Официално: Кристалина Георгиева оглави МВФ

Георгиева сменя на високия пост Кристин Лагард
Обновена: 25 сеп 2019 21:16 | 25 сеп 2019 20:34,
124
Официално: Кристалина Георгиева оглави МВФ
Снимка: Reuters

Българският икономист Кристалина Георгиева бе одобрена за нов управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предадоха световните агенции.

Към момента тя е главен изпълнителен директор на Световната банка. Георгиева бе избрана днес от изпълнителния съвет на МВФ за следващ ръководител на Фонда. Тя наследява на поста Кристин Лагард, която се оттегли, за да поеме ръководството на Европейската централна банка. Българката става първият представител на страна с нововъзникваща пазарна икономика начело на институцията.

Още по темата

МВФ, в който членуват 189 държави, е световният кредитор "от последна инстанция", предоставящ спешни кредити на страни, изправени пред финансова криза.

Георгиева поема ръководството на организацията, в момент когато глобалната икономика се забавя, а двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай, водят ескалираща търговска война, отбелязва Асошиейтед прес.
Изпълнителният съвет на МВФ изслуша снощи Георгиева, която бе единствен кандидат за поста, пише БТА.

Преди да бъде назначена в Световната банка, Георгиева заемаше високопоставени постове в Европейската комисия, сред които еврокомисар за бюджета. Тя има задълбочени познания за страните с нововъзникващи пазарни икономики, работили със Световната банка.

МВФ промени устава си в частта за възрастовото ограничение, което беше в сила за кандидата за поста управляващ директор, така че кандидатурата на г-жа Георгиева, която навърши 66 години на 13 август, да бъде валидна.

От 1951 година регламентът на Фонда забраняваше определянето на кандидат на възраст 65 години или повече за този пост и не допускаше титулярът на поста да изпълнява функциите си след навършването на 70 години.
Георгиева бе определена като кандидат на ЕС за шеф на МВФ на 2 август.

По повод назначението на георгиева Франс прес отбелязва, че в Световната банка, където е преминала по-голямата част от кариерата й, тя е натрупала опит в областта на околната среда, като е заемала функции в сферите на устойчивото развитие и селскостопанските въпроси, по-специално.

Освен това тя е работила много в подкрепа на жените, призовавайки за по-добро образование на момичетата, за забрана на законите, възпрепятстващи работата на жените, подтиквайки предпиремачеството на жените, по-специално в Африка.

Кризата в аржентинската икономика ще бъде вероятно едно от най-трънливите досиета в краткосрочен план за Георгиева, в момент, в който се умножават критиките срещу МВФ, който реши миналата година да предостави на тази страна заем за 57 милиарда долара в замяна на строги бюджетни икономии, допълва Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя може да изпълнява тази длъжност, но това е нейна лична кариера. И като еврокомисар и в световната банка с нищо не е помогнала на България. С най ниски доходи сме в ЕС, жалко и срамно. Тези въпроси вълнуват българите, а Георгиева да е здрава и да си работи на новата длъжност
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа значи светът ще фалира, а сталинка я наредиха да обере пешкира.. проста бг селянк а.. идеалният човек
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май се задава сероьозна криза и на МВФ им е нужна изкупителна жертва. Едно ***.
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам само, че като дойдем ние, всичко се разваля.
97
1
 
2
 
! Отговори
Голям праз преди 4 години
Местя..
96
4
 
2
 
! Отговори
MGTOW преди 4 години
Жените не стават за такива работи, те пак слагат...
95
1
 
1
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До Анонимен 106А как и от къде ще ги връщаме!
94
3
 
12
 
! Отговори
ще пукнеш от алчност преди 4 години
еврейско бабенце !на 66 и още ламти за парите на хора - да граби и да опустошава милиони семейства затънали в дълговото еврейско блато
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мале мале...
92
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злобният българин пак изпълзя на интернет.
91
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, Кристалинка ще ни даде пари да строим АЕЦ Белене за спасяване на климата.
90
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей,няма уйдисване на червените..Когато някой български представител е кандидат за пост,ако не е избран, било защото България се управлява от мафията,ако пък го изберат,било за да прикрива мафията!?Няма излизане на глава с такива пуяци като БСП!!!
89
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пръв път славянка на поста!!!
88
2
 
12
 
! Отговори
men преди 4 години
е как няма да прикрива. в ЕСССР, МВФ, ЕЦБ, НАТО и т.н. нема един читав. ама един единствен. гешефтарчета, измамници, клоуни, крадци, лъжци и т.н. ако не си от синдиката не те дърпат на горе. бабката е яко некомпетентна и предвид идващата голяма рецесия ще попадне бързо под лупата. да видим що си е турила главата в торбата.
87
4
 
9
 
! Отговори
Доказала се преди 4 години
Когато беше еврокомисар, прикриваше източванията на еврофондовете от ГРОБ, защото беше ресорен комисар на ОЛАФ.
86
2
 
4
 
! Отговори
men преди 4 години
айде хаирлия да е. догодина бокича да го изстреляме я шеф на ЕСССР, я на ООНето, я глава на интерпол, я кмет на барцилона. ще поживeeм ще видим. самальотчика пък е готов за главатар на нато. имаме и други кадри, да питат само.
85
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми на автомата.
84
5
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Тя е човек на Родшилд и Глобалистите,И общо взето вече няма нищо общо с България
83
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 94 Светът го чака рецесия, факта че са променили закона за възраста за да може да стане директор и е единствения кандидат, не говори много добре.Ще обира негативите ми се струва във времената който предстоят.Вечният растеж на икономиката май отново ще се спука.___________________________________________________________________________Нали се сещаш защо е избрана. Защото е записана като българка. Ние българите уж се опитахме да убием папа Йоан Павел втори,ние уж убихме Георги Марков......
82
8
 
11
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
А ти забрави кога ядяхме свежи български дини по 5 ст. килограма.А свежи и вкусни домати и краставици ?