Фермери в Амазония: Сечем горите, за да оцелеем!

"Просто отсичам няколко дървета, чакам три месеца и засявам“
30 авг 2019 21:15, Елка Василева
50
Фермери в Амазония: Сечем горите, за да оцелеем!
Снимка: архив, Reuters

"Сечем горите, за да оцелеем", казва пред Франс прес фермерът Аурелио Андраде в сърцето на бразилска Амазония, докато пламъци поглъщат растителността в имота на съседа му.

На 120 км от Порто Вельо, столицата на бразилския щат Рондония, граничещ с Боливия, 65-годишният мъж води своя битка, далеч от политическата и дипломатическа криза и емоциите по света, провокирани от пожарите в горите на Амазония.

От птичи поглед неговият имот от няколко хектара (малък в сравнение с големите имоти за интензивно земеделие) е точно на границата между джунглата и обезлесените райони с кафеникавочервен цвят, които стават все по-големи.

Вече 19 години Аурелио владее тази земя, за която смята, че не принадлежи "на никого", заедно със съпругата си евангелистка. Тя не се колебае да ходи пеша четири часа, за да присъства на богослуженията в най-близкия град. Той се надява властите скоро да му дадат документ за собственост.

Тази процедура за придобиване на обществени имоти (grillagem на португалски) е причина за многобройни конфликти между туземните общности, хората, които завладяват земите и присъстващите в известна степен власти.

Още по темата

В този откъснат от света регион, който прилича на Дивия Запад, няма сили на реда и действа единствено законът, наложен от земевладелците, трафикантите на дървен материал и златотърсачите.

"Няма помощ освен от Господ"

"Тук не получаваме помощ нито от федералното правителство, нито от някого другиго освен от Господ. Сечем дърветата, за да засадим растения, с които да нахраним добитъка и да оцелеем", обяснява Аурелио, чиито шапка и тениска са с мотиви на военен камуфлаж, а очилата му висят на гърдите с връвчица.

Циментовата му къща е заобиколена от имот, който през годините става по-голям - на мястото на отсечените дървета се появяват пасища за кравите, кокошките, прасетата, гъските и конете на Аурелио.

Природозащитниците обвиняват дребните собственици като него (не само едрите), че се възползват от липсата на държавен контрол, за да уголемяват владенията си за сметка на горите.

"Аз просто отсичам няколко дървета, чакам три месеца и засявам земята със семена. Дори да сте в пустинята, трябва да обработите земята, да я обгорите и да построите дом, където да живеете с децата си. Не бихте живели в дупка в дърво като птиците, нали?", казва Аурелио с усмивка.

Пожарите, обгърнали част от Амазония и привлекли вниманието на целия свят, изглежда не го тревожат.

Пожарът в намиращия се на няколко метра разстояние имот на съседа му обаче му пречи да спи.

"Страхувам се. Дори помолих за помощ властите, попитах ги дали могат да потушат огъня. Ако не бъде потушен, някоя нощ, докато спим, може да стане голям проблем. През деня наблюдавам оттук, близо до оградата, къде са пушекът и пламъците", казва Аурелио.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Амазонияфермеригори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До роб на влаЗтаАбе човек, те не напразно хората са нарекли Амазония белия дроб на планетата.Продължавай си тези си глупости сигурно някой ти вярва.И какво общо има малка Европа с най голямата джунгла на Земята, е сигурно вече не е толкова голяма.
16
3
 
33
 
! Отговори
Грамофон преди 4 години
Тази статия и тази история само доказват, че *** са *** и нищо повече. Нзависимо дали са индийци, бразилци, сомалийци, алжирци, ямайци и какви ли не още. Плодят се като скакалци и нито една мозъчна клетка не може да си зададе върпоса след 20 години тия деца кой и как ще ги храни. Няма сила на света, която да ме убеди, че планетата е по-добре с тях, отколкото без тях.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия трупи ги продават на бедните богати гренландци. Те си нямат и дървета.
14
0
 
40
 
! Отговори
Дървояд преди 4 години
Ау каква тъжна история . Пуснах сАлза за бедния Аурелио . ... Дето сече гората за да оцелее. Засажда си там треволяците и когато почвата се изтощи изсича дърветата на нов район , пак задажда , пак сече .... Като някакъв дървояд .А някой журналистанец с повече от две живи мозъчни клетки би ли се досетил да попита бедния Аурелио КОЛКО ДЪРВЕЪТА Е ПОСАДИЛ през живота си ? Че са му връчили брадвата в ръце веднага след като е проходил , това го разбрахме .
13
0
 
26
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
почти като у нас само че дървената ни мафия не сади нищо след себе си
12
1
 
19
 
! Отговори
тц тц преди 4 години
*** живеят от векове там, тоя едвам смогва вече 15 години, да се разраства. По едно две дървета на година...трудно много трудно. Добре, че има Господ.
11
0
 
16
 
! Отговори
егати преди 4 години
Начи в Бразилия съществува ничия земя. Е сега идваме и ние и глей кво става. Така ще се разраснем, че на тоя Аурелия заедно с няколкото му хектара и огладнелия му ***, ще му се стори много тясно.
10
2
 
31
 
! Отговори
shady преди 4 години
Не виждам начин освен да се действа брутално от страна на държавата и то не само в Бразилия. Военни трябва да отстрелват подобни нагли фермери, бракониери, трафиканти на дървен материал. Разбира се няма да могат на 100 % да се убият всички подобни нагли твари, но поне една част да умрат и останалите ще се замислят. Не е зле да се включат и бойни хеликоптери за подобни камиони от снимката. Най-големият проблем е, че държавите обикновено са заедно с тази мафия и поради това вървим дружно към гибел
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАТО ПУСНЕШ РОМИТЕ ДА СЕ НАСЕЛЯТ ДО ВАЖНИ ПРИРОДНИ ЗОНИ ТАКА СТАВА.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откъде се взеха тия селяни там, от Луната ли паднаха, кой ги роди, как оживяха досега.
7
3
 
8
 
! Отговори
ь преди 4 години
Брутални.
6
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващия път когато комунистите запалят горите да ги хвърлят в пожара за да изгори комунизма.
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До роб на влаЗтаНА КОМУНИСТИТЕ ВСЕ НЯКОЙ ИМ ПРЕЧИ. ТОВА Е ОТ УМСТВЕНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема работа, държавата не помага, пари нема, нема кой да ни храни.. Е НИЩО ЧУДНО ЧЕ С ТАЯ НАГЛАСА В ЛАТИНСКА АМЕРИКА ИМА ТОЛКОВА МНОГО КОМУНИЗЪМ.
3
22
 
19
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
Развитите страни си изсякоха горите първи .засяха ги и продават продукцията на неразвитите.Когато вторите се опитват да се развият им извиват ръцете и ги обвиняват.Да си залесят с дървета пасищата във Франция и тя ще стане белият дроб на земята но...ще трябва да купува мляко от Бразилия...На никой не му дреме за въздуха...
2
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАПОЧНА СЕ С ТИПИЧНИТЕ ЛАТИНОРОМСКИ ОПРАВДАНИЯ.
1
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждате ли до какво доведе увеличаването на цвeтнокожото население за сметка на бялото?? Само Доналд Тръмп ще оправи света!

Спонсорирани публикации