Аферата "Пласидо Доминго" и #MeToo - едно е в Европа, друго е в САЩ

Изпъкват различията в отношението към личности, замесени в скандали
29 авг 2019 07:10, Елка Василева
85
Аферата "Пласидо Доминго" и #MeToo - едно е в Европа, друго е в САЩ
Пласидо Доминго. Снимка: БТА

Овации в Европа, отменени участия в САЩ - обвиненията в сексуален тормоз срещу знаменития испански тенор Пласидо Доминго за пореден път подчертаха различията от двете страни на Атлантика, свързани с отношението към личности от света на културата, които са замесени в скандали, пише Франс прес.

78-годишният Пласидо Доминго, който днес трябва да има участие в Сегед, беше обвинен от няколко жени в неуместни жестове и насилствени целувки, датиращи отпреди години. В неделя, при първото си излизане на сцена след публикуването на тези обвинения, той беше аплодиран на фестивала в Залцбург.

В САЩ стана точно обратното, филаделфийският оркестър и операта в Сан Франциско отмениха спектакли, след като тези обвинения станаха публични.

В Европа компаниите предпочетоха да изчакат, а някои дори му изразяват подкрепата си. И докато няколко американски артисти публично осъдиха предполагаемите деяния, европейски певци застанаха в негова защита.

Мецосопраното Мария Хосе Суарес, която на няколко пъти е имала участие заедно с Пласидо Доминго, например, каза, че виждала жени "да тичат след него".

Още по темата

"Това, което съм виждала, е добър човек, мъж, който обича жените, точно както аз обичам мъжете, и в това няма проблем", заяви тя по испанско радио.

Този разнобой в реакциите съживява отколешния дебат за начина, по който обществото трябва да продължи или да престане да величае работата на хора, обвинени в укорими деяния.

"Просто ужасно"

Кинорежисьорът Роман Полански е може би най-известната личност от културния свят, която беше приета в Европа, въпреки че той беше признат за виновен за изнасилването на непълнолетна в САЩ, които продължават да настояват за екстрадицията му, след като избяга във Франция през 1978 г.
Сега той трябва да представи последния си филм на кинофестивала във Венеция, но все още няма американски разпространител.

За Одре Клине, съоснователка на компанията EROIN, която подкрепя дебютиращи режисьорки, това, че тези личности продължават да бъдат почитани, е "просто ужасно".

Във Франция,заявява тя, тези личности "продължават да издават книги, продължават да бъдат канени в телевизията".

"Лудост е да виждаш това, всички знаят що за хора са", казва за АФП 32-годишната парижанка, която сега живее в Лос Анджелис. "Защо продължават да работят?"

В САЩ последният филм на Уди Алън беше свален от Амазон, след като обвиненията в сексуален тормоз на осиновената му дъщеря Дилън Фароу, които той отрича, отново ставаха обект на широко медийно отразяване. Пълнометражният филм може и никога да не бъде прожектиран в САЩ, но започва да излиза на екран в Европа.

"Европейско усещане за нещата"

Десетилетия наред защитниците на влиятелни мъже, обвинени в сексуално насилие, размахваха клишето за американския "пуританизъм".

Доводът се появи отново след създаването на движението #MeToo (#АзСъщо) през 2017 г., последвало сгромолясването на продуцента Харви Уайнстийн.

Катрин Деньов подписа заедно с още стотина жени отворено писмо, защитаващо свободата на мъжете "да задирят" жените, смятайки това за "незаменимо за сексуалната свобода".

Американската актриса Анджелика Хюстън, която е играла в няколко филма на Уди Алън и е била на вечерното празненство, когато Полански извършва престъплението през 1977 г., твърди, че така са стояли нещата по онова време.

"Това е нещо, която можеше да се случи 10 години по-рано в Англия, Франция, Италия или Португалия и никой не би чул за това. Така обичат да прекарват времето си тези хора", каза тя за списание "Ню Йорк".

"Във Франция се развиваше цялото това плейбой движение, когато бях младо момиче", добави 68-годишната днес актриса. "Това беше обичайно за повечето от тези мъже като Роман, които са израснали с европейското усещане за нещата".

За френската историчка Лор Мюра, която миналата година публикува книгата "Сексуална революция? Размишления за след Уайнстийн", "да се тръби на всеослушание, че това е пуританизъм и цензура, представлява мързелив подход".

"Вярвам, че систематичната защита на "великия артист", на неговата чудодейна безнаказаност, е алиби за всичко останало. Зад това има съзнателно желание да не се влиза отново в дебат", каза тя за сайта Медиапарт през 2018 г.

Днес Одре Клине се тревожи, че на хората им е омръзнало от скандалите.

Тя обаче казва, че е оптимистка за бъдещето, защото младите от двете страни на Атлантика растат "с ново образование" по въпросите за равенството между половете.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старата публика на класическа музика в Европа познава много добре името Херберт фон Караян. Знае и за специфичния му сексуален вкус. У нас - и за един, рано отишъл си от този свят диригент. Но никой не се е опитал досега да прави мангизи и да ги принизява до нивото на собствените си полови специфики. Медиите не бяха контейнер за отпадъци. Сега от отпадъци се печелят добри кинти.
47
0
 
5
 
! Отговори
Гочо преди 4 години
Хахахаха, Бай Спиро е номер едно! Абсолютно на място! Респект!
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз от първа ръка го казвам, американците имат сериозни проблеми с личното пространство, секшуал харасмънт и подобни глупости. Като казвам сериозни, имам предвид, че не са в ред и определено прекаляват. Във фирмата, в която бачкаш, всяко доближаване под 20 см се считаше навлизане в личното пространство. Това беше съобщено съвсем официално от ХР-а.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рекламата му е успешна. Никой не се занимава с настоящите му гласови възможности. Машината за пари се задвижва от пушилката на клюките. От което операта няма да спечели. В смисъл хубавите обработени мощни, изразителни и издръжливи гласове няма да пробият фалша на електронната обработка. По оперните сцени вече тръгнаха голи, както и в другите театри. Зрелища. Ето и на родна земя една оперна прима реши да припечели чрез медиен скандал.
44
2
 
32
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Всяка интелигентна и уважаваща себе си жена е абсолютно наясно, че когато мъж я покани на вечеря, не е защото му изглежда примряла от глад. Може да изглежда гладна, но за ласки и любов. Тя знае, че ще последва опит за интимен контакт и често е разочарована, ако това не се случи.
43
1
 
5
 
! Отговори
кОКИ преди 4 години
До До Димо 30Сега е лесно да спиш с жени, отиваш плащаш 50 - 100 лв. и всеки ден си с различна, това прави ли те Дон Жуан?
42
2
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
ДОБРЕ ДНЕСА ОБЯСНЕТЕ МИ ЗА ДУМАТА МАЙКА КОЯ ДУМА ДА ПОЛЗВАМ ДА НЕ Я ЦЕНЗУРИРАТЕ:-родител 1-родител 2Яко ви заблъска либер***лизма, да де ама *** Дойче Веле, Медиапул и на Прокопиев изданията ние им знаем уеб адреса с тях ли ще се сравнявате? НАКРАЯ И МИЖАВИТЕ СИ ЧИТАТЕЛИ ЩЕ ИЗГУБИТЕ. Всички знаем чия собственост сте, що го играете тва театро?
41
0
 
13
 
! Отговори
бай брадър преди 4 години
Америка-виновен без доказване на противното.
40
1
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До аз-ъттрагедиата е за теб, че четеш такива неща.....войната е естествено състояние, мират - не.ха да видим как ше избият мъжете___Тва че аз чета не е проблем. Аз го чета да се подигравам и гавря с лезбаците. Проблема е че много други го четат. В САЩ е пълно с нормални мъже, путюмаринковци които искрено вярват в тия тъпотии. И тука в София едни бяха налузили женски чорапогащи, то гнусно бе, то гадно бе аууууууу, и дефилираха по Раковска на токове в парад СРЕЩУ НАСИЛИЕТО СРЕЩУ ЖЕНИТ
39
4
 
2
 
! Отговори
fact преди 4 години
До аз-ъттрагедиата е за теб, че четеш такива неща.....войната е естествено състояние, мират - не.ха да видим как ше избият мъжете!
38
4
 
22
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Една от най известните блогърки в САЩ от години пише, че в момента в който жената придобие хермафродитски способности, т.е. намери начин да се самовъзпоизвежда всички мъже стават излишни и следва да бъдат избити или хормонално да се намали тестостерона им, защото ВСИЧКИ БЕДИ И ВОЙНИ НА ТОЗИ СВЯТ БИЛИ ДОШЛИ ОТ МЪЖЕ. Да, ама ако мъж сподели такова нещо за жените познай кво ще му се случи. Вижте в София, жените се държат все едно не 1,а 2 ку#а имат между краката си - злобно, агресивни,нагли
37
2
 
19
 
! Отговори
Митю преди 4 години
Абе, разделяй, насъсквай едни срещу други и владей - раси, класи, религии, нации, етноси, партии, фракции... мъже-жени, поколения... столица-провинция, град-село... Русия-Нато, ЕС-Русия, Русия-Украйна, България-Македония, СК-ЮК, Индия-Пакистан... Китай-Хонг Конг, Китай-Тайван...
36
2
 
10
 
! Отговори
Мда преди 4 години
До Анонимендо 36 Не е точно така-за хора,за които парите са много важни лишаването от американския пазар си е голям проблем.Впрочем там е силата на Америка-използва достъпа до собствения си пазар за извиване на ръце.
35
2
 
22
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Ли-берастака прекрати всички граници и затова умира. Банда лезбаци и недое#ани дърти чанти се превърнаха без ни чуе разрешение в световен Нюрнбергски морален съд. Малкото х***мне е получило часовник за 10000 $ и е решило само да се качи в стаята на Спейси, оправдаха го, но някой извини ли му се. Мерил Стрийп го наср@ без да знае истината. Тия комсоолци които управляват света трябва да ги изринем и са се върнем към доброто старо консервативно християнство.
34
1
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Американско лицемерие и машина за пари.Адвокатите постоянно си търсят нови извори на доходи.Нека Америка си живее в свой свят и остави Света на мира!То и без това ВЕЧЕ няма какво добро да му даде...
33
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Пласидо му е през тенорския мУЙ, че някакви МиТуу-джендъропедалки вряскат. Пласидо го знае целия свят и си има парици. Не го мислете вие него! Пласидо няма да го забравят и след 200 години, а ***-модата ще си иде по естествен път, като всяко негодно за живот нещо.
32
2
 
8
 
! Отговори
До Димо преди 4 години
Хайде сега.И аз имам колежки и на някои им правя комплименти и дори си позволявам шеги със сексуален подтекст,а с други се държа само делово и няма как да ме обвинят никога в каквото и да е било.А и първите няма да го направят, защото знам с коя колко мога да си позволя.
31
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
неуместни жестове и насилствени целувки,??????Тия ТОТАЛНО са изтpeщели, точно пък Пласидо Доминго ще ги гони да ги целува насила!!! Още повече преди 20 години когато е бил на върха на кариерата си. Представям си как са се натискали и са си дърпали косите само за да се приближат и да се снимат с него а сега на стари години са решили да изкарат лесни пари от фалшиви обвинения.Същата работа като Кубрат Пулев и Суши ама там поне имаше камери през цялото време
30
1
 
24
 
! Отговори
Гочо преди 4 години
Хайде, хайде, Димо бил ***. Колко случая има в Щатите точно, където накрая беше установено, че т.нар. "жертви" са лъжесвидетелствали и всички жертви на #MeToo са само известни личности. Няма нито един обикновен човечец от тия, дето работят някаква средна работа, карат някаква средна кола и т.н. Случайно, а?
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Димо, прос си, не разсъждавай по темата.Сигурен съм, в присъствието на жена си като спънат кон.

Спонсорирани публикации