Преди академичната година: Скок в цените на имотите в "Студентски град"

Наемите на двустаен апартамент варират между 250 и 2500 евро
16 авг 2019 12:00,
38
Преди академичната година: Скок в цените на имотите в "Студентски град"
Снимка: Архив, Димитър Кьосемарлиев

Малко повече от месец преди началото на новата академична година, стотици студенти търсят да наемат или закупят жилище в София. Анализ на сайта Imoti.net показва ръст на наемните цени на апартаменти в двата най-предпочитани от студентите района – "Студентски град" и "Овча купел".

За последните 12 месеца средната наемна цена на двустайно жилище в "Студентски град" е нараснала с почти 17% и към момента е 6,8 евро/кв.м. 

Данните на Imoti.net сочат, че началната цена на двустаен обзаведен апартамент, какъвто най-често търсят студентите, започва от 5 евро/кв.м. и достига до 83 евро/кв.м. Цената се определя от типа строителство, локацията, обзавеждането и оборудването, които жилището предлага. Цените на наемите за двустаен апартамент започват от 250 евро и могат да стигнат до 2500 евро. 

В другия привлекателен за студентите район – "Овча купел" също има лек ръст – от 8% в наемните цени на годишна база. Там средната сума, на която може да бъде нает двустаен апартамент, в момента е 4,7 евро/кв.м. Студентите, които са се спрели на квартира в този квартал, ще плащат между 230 и 430 евро.

Често родителите на студенти предпочитат да не плащат наем, а да закупят апартамент

Анализ на Imoti.net показва, че ръстът в цените за продажба на двустаен апартамент в "Студентски град" продължава. За година средните суми са нараснали с 10% като в момента за най-масовия тип жилища в района цените достигат до 1048 евро/кв.м.
 
Без особена разлика в цените за продажба са жилищата в "Овча купел", които в момента варират между 900 и 930 евро/кв.м.

Imoti.net е уеб платформата с най-качествени онлайн обяви за недвижими имоти. Тя е част от Investor Media Group, а цялостната мисия на сайта е да създава и подкрепя инициативи, които стимулират прозрачното развитие на бизнеса с имоти в полза на потребителите.  Отскоро Imoti.net разполага с иновативна функционалност, която експертите определят като ключова за пазара на недвижима собственост в бъдеще - 360-градусови обиколки на имотите. Благодарение на тях потребителите могат бързо, лесно и удобно да разгледат желания апартамент. Поредицата на Imoti.net "Доверен брокер" пък предлага  съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти, благодарение на които потребителите да могат да вземат информирано решение в свой интерес по всяко време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на българите им е cлaб тecтocтерона
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При 5 ?/кв.м. за 250 ? наем е разбираемо,че са 50 кв.м. съответстващо горе-долу на двустаен апартамент,ако се приеме хол и стая за двустаен,а не хол и две стаи как стандарт за двустаен по название,но за наем 2500 ? при 5 ?/кв.м. излиза,че туй са 500 кв.м,а там колко са му стаите е неразбираемо,що и обзавеждането,но зависи от вътрешното разположение по план.
14
8
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 12Разбира се, че не се купува със заплата. Аз моят си го взех за 6 месеца, като съм правил каквото правих по 2 часа на ден в Перу, Лима. И ми е в центъра на София, голям просторен, тухла, с камина и барплот. В една тиха пресечка, с градинка срещу прозорците ми и никакво движение на коли. Ако си мислиш, че със заплата можех да си купя нещо такова, жестоко се лъжеш...или може би трябваше да живея 900 години, като Йода
13
3
 
13
 
! Отговори
... преди 4 години
Не знам за цените на имотите в ст.град, но какъв секс можеш да правиш там! При това не много скъпо! Та така!
12
3
 
21
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До НачоТам трябва да си пълен амсалак да си купиш жилище. Първо, че се краде ужасно много, друго че няма метро, трето че вечер е опасно да ходиш по улиците. Пълно е с надрусани и пияни чалгари дето гледат лошо като нацепени батки. Само провинциалистките стават, щото са гладни и се ед*ат за една вечеря и после в чалготеката няколко водки и е готова.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До коментар 8.А с какво се купува, ако не със заплата - с наркотици може би, нали ?
10
15
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Ало, чакащите да се спука имотния балон и да си купят евтини жилища. Чакате ли? А така, чакайте, чакайте. Ще паднат цените, споко, ама трябва пак да станем 1970 година. Тогава моята баба си взе нейния апартамент за 7 000 лева....тристаен, по новите мерки, четиристаен
9
1
 
25
 
! Отговори
Начо преди 4 години
Не е добра идея да купиш в Студентски град.за живеене не става.да се разправяш с наематели студенти също не става.Обяснението е че има много настроено и искат да го продадат.прилича на платена статия
8
0
 
27
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
До Анонимен 5 "Какво значение има дали е в EUR или в BGN?Не знаете таблицата за умножение ли?"има значение разбира сеEUR не е официална валута в българияАко ми обявиш цена в евро и откажеш да вземеш евро за мен си лъжецпреди година в един молщанд за златацените в еврохаресах си един пръстенок имам евро и искам така да платя след като обявената цена е в евровадя да платя а тези ама ние евро не приемамепо курса струва X левами аре фък оф бе
7
10
 
15
 
! Отговори
Баровеца преди 4 години
До Анонимен 1Мой човек, със заплата жилище не се купува. Няма да имаш, не може всички да имат!
6
1
 
33
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
"Често родителите на студенти предпочитат да не плащат наем, а да закупят апартамент"ГоУем смЕх е това.
5
0
 
35
 
! Отговори
Чудно преди 4 години
Хаха, моля Ви господа и госпожи брокери... или в повечето случаи хлапаци без образование, вижте колко хора ще дойдат ИЗОБЩО да учат, щото населението вече не смята да учи висше образование и тогава надувайте балоните с хелий
4
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значение има дали е в EUR или в BGN?Не знаете таблицата за умножение ли?От над 20 години у нас 1 EUR = 1.95583 BGN.
3
0
 
17
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
незнам какъв анализ правите ама тия двустайки за по 800лв никой не ги наемаседят си празниимам доста преки наблюдения над студенцията и няколко от общежитиятаблок с малко над 100 боксониери има заети не повече от 30 стайвсичко друго е празнона въпросния блок му направиха ремонт преди 2-3 години и изглежда доста добрестайте малки и преди бяха с по 3 легласега масово дават по стая на сам човек и пак немогат да напълнят блока
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкуствено надуват цените на имотите, ама скоро ще се пукне балона и пак ще дух... супата
1
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам обявите за имоти - то всички цени са обявени в евро??? Защо??? Нали взимаме заплати в лева??? Или уважаеми господа брокери, обявите не са за нас простосмуртните българи, а за чуждестранни чичковци с капитали в евро !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ние ще си живееме под наем, ще си взимаме заплатата по-долна от на чистачка, а двете висши образования ще ги хвърлим в *** !......Браво ! Затова Терминал 2 е спасението и май ще се берат домати в Чужбина, за някое евро. Да мога и аз да имам.

Спонсорирани публикации