Титаничен проект: Северна Корея възражда Самджийон

Люлката на революцията ще стане изискан планински курорт
26 сеп 2019 20:15, Елка Василева
82
Титаничен проект: Северна Корея възражда Самджийон
Снимка: архив, Reuters

Гледката е като в картина на Лорънс Стивън Лоури, с хилядите си забързани работници. Това обаче не е Северна Англия през 20 в., а днешна Северна Корея и величествената строителна площадка в град Самджийон, пише Франс прес.

Виждаме работници по дървените скелета, през прозорците зърваме и тези, които работят в недовършените сгради. Някои пренасят различни материали, други бъркат цимент.

Изглежда всичко се прави на ръка в този пейзаж в студени тонове, в който преобладават земята, елите и сградите с покриви в бледозелено или ръждиво червено.

Това е титаничен проект, осъществяван по лично разпореждане на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Целта е напълно да се възстанови Самджийон, много символично място на границата на страната.

Този град е административен център на окръг до китайската граница, но по-важното е, че в този окръг се намира (според севернокорейската пропаганда) не само родното място на Ким Чен Ир, баща и предшественик на Ким Чен Ун, но и планинският връх Пектусан, легендарната люлка на корейската нация.

Проектът включва музей на революционната дейност, стадион за зимни спортове, нова железопътна линия до Хесан, 10 000 жилища и завод за пакетиране на боровинки и картофи, най-важните природни ресурси в района.

Това е гигантски проект. Такъв може да бъде предприет само в монолитна държава като Северна Корея, където властите могат внезапно да решат да вложат огромни ресурси с една единствена цел и да реализират проекта по авторитарен начин.

Резултатите може да са впечатляващи, както когато през 2016 г. хиляди жилища бяха построени само за три месеца след наводненията в провинция Северен Хамгьон.

Но има много въпроси дали се строи качествено и това важи не само за инфраструктурата.

Самият Ким Чен Ун изрази притеснения по време на няколко инспекции на строителната площадка в Самджийон, особено по време на една от тях миналата година, когато се снима с отговорни лица, седнал върху купчина картофи.

Идеята беше да се насърчи отглеждането на тази култура, за да се разнообрази продукцията и да се води борба с недостига на храни.

Качеството трябва да бъде водещо пред скоростта на изпълнението на строежа, каза Ким на работниците, според официалната агенция КЦТА, която цитира изказването му, че ако "сградите външно изглеждат добре, но не вършат работа, това ще огорчи бъдещите поколения".

Той подчерта и необходимостта от осигуряване на електроенергия, достатъчна, за да превърне Самджийон, "люлката на нашата революция", в "изискан планински курорт" в "най-богатия окръг на страната", според КЦТА.

Това е амбициозна цел в много отдалечен планински район, където зимите са изключително сурови, а повечето пътищата не са асфалтирани.

Според местните власти половината от активното население в окръга, което наброява 25 000 жители, е заето в поддържането на историческите му обекти, 20 процента работят в селското стопанство, а останалите в промишлеността, включително хранителната.

Пхенян не е съобщил каква е стойността на този проект, който се предвижда да бъде завършван поетапно. Ким настоя той да е готов за 75-годишнината от основаването на Корейската трудова партия през октомври 2021 г.

В Самджийон някои сгради изглеждат завършени, но други са само бетонни корпуси.

В Северна Корея голяма част от капацитета на армията се използва за строителни проекти и много от работниците в Самджийон са войници, които не почиват дори по време на "Чусок" - тридневния празник на жътвата, един от най-важните през годината.

Много студенти също бяха мобилизирани през ваканциите.

Северна Корея не страда от недостиг на работна ръка, но наблюдатели смятат, че международните санкции, наложени на Пхенян заради ядрената му програма и програмата му за балистични ракети, оказват влияние върху големи проекти като този в Самджийон или туристическата зона Вонсан-Калма на западното й крайбрежие, чието пускане в експлоатация беше отлагано няколко пъти.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
0
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Като ни е била толкова развита икономиката, защо нямаше банани и апаратури, а ходих да се подписвам в една тетрадка всяка седмица, за да си купим след неопределено време хубав цветен телевизор? Това ли ѝ е развитото на икономиката? Целият соцлагер беше с двадесетина години технологично изостанал от развитите страни. Не телевизор, едни дънки като хората не можеше да произведе.А като искате толкова да сме повече- нали знаете, как се прави.
63
2
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Майко мила. Добре че не сме се родили там. А се мусим на прекрасната ни държава.
62
1
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Хубаво , ама от къде ще дойдат туристи ? Комунизма отблъсква.
61
2
 
10
 
! Отговори
Тамошният цървул преди 4 години
Решил да направи град от родното село на тейко сиПозната история
60
4
 
9
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"Пхенян не е съобщил каква е стойността на този проект, който се предвижда да бъде завършван поетапно."Е как да съобщят стойността на проекта, като те не я знаят? Как може да знаеш колко струва нещо, което се гради с "доброволчески" труд от войници, студенти, и всякакви други, които нямат избор. Суровините също не им е ясна цената. Бащицата е наредил да се доставя пясък и цимент "колкото трябва" и там едни калинки да бъркат на ръка. Ако някой все още има носталгия по "едно време", може да отиде
59
2
 
21
 
! Отговори
Гордейте се другари преди 4 години
Да дойдат севернокорейците на Слънчака да се научат как се прави. За няколко години изпостроихме 10 пъти повече от "титаничния проект". И то само на Слънчака, за София да не говорим, там строихме все едно правихме Ню Йорк.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 58Те тия работи гледат да ги забравят колкото се може по-бързо, иначе току виж трябва да се обясняват защо аджеба БАШ ДРУГАРЯ говори такЪви работи за светлото ни комунистическо минало
57
2
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Здравей и ти, бай Тодаре. И теб те е хванала амнезията, та не помниш какво каза малко преди да те изсулят от трона "Другарки и другари, социализЪма се оказа едно недоносче".
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 48Кои факти: тия на Политбюро ли?
55
2
 
9
 
! Отговори
каскет.правилно слож преди 4 години
Ко да кажа. Изплати болниците и ги фалира.Сега сте сьщите гадове ,само без лицемерната идеология. И още,по некадьрни сте от бащите си. Те градяха и крадяха, вий само второто.
54
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45-а до 89-а. Руснаците ти определят вътрешната и външна политика, не те пускат да излезеш от държавата ти, карат те да взимаш заеми от тях и да строиш фасадни заводи, които са тотално губещи. По силата на мирния атом разбира се. После до 2010 не можем само да си върнем насилствено взетите от нас заеми. Много е било добре, разбира се, за шайката антибългари *** е било рай.
53
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистическото ви здравеопазване го плащахме от 89-а до 2010. Чак след 2010 успяхме да изплатим всички дългове останали от комунизма. И то огромната част от дълга беше към Русия. Нещо да кажете, другари?!?!?
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарите лъжат като за последно. На кметските избори пак ще има загуби и болка.
51
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1946 до1965 нараства от 7 милиона до 8 227966. За 19г с повече от милион.И това е времето когато селяните тепърва са отивали в градовете и се е създавал индустрия. А през 1985 г. е 8 948 699.Пак за 20 г нарастването е само с половин милион и то при вече развита индустрия. Периодът, който се смята за най-развит в комунизма ни. Вижда се сериозно забавяне.Още тогава е осъзнат проблема и се почва с мерки като ергенски данък. Но не се стига до сериозен ръст.А след 1989 почва миграционният поток
50
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализма беше най-добрата добрата и ефективна система, България беше сред 30те най-развити страни в света, и можеше да се развие да изпреварим Запада, но *** се продадоха за банани и западни джаджи и апаратури, и сега се гърчат в мизерията, икономика нула, депо за черноработници на Запада, и чакат заплати като в Люксембург. Чакайте и яжде банани целогодишно докато след няколко десетилетия България не изчезне съвсем и българите си заминат с банан в устата.
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализмът нямаше как да просъществува трайно. Дори това което е в момента в Китай и му се вика социализъм/комунизъм е контролиран от партията(сред която е пълно с милионери) капитализъм. Има конкуренция и огромно социално неравенство и първенющина. По подобен начин е и във Виетнам. И там има частна собственост и капиталистически отношения. Само управляващата партия е несменяема
48
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението на България стигна максимума си 89та година - почти 9 милиона. А днес след 30 години демокрация намаля на 7 милиона, колкото беще края на 40те години.
47
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При комунизма, или по точно соцаилизма, не е имало никакъв комунизъм се живееше най-добе. Днес при демокрацията е оскотяваща мизерия в сравнение със соца и фактите говорят ясно и недвусмислено в полза на това твърдение.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А народа гладен.Тази шия не е от трушия.''Радой РАЛИН"
45
5
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 4 години
Това че не се информираш и не знаеш не те прави прав. Казах ти. Провери само тези няколко компании АББ, Шиндлер, Зюлцер, Бюлер,ЗигЗауер,Пилатус,Рош, Мерк

Спонсорирани публикации