаки и други действия, застрашаващи националната сигурност.“

Това е още едно доказателство, че Пекин губи търпението си. Макар протестите в по-голямата си част да са мирни, правителството нарече протестиращите „терористи“, както е правило при много други протести без насилие. Те винаги са приключвали с намеса на армията.

Пред BBC посланикът на Великобритания в Хонконг до 1997 година заяви, че „това ще бъде катастрофа както за Китай, така и за Хонконг“, ако армията се изправи срещу протестиращите.

По думите на Крис Патен Китай трябва да намери друг начин да успокои протестиращите, ако митингите не спрат.
А според Стийв Цинг, директор на на китайския институт в университета Soas в Лондон, „въпреки непрестанната демонстрация на сила, все още сме прекалено далеч от това да видим намеса на военните на територията на Хонконг.“

„Но сме по-близо, отколкото бяхме преди месец“, добавя той и обяснява: „За Пекин, това е „цветна революция, тоест, част от водена от Америка глобална конспирация за промяна на режима в Китай. А това е абсолютно неприемливо за Си Дзипин.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
5
 
3
 
! Отговори
До 168 преди 4 години
Да бе, все платени *** са ви в главата. Когато не ви харесат действията на някого му лепвате етикета "платен" и аре.... Просто много си личи разликата в манталитета на комунистически Китай и Хонгконг.
159
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ще се случи, че китайците ще разчистят майдана ако трябва и с танкове, да му мислят платените протестиращи, като ги на бутат по затворите тия дето им плащат са ги забравили на секундата.
158
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия кравандели постоянно дават акъл как да успокояват протестиращите на които п.лащатда го бяха правили у тях когато стреляха по демонстрациите и имаше утепани хора
157
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те сега краварите като пуснат и чумата за хората тя не пдбира- и гъ.золизците им ще си го получатотсреща в грузия е центъра за биологични оръжияайде честшито на печелившите
156
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ- 16875 МИЛИОНЕРА И МИЛИАРДЕРА, В АНГЛИЯ- 9 000 МИЛИОНЕРА- ЕТО ТОВА КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ.
155
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ- КОМУНИСТИТЕ МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ ПОТИСКАТ ПРАВОТО НА РОБИТЕ НА СВОБОДА/МИН ЗАПЛАТА В КИТАЙ 280ЛВ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ОЩЕ ПО МАЛКО/....ДА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ...НЕ ИСКАТЕ КОМУНИЗЪМ ЕЙ ВИ НА 3000ЛВ ЗА 1 ДЛ.
154
8
 
7
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Като чета мненията ми става ясно , че бая комунистическа *** има останала в България ! Затова сте на това дередже ! И след 1000 год. цялата държава не може да постигне това, което е ХонгКонг !
153
12
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
Още когато преминаха под контрола на Китай беше ясно , че попадайки в комуняшките , кървави ръчички на Пекин , хонгконците ги очакват големи неприятности ! И ето - те започнаха ! Комунистически режим ( както и този на Путин) не търпи свобода и плурализъм ! Той знае само да бие и убива , като на площад Тянанмън !!!!!!!!!!!
152
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майданче тук, майданче там - тъй работи Чичо Сам .поздрави: Дьорт Шорош- САЩ
151
0
 
11
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Тянанмън 2. За кого е страшно е друг въпрос.
150
0
 
8
 
! Отговори
Любопитен преди 4 години
Страшно за кого?
149
2
 
7
 
! Отговори
Христо Ботев преди 4 години
Всяко едно правителство е заговор, съзаклятие против народа си.
148
3
 
13
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Най вероятно е да се случи. Китай контролира Хонконг административно - т.е., ако прецени ще наложи край на протестите с военна сила. Само че, Изтока за разлика от Запада е силен в най великата игра - шаха. Или, ако повече Ви харесва - китайския вариант - Вей Ци. Та, налагането на ред в Хонконг на втори план цели по скоро да отправи сигнал, ясен и силен към Тайван. Но, нека видим.
147
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не схващам, какво е ужасяващото. Хонг-конг е китайски град, и следва да бъде третиран, като всеки китайски град. Китайците не са *** като нас и като почне цветна революция, я правят само червена с масиран танков огън. Затова имат държава.
146
0
 
13
 
! Отговори
Хм преди 4 години
До Я па ти..Напълно е възможно Китай да атакува Русия и дори да превземе част от нея,съгласен съм.Но това ще стане чак след края на САЩ като световен лидер.Така че място за злорадство няма,ако приемем,че си фен на Америка.Другия вариант-САЩ да помогнат на Китай да завладее Сибир е малко вероятен по разбираеми причини.Всъщност срещу Русия се води война защото тя пази Китай(без дори да го иска) от САЩ.Китай е основният проблем на американците.
145
0
 
2
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
До Я па ти..Не се обаждай, като не знаеш за кого и за какво става въпрос!Пий си хапчетата и почивай!
144
4
 
4
 
! Отговори
ку ку бенд преди 4 години
До Кармен МладеноваКарменче, мятай бюлетина за Славиту! Той ще направи България велика отново! Ще станем Швейцария на балканите и един лев ще струва 2 долара!
143
2
 
11
 
! Отговори
някой преди 4 години
В заглавието танкове, на водещата снимка БТРи, що е то? Днес биджи
142
2
 
11
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Пак някои плачат на чужди гробища...За времето в което ние си унищожихме всичко,(икономика,армия,селско стопанство,култура,независимост и морал) Китай стана могъща сила в всяко едно отношение...И сега само дето не изпадате в епилептичен припадък от злоба и завист...И тия които се радват че БГ е разграден двор ще учат другите как да го направят...няма такива работи...
141
17
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Хм 149 Чакай бе. Китай се е устремил към световно лидерство. Не отнемай мечтата на късия. За какво се напъва с тези атомни ракети.Май войната ще бъде между Китай и Русия .Представете си един милиард китайци като цунами нахлуват в "могъща" Русия.Леле майкоооо!

Спонсорирани публикации