Със суперкомпютър в ядрена лаборатория: Руснаци копаят биткойни!

Те може да са компрометирали тайното й местоположение
4 окт 2019 09:30, Нели Христова
31
Със суперкомпютър в ядрена лаборатория: Руснаци копаят биткойни!
Снимки: Reuters

Денис Байков е един от тримата учени в ядрената лаборатория в  Саров, на 400 километра от Москва, които бяха арестувани, защото използвали мощните компютри на централата за... копаене на биткойни.

Саров е затворено за външния свят, строго секретно място, а Байков ще бъде глобен 450 хил. рубли за своето начинание. Как ще бъдат наказани другите двама ще стане ясно скоро, пишат от The Moscow Times.

Копаенето на биткойни изисква компютри с огромна мощност, които да могат бързо да разрешават сложни математически уравнения, които са нужни за генериране на нови единици от криптовалутата.

Машината, използвана от учените, имала мощност от 1 петафлоп, което означава, че може да извършва около 1000 трилиона операции за секунда.

Не е ясно колко биткойна са изкопали учените преди да бъдат заловени. Според адвоката им, те са използвали специален софтуер, за да не бъдат засечени.

"Те съжаляват за това, което са направили, но са го сторили не заради парите, а от професионални подбуди“, заяви защитникът им.

Не за първи път суперкомпютър на дадена институция е използван за копаене на биткойни.

През 2014 г. студент в Харвард използва една от машините на университета, за да копае dogecoin. А служител на Националната научна фондация в САЩ използва правителствена техника за да добива биткойни.

Друга група от учени в ядрена електроцентрала бяха арестувани и в Украйна заради копаене на криптовалута. Те обаче не са използвали софтуер, който да скрие местонахождението им и по този начин са компрометирали локацията на секретната лаборатория.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
36
 
! Отговори
Циник преди 4 години
450 000 рубли глоба - около 6 000 евро... 1 биткоин от 8 до 10 000 $.... Не е известно, колко биткоина са изкопали.?Бълха го ухапала
6
1
 
10
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Сега понеже са руснаци и ще се отприщи вечния спор .. Какви "българи" сте вие не е истина ...
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя за един един ще изкопа повече отколкото един станратен риг за година, е как да не го приспориш :)а ако са започнали още в добрите времена, не ги мислете изобщо
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!
3
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на суперкомютъра дето го взехме наскоро Бойко цъка GTA.
2
15
 
9
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 4 години
До Анонимен 1Кое е западното тук, тъпчо?
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали постоянно ни налагате западния модел на оцеляване. Те са го приложили на практика.