Китай 70 г. по-късно: Преобразен след радикални промени

Страната чества годишнина от обявяването на народната република
30 сеп 2019 20:00, Елка Василева
49
Китай 70 г. по-късно: Преобразен след радикални промени
Снимка: Reuters

Китай утре чества годишнина от обявяването на Китайската народна република на 1 октомври 1949 г. Днес тази държава силно се различава от земеделската страна, която беше завладяна преди 70 години от комунистите под предводителството на Мао Цзедун, пише Франс прес.

От селото към града

С 1,4 милиарда жители Китай е най-населената страна в света.

Преди 70 години огромното мнозинство от населението живееше в селата. Само 10 процента от китайците живееха тогава в градове.

През 2019 г. Китай е страна, където преобладават гражданите - те са около 60 процента от населението.

Стотина китайски града са с над един милион жители. В страната има поне шест мегаполиса с над 10 милиона жители.

Пекин и Шанхай имат по над 20 милиона жители.

Строителна треска преобрази страната през последните три десетилетия. Пет от най-големите сгради в света се издигат в континентален Китай.

Авторитарен режим

През 1949 г. на власт идва Мао Цзедун. Дългото му управление е хаотично. "Големият скок напред", амбициозна програма за индустриализация и колективизация, стартирала през 1958 г., води до гладната смърт на десетки милиони души. Културната революция, която Мао започва през 1966 г., предизвиква хаос и гражданска война. Мао умира през 1976 г.

Още по темата

Днес държавен глава на Китай е Си Цзинпин. Генерален секретар на Китайската комунистическа партия от 2012 г., избран за президент през 2013 г., новият управник на Китай укрепи личната си власт. Държавните медии изграждат култ на личността около него, а парламентът промени конституцията, за да му позволи да остане президент за неограничено време.

Нов световен икономически ред

Признаването на Китайската народна република отнема време. Сред първите страни, които я признават през 1949 г., са Съветският съюз и Източна Германия.

Седемдесет години по-късно Китай се е превърнал във велика сила, с която всички се съобразяват, и във втората най-голяма световна икономика.

В икономиката на Китай настъпи подем благодарение на приемането на страната в Световната търговска организация през 2001 г. Китай стана световната фабрика.

Пекин вече се стреми да разшири влиянието си с изграждането на "нови пътища на коприната", програма за инвестиции в сухопътни и морски инфраструктури между Азия, Европа и Африка, която тревожи някои страни.

Логнати, включително за пазаруване

През 2018 г. Китай наброява 829 милиона интернет потребители, което го прави най-големия интернет пазар в света.

От тях 817 милиона браузват интернет от мобилния си телефон, което прави страната и най-големия пазар за смартфони в света.

Преди десет години броят на потребителите на интернет в Китай беше само 298 милиона.

Китай е и най-големият световен пазар за онлайн търговия на дребно. Годишното му събитие - Денят на ергена, отново подобри рекорда на 11 ноември 2018 г. с похарчени общо 30,8 милиарда долара.

Пекин обаче налага цензура върху мрежата, с въвеждането на все по-строги правила за съдържанията и блокиране на чуждестранни сайтове като Facebook, Тwitter и редица западни медии.

По пътя

През 1949 г. в Китай е имало 50 000 автомобила.

Сега в страната има 409 милиона шофьори по правителствени данни. Само през 2018 г. китайците са купили 32 милиона нови коли.

Тази върволица от коли обаче създава проблеми в гъстонаселените градове, с огромни задръствания и замърсяване.

Страната на всички суперлативи

Китай може да се похвали с най-дългия мост в света (Макао-Чжухай), най-високия мост (Гуейчжоу), най-голямата мрежа високоскоростни влакове, най-големия аквариум и, разбира се, най-голямата стена.

С население от 1,4 милиарда души Китай е най-големият автомобилен пазар в света, най-големият потребител на свинско месо, най-големият потребител на тютюн и има най-много болници от всяка друга страна.

Китай обаче държи и печалния рекорд за екзекуции на осъдени на смърт, които според Амнести интернешънъл са по няколко хиляди на година.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Китайгодишнина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
8
 
9
 
! Отговори
Γι преди 4 години
Онези клетници от Хонг-Конг не искам даже и да ги мисля какво ще им се случва в близкото бъдеще.Западът им даде Свободна Демокрация,а днес китайското правителство разстрелва хората в Хонг-Конг по улиците като бездомно кучета,за това че искали да си запазят демократичните права дадени им от Англия и САЩ .Това е тотална диктатура,по нищо различаваща се от тази в С.Корея.Дано никога няма комунизъм по тая земя увек.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименза 40 години
44
0
 
3
 
! Отговори
До45 преди 4 години
Ся ти пък хептен странен! По спомени кой в момента води политика на търговски протекционизъм?Най вероятно "възложителите"
43
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Вън сащСя, малко си странен. Китай прогресира щото САЩ си премести производството там. Без САЩ, кой ще им възлага производство ? Извънземните ?
42
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комунистите да си хоят в Русия!
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Вън сащИмаш преддвид, за 80 години ?
40
6
 
44
 
! Отговори
Вън сащ преди 4 години
Комунистически Китай изкара от бедноста 800 милиона за 40г. Окупирана от запада България за 30г изгуби над 2милиона население и остатъка е превърнато в роби наа евроталнтическат олигрхия.
39
3
 
22
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До Анонимен 40При посещението на Плевнелиев в Китай, Си Дзянпин го приветства, като президент на ПЪРВАТА държава, признала Китайската народна република.Президентът Си казва на президента Плевнелиев-Вашата страна беше втората, която призна КНР след като това направи СССР, но Съветския съюз вече не съществува, затова днес България е ПЪРВАТА държава, признала Китайската народна република. .Това са думи на президента Си Дзянпин.
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Материалът е нескопосан.Недопустимо е 1. да липсва името на основния фактор и визионер за издигането на Китай, а именно Дън Сяопин (между другото ръст 1,52)2. Недопустимо е БТА в лицето на нейните кадри да пипе, че една от първите страни , признала Китай е Източна Германия, защото такава държава въобще не е имало, страната се казва Германска демократична република и в споменатото време даже не е била независима държава. 3. Недопустимо е Българска ТА да не знае, че Б-я е след СССР втора признава
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛЪЖЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ С ОГРОМНО ВИСОКОМЕРИЕ
36
6
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Нашия соц беше руски соц.Китайците разбраха, че могат да направят по-добър модел и го направиха.
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До rusnakНе е късно да получите възмездие.
34
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е Мао бил при Сталин 1952г. И искал Китай да е в СССР. Е защо не се е съгласил. А взел та пукнал. И сега ПОЛША граничи с Китай/икономически де/
33
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До rusnakПод здравословно, вероятно визираш избиването на десетки хиляди българи в мирно време заради политическите им убеждения ?
32
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До29Младеж, запомни от мен - *** козината си мени - нрава не. Затова 2 млн избягаха и няма да се върнат докато не пукне и последният комуноиден.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя бил командировка и му харесало. Е командировка за 4 мес. да ми дадат и в Тутракан е добре.
30
2
 
21
 
! Отговори
До29 преди 4 години
Момче младо запомни едно! Избягат ли ти Хората играта приключва! Game over!
29
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До232 милиона са направили собственият си избор. България им е дала 45 години социализъм и нищо добро. Още повече, като тръгне някой нещастен човек да им обяснява колко хубаво било през соца ...
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ама се връщат и не знам дали са щастливи и доволни...
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Харесвам Китай, обожавам красивите китайки и мразя софия