Забравено видео, откраднат Караваджо и... един мафиот с макетно ножче

Как един свещеник разкрива това, което полицията открива 50 г. по-късно
25 сеп 2019 07:10, Нели Христова
3
Забравено видео, откраднат Караваджо и... един мафиот с макетно ножче
Снимка: Wikipedia

В продължение на 350 години шедьовърът на Караваджо "Рождество със Свети Франциск и Свети Лаврентий" виси в църква в Палермо, докато един ден, през октомври 1969 година, двама мъже не я изрязват от рамката й и не я прибират.

Дълго време ФБР издирвало картината, дори я включило в списъка си с „най-търсени предмети“. А сега, 50 години по-късно, на бял свят се появява и видео, в което свещеникът Роко Бендето, който работил в църквата „Сан Лоренцо“, разказва подробности около кражбата.

"Няколко месеца по-късно писмо пристигна в дома ми. В него крадците пишеха: Картината е у нас, ако искате да си я получите обратно, трябва да публикувате обява във в. Giornale di Sicilia“, разказва Бендето пред режисьорa Масимо Д' Анолфи, който искал да направи документален филм за откраднати картини.

Обявата трябвало да служи като сигнал за Коза Ностра, че църквата е готова да преговаря. Две седмици след като обявата се появила във вестника, свещеникът получил второ писмо. Tози път със заплаха.

"Съобщението бе  придружено с част от платното. Малко парче, което трябваше да ми покаже, че те наистина държат Караваджо“, спомня си Бендето.

"Мафията е направила с картината това, което прави с всеки отвлечен. Те са изпратили парче от шедьовъра, точно както биха изпратили ухо или пръст от човек“, казва  Д' Анолфи, който следващия месец ще представи цялото интервю в Палермо. Неговият събеседник – Бендето, умира през 2003 година.

Второто писмо също изисквало публикуването на обява във вестника, но този път ръководството на църквата отказало. Те заподозрели, че Бендето е откраднал картината на Караваджо. За кратко полицията разследва свещеника.

Близо 50 години съдбата на "Рождество със Свети Франциск и Свети Лаврентий" е неясна. Появяват се дори спекулации, че плъховете са я изяли, след като е била оставена да гние. Бендето разказва на  Д' Анолфи за връзката на мафията с шедьовъра 17 години преди през 2018 г. полицията да признае, че някога тя е висяла на стената на известният италиански мафиот Гаетано Бадаламенти.

Член на семейството на Бадаламенти се свързал с арт дилър в Швейцария и полицията го засякла. Вярва се, че платното може и да се намира там в момента.

През 1970 година Бендето отново получава съобщение. Този път от друг свещеник в град на 12 мили от Палермо – Карини. Той му казва, че е видял снимка на открадната картина.

В Карини също изчезнала картина от местната църква. Когато свещеникът там се договаря с мафията да му я върнат, две момчета пристигат със снимки на две картини. Едната си е неговото откраднато платно. Другата – снимка на „Рождество със Свети Франциск и Свети Лаврентий“. Бендето веднага отишъл в полицията, за да им съобщи новата информация. Но те така и не направили нищо.

"В продължение на години властите знаеха къде е шедьовъра. Беше в провинцията край Палермо. Мафиотите я използваха, за да демонстрират властта си“, казва Бендето пред  Д' Анолфи. В края на 90-те информаторът Салваторе Канцеми казва пред съда, че картината била излагана на показ по време на срещи между двама мафиотски босове, за да се демонстрира престиж.

"20 години след кражбата и само две години преди да умре, Бендето ми разкри това, което властите откриха едва миналата година“, казва  Д' Анолфи пред The Guardian. Според последната информация, след смъртта на Бадаламенти, картината е изпратена в Швейцария.

Бендето винаги е отказвал да говори с журналисти. Дори и преди кражбата на картината. Тогава журналист от RAI го потърсил за да направи материал за Караваджо. Свещеникът отказал, тъй като нямало достатъчно мерки за сигурност в църквата, а ако масово се разберяло за картината, то кражбата й била неизбежна. Неговите думи се превърнали в предсказание. Няколко месеца по-късно, платното вече липсвало.

До миналата година интервюто било заключено в сейфа на  Д' Анолфи. Тогава той не е знаел колко важни всъщност са думите на Бендето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
16
 
! Отговори
Естет преди 4 години
Хулиганът Караваджо е най-големият от всички ренесансови!

Спонсорирани публикации