Дизелът замърсява пет пъти повече от бензина

Това показват данни от ново изследване в Париж
19 сеп 2019 18:00, Нели Христова
36
Дизелът замърсява пет пъти повече от бензина
Снимка: Pixabay

Докато ги има дизеловите и бензиновите двигатели, ще го има и дебатът - кой е по-вреден. Ново изследване, поръчано от кметството в Париж, показва, че дизеловият автомобил, който отговаря на екостандарт Евро-6 все пак продължава да изхвърля в атмосферата 5 пъти повече азотен оксид в сравнение с бензиновата кола.

С помощта на лазерни технологии експертите от неправителствената организация са измерили вредните емисии на 180 000 автомобила. Взети са под внимание възрастта на превозното средство, както и това какво гориво ползва, за да се определи, как различните машини влияят на замърсяването на атмосферата над френската столица.

Резултатът е еднозначен - дизеловите двигатели оказват по-негативно влияние на екологията. Така например, при дизелите със стандарт Евро-6 вредните емисии са 4,8 пъти по-високи от тези на бензиновите двигатели със същия стандарт. А новите дизелови мотори са само с 18% по-чисти от старите бензинови. На тях обаче се пада около 63% от общото замърсяване.

Измерванията в лаборатория значително се отличават от тези при реална експлоатация на автомобила - минимум 6 пъти. Изследователите посочват, че двигателите с вътрешно горене създават затворен кръг - вредните емисии се увеличават при топло време (над 30 градуса) и стават причина за парниковите газове, които на свой ред водят до увеличаване на температурата.

Още новини от света на автомобилите четете на сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 4 години
Заложи на коня.Като щесе връщаме в средновекоеието нека си спомним от записките тогава,че всичките рицари на конското задваижване са залагали.С магарешко задвижване само Санчо Панса е бил.Купи си кон-вярно по скъп е но е по мощен и по бърз от магарето.Ако пък много си го закъсал и магаре може,но по скоро като временно решение.Магарето е като Трабанта-само гласът му е мощен,тягата му е слаба!
36
0
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
След около 2100 ядрени взрива ,аварии в Чернобил,Фукушима и не знам още къде нивото на радиацията се покачи няколко пъти.Обаче най вреден бил дизеловият пушек!А след 2021-ва ще се окаже,че бензиновият е още по вреден.Отсега се говори,че и акумулаторите са вредни,защото докато ги произвеждали пак вредни емисии имало.Е,докато се чудя каква кола да купя май ще е конска или магарешка!Хайде сега експертно да ме посъветвате кое е задвижване е по добро-конското или магарешкото?
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами при над 5 милиарда население каквото и да се прави ще се замърсява. Ако бяхме само 1 милиард щяхме да замърсяваме далеч по-малко. Та освен България колко други държави намалят населението си? Мен ако питате, целия свят трябва да ни плаща субсидия за това.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Печалбитеее,печалбите са ниски от дизелчето и нямат полза печалбарите от него!Все пак разлика от 30 стотинки или евроцента си е разлика!С един резервоар дизел минаваш 1200 км.,за същите 3 пъти трябва да заредиш хибрида с ток!А за химията в акумулаторите,замърсяванията от АЕЦ и ТЕЦ няма какво да говорим!Ха да сметнем и разхода за същите километри в бензин и сумата в повече,която трябва да заплатим!
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...стават причина за парниковите газове, които на свой ред водят до увеличаване на температурата."И с колко се е покачила средната температура за последните 100г.? Щото последните десетина изследвания от авторитетни изследователски центрове показват или че няма промяна, или че промяната е от порядъка на 0.1 градуса...Топенето на ледниците пък се доказа че е циклично - 450-500 години се топят, 450-500 години растат... и ко прайм ся?
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дизеловият пушек доказано води до рак.
31
0
 
4
 
! Отговори
Радиоактивен преди 4 години
Да съгласен съм с теб колега. Но с това калпаво гориво в БГ то. Значи че трябва да се спрът от движение повече от 90%от Мпс.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЩерюВ самолета има 100-150 човека. Ако всички те тръгнат с колите си от София за Хамбург например, ще изгорят в пъти повече гориво от самолета.
29
4
 
4
 
! Отговори
горна мъртва точка преди 4 години
Открихте топлата вода,аплодисменти!
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В града карам на затворен прозорец и циркулация само на вътрешен въздух. Не е заради бензинките. Заради нафтовите печки е.
27
3
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- А самолетите при излитане що не пишат колко замърсяват?
26
5
 
10
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Трябва като в Германия - надхвърляш еко нормите - спират те от движение, докато не влезеш обратно в тях. Иначе - моргата.Пункт за ГТП, злоупотребил с проверката, да се затваря още при първия път, когато го хванат, а собствениците да нямат право на подобна дейност доживот.
25
2
 
9
 
! Отговори
Радиоактивен преди 4 години
В България ни тъбят всякакви глупости за замърсяване но от твърди частици. А това е пепелта и праха по улиците и булевардите. Мпс са фактор за разнасянето им. Но ще е така докато не се подобри инфраструктурата. Зелени площи тротоари и хигиена на самите пътища. Спор за това няма че родна България е най зле в това отношение.
24
9
 
5
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
Абе в града мирише най-вече на дизелови лaййнa, a не набензинови. Дизелът пред мен като даде газ, пушеци, мизерии, видимо замърсява. Бензин, газ - не мирише, няма пушек, няма мизерия. Дизелът е за камиони и трактори. В града трябва да зе забрани.
23
2
 
11
 
! Отговори
Радиоактивен преди 4 години
В България колеги горивото е под всякаква критика. Дизел. Бензин. Газ. Всичко е леш. Как с нашите стари машини когато излезем в чужбина - и заредим колите ни хем почват да дават по голяма икономия и вървят повече. Разликата е огромна. Икономия от два литра на 100км....Изпитано лично от мен. Пишете си каквото си искате но голям фактор е и самото гориво. Работя в пункт за ГТП. На дизел се мерят стойности- Сажди на кубичен метър. А на бензиновите въглеродни окиси и прочие.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21хайде обоснови се. Докажи причинно-следственно че закупуването на дизелов автомобил те прави по-беден от бензинов.
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина винаги е "най-умен" и затова купува дизелов автомобил...Затова и ще е винаги беден...
20
6
 
11
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
С азотните оксиди е така, но с въглероден двуокис бензиновите замърсяват с 50% повече от дизеловите автомобили, а точно СО2 е основата на парниковия ефект. Единствено с азотните оксиди дизеловите автомобили замърсяват повече от бензиновите и с нищо друго. Като цяло бензиновите са по-голям замърсител
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"5 пъти повече азотен оксид" - азотния оксид е най-малкия проблем при изгорелите газове. Има далеч по-вредни вещества изхвърлени в природата и бензина е първенец в това отношение.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Може ли...Не може никой с достатъчно ум в главата да си губи времето с хора, като теб... Никой не пълни кофа без дъно...

Спонсорирани публикации