16 евро заплата на час, но кадри няма – криза в строителния бранш

В Германия строителни работници се търсят, но няма желаещи
25 сеп 2019 16:20,
152

Работите по строежите не е лесна, нито в дъжд, нито под слънчевите лъчи. Няма и достатъчно желаещи да работят, няма и обучители.

"Има недостиг на нови попълнения. Няма млади хора, които да желаят да вършат тази работа. на повечето им липсва издържливост. Вкъщи може би получават всичко наготово, а тук трябва да се доказват", обяснява пред DW Рихард Щьоцнер, ръководител на строителна бригада.

Липсата на кадри сре певръща в още по-голям проблем за фирмите. Работа има, персонал не - обяснява Щефан Хирш, директор в строителна фирма.

Той обяснява, че веднага би взел още 20 души служители, но няма работници. Поради липса на персонал отказва поръчки за работа.

"Ресурсите са изчерпани. Демографските проблеми почват да се усещат и при нас", обяснява той. За да запази персонала си е вдигнал надниците от 16 до 18 евро на час.

Според него лошият имидж на бранша също влияе на евентуалните работници.

Проблемът е в много други сфери. Все по-малко млади хора избират да изучават занаятчийски професии.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Турция произвеждат генератори за безплатен ток с патенти в Германия и Швейцария...
132
0
 
3
 
! Отговори
Шнапс преди 4 години
Тази година в Германия, догодина и в България. Тази гнила система трябва да рухне тотално.
131
1
 
2
 
! Отговори
13 преди 4 години
От коя година се пишат статии които плюят по европейския пазар на труда, българите да си стояли в България, че няма кой да дерат за самолети и елвктората? Някой брои ли ги, сигурно са вече над 100ч.
130
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обожавам Германия и Швецария. Много добри кинти падат в джоба и си свободен, щастлив.
129
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 124Арабески- работници, две несъвместими понятия!
128
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чужденец 116Дори данъка там не е ли 55%. Пиеш една бира за 4 евро и за кибрит не остава...
127
2
 
4
 
! Отговори
Кръстьо преди 4 години
Ако 18 евро са малко - направете ги 28 ...
126
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много"ПАТРИОТИ"тук бе,пу да не им е уруки ? Да ви питам бе ПАТРИОТИ,като сте добре защо България е най-бедната не само в ЕС а и сред африканските нации ? Вие сте"ПАТРИОТИ"ама само пред компютрите,колкото е патриот и оня дето"душа давал,ама тая на народа",ако бяхте истински ПАТРИОТИ,сега България би била на нивото на Хърватска и Словения и нямаше да дели едно место със Сомалия ! Ако бяхте патриоти нямаше да допускате да ви управляват само комунисти и бихте разбрали,че Борисов и ГЕРБ са комунисти
125
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 131: Не не е разходка а истина. Смятай: 1500евро при 25 дн. работна седмица и 10 ч.работенден сучет че съботите сапо 6 часа. Фирмата е МК с. ...
124
3
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Ако гониш някакви върхове в кариерата които няма как да се постигнат тук да ОК тръгвай, но инъче не си струва.
123
10
 
29
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
И ти си се разходил до Германия да работиш за 5,70 на час ?Луд ли си ? В България живота е 3-4 пъти по евтин. С една заплата от 1000лв. си ок тук. Да не говорим,че вече са по високи. И да живота е по 3-4 пъти евтин - тук слагам и зъболекаря, фризьора, наема, данъка за колата и всякакви подобни неща които ще те изненадат в Германия. Ако ще ходиш там под 2000 евро изобщо не тръгвай. Дори и те са малко ако оставиш тук семейство и деца. Няма кой да ти върне годините после ! Живей си живота тук !
122
0
 
17
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До АнонименСирийците са на помощи за какво да работят да не са луди :)
121
2
 
16
 
! Отговори
КОГАТО - ТОГАВА ! преди 4 години
Когато заплатите на адвокати съдии и прокурори се изравнят с работническите - тогава ! Имате много бездействащи магистрати и инженери . Наемете ги тях да видим как ще се доказват ! ! !
120
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен 120Заплатата за местен кой ти каза, че не е 16 евро на час? Фирмата, която те продава, на 5.70, колкото взимаш ти, ли те е продала? Тя ще калкулира офиса си, секретарката на шефа, шефа, печалба и т.н. плюс твоето и ще те продаде и на 20 евро. Не сравнявай българска заплата от вид аутсорс с тази на собствен работник. Не са плащали на теб, а за теб с надценка. Колко взимаш ти не ги интересува със сигурност.
119
1
 
16
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До Ива Тези дето ги покани баба Меркел идват само да ядат,да пият ,да е...т и да насаждат исляма,според който ние християните сме ***,тоест по нисши и роби ,които трябва да работят за тях.Очаквам да видя араби как заварят тръби за турски поток през наша територия.
118
1
 
11
 
! Отговори
Манолски преди 4 години
Няма ги вече старите брациговски майстори, да научат арабухите на занаят
117
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нямало работници. А сирииците на баба Меркел къде са?
116
6
 
22
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Проблема не е в липсата на хора или пари.Проблема е в очернянето на цели съсловия.Ако преди бе непрестижно да работиш боклуджия днес в тази графа влизат и строители шофьори полицай военни поточни линии заварчици водопроводчици.....и още куп професии без които обществото не може.Учи мама за да не работиш е придобило гротесктни размери.Всеки иска в офис.О времена о нрави
115
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В строителна фирма като работник няма пари. Ако работиш като самостоятелен майстор можеш да заработваш много добри пари но трябва да си добър в занаята.
114
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са пълни глупости .16евро няма такова нещо

Спонсорирани публикации