Китай и Хонконг между патриотизма и свободата

В квартал Норт Пойнт повечето хора подкрепят комунистическата партия
6 окт 2019 21:14, Нели Христова
30
Китай и Хонконг между патриотизма и свободата
Снимки: Reuters

"Преди можех да кажа, че обичам Китай. Сега вече не мога да го направя".

Обстановката в Хонконг се нажежи до червено. Полицията се сблъска с протестиращите, а един мъж бе прострелян. Но желанието за автономност успя да раздразни един квартал в Китай.

По-голямата част от жителите на Норт Пойнт са лоялни на китайското правителство и комунистическата партия. И са готови на сблъсъци с протестиращите на улицата.

Още по темата
"Никога не съм си и представял, че ще видя такова насилие в квартала си. Роден съм в Норт Пойнт, винаги съм живял тук. Мястото е наистина уникално. Но има и много хора лоялни на комунистическата партия", казва един от протестърите, роден на територията на хората, които искат Пекин да ги управлява. Той крие лицето си и името си, за да не го открият властите.

Преди дни той отива до стената на протестиращите, където са залепени много лозунги и плакати. Вижда как група мъже ги късат и се опитва да ги заснеме. Когато го виждат, мъжете го нападат и започват да го бият. На клипа може да се чуе, как той крещи: "Не съм направил нищо!"

"Сега вече ме е страх. Трябва да съм много внимателен. Но като протестиращ, моите виждания няма да се променят", казва активистът.

Днес Комунистическата партия в Китай отбеляза 70 години на власт. Но не всички празнуват. "Нека небесата унищожат комунистическата партия и всеки неин член!", крещят протестиращи по улиците

"Това е национален празник, изпълнен с дилеми. Китай се опитва да посегне на начина ни на живот, за това виждаме експлозия на толкова конфликти в обществото ни. Китай е моята страна и я обичам много. Но сега вече не мога да кажа думите "аз съм патриот". Режимът в Китай те принуждава да го обичаш. А това е болезнено за мен", разказва протестиращият. Той обяснява, че е имал разправии и със семейството си, тъй като те са по-консервативни и не разбират протестите. Смятат ги за хаотични.

"Старото поколение го е страх от комунистическата партия. А аз се надявам, че след време всеки човек от Хонконг, всеки китаец, ще се радва не само на икономически растеж, но и на свобода. Че всички ще живеем без страх. За това трябва да защитим начина си на живот".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Таралясници преди 4 години
Има ли още наивници,да вярват в,демокрасия а питам младежите без род и родина и семейни ценностти а
21
2
 
1
 
! Отговори
до Шебека преди 4 години
До Разбр, бе шебе-циКомуната е доказала, че не е способна на друго, освен на терор. Просперитет? Питай хората от Поволжиетол Питай украинците, на които комуната донесе голодомор. Питай Северна Корея. Те направо се къпят в просперитет! Техният терорист Ким хем ги гони да работят като ***, хем им брои залъците. Кланят се на портрета му.
20
2
 
2
 
! Отговори
битката за Хонконг преди 4 години
Китай в момента учи хората от Хонконг да го мразят. Първо са разочаровани протестиращите младежи. После, след като властта убие или съсипе живота им, ще побеснеят и родителите им срещу държавата. Защото не може всчки протестиращи да са виновни, а само китайската държава да е невинна, бяла и пухкава. Обещахте им съхранение на системата им. А им размахвате бич. Отговорът на това е омраза.
19
1
 
1
 
! Отговори
Разбр, бе шебе-ци преди 4 години
Да Жувей,Китай в комуната е просперитета,Сащ-исаните демон.крации не вървят в Китай
18
3
 
1
 
! Отговори
Маркс до Егнелс преди 4 години
Бай Енгелс, свобода на гол тумбак 5 пари не струва. Хората в Хонконг имаха и свобода, и просперираха. Сега парите им отиват в Пекин. Те живееха в богаташкия квартал на запада, а сега са в гетото на Китай. Естествено, че ще недоволстват. Пекин мнооого се изхвърляше - две системи, една държава. В крайна сменка, оказа се див комунизъм.
17
1
 
1
 
! Отговори
Сал. Алиенде преди 4 години
Свобода и капитал,водят до престъпления.Комунизма е просперитета
16
2
 
1
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Та нали именно комунистическата партия донесе свобода за 1,5 млрда души. Тия терористчета искат хем свобода, хем висок стандарт на живот, който Китай да им го осигури, което естествено няма как да стане. Американските им господари скоро ще клекнат и всичко ще си дойде на мястото. Ако се наложи ще има и втори Тянънмън :)
15
6
 
2
 
! Отговори
истината преди 4 години
Много ясно, че младите хора на Хонконг са изумени от китайския ботуш над главите им. Те са свикнали на други ценности, научени са на свободомислие. А сега се страхуват да си покажат лицата и имената, поради заплахата от Пекин. Досега Хонконг се возеше на луксозна лимузина, а сега Китай му взе лимузината и го кара да джвака бос в калта, чи го бие, ако се оплаква. Това е истината
14
5
 
3
 
! Отговори
жалко преди 4 години
В момента Китай ос ира Хонконг, съсипва всичко, налагайки азиатската си диващина. Същото щеше да стане с Далай лама, ако навремето не бе напуснал Китай. По същество, Тибет си е била отделна държава с лидер Далай лама. Китай окупира Тибет и узурпира властта на ламата. Ако бе останал в Тибет, сега Далай Лама щеше да пее комунистически песни. За жалост, това става сега с Хонконг. Всичко съградено се разваля.
13
0
 
3
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
'negro' исп. - "черен" бълг.
12
1
 
7
 
! Отговори
балама преди 4 години
"Свобода", "демокрация", "права на човека", "толерантност"... в днешно време са просто съвременния еквивалент на едновремешните шарени стъкълца, с които са лъжели индианци и *** да им вземат златото, земята, да ги заробват, да им вземат децата, живота... всичко.Ние, българите, знаем това най-добре.
11
4
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Аре бе!?! Що ромънците не са на дъното? Що чехите не са на дъното? Като има пак протести ще си бараш *** и ще викаш "това са платени *** от САЩ" Аман от мързели.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бой по канчетата. Помага
9
13
 
8
 
! Отговори
Дребни мишоци преди 4 години
Ва половината *** тука все САЩ са им виновни. Мааави мрасна невчесана!!!
8
9
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
икономически растеж, но и на свобода. Че всички ще живеем без страх.И йордечките на двора знаят, че по-голяма благина от свободата няма. "За своята свобода се борят Санчо, за своята свобода!!".
7
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за каква свобода говорят , искат да станат васали на са..щ ли
6
2
 
15
 
! Отговори
Acm преди 4 години
Вижте от хладилна техника да смартфона ви ..е произведен във Китай..
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хонконг ще извоява своята независимост.
4
9
 
22
 
! Отговори
Факт преди 4 години
И децата знаят кой стой зад тези безредици това са САЩ,и ния минахме през това и вижте сега къде сме на дъното.
3
10
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КИТАЙ НЯМА ДА ОТСТЪПИ НИТО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В ХОНКОНГ А АЗ СЪМ МНОГО ДОВОЛЕН ЩОТО НЕ МИ ПУКА КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ!!!КИТАЙ Е 2 МИЛИАРДА ДУШИ АБСОЛЮТНО Е НАЛОЖИТЕЛНО ДА ИМА РЕДУКЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ПО КАКЪВ ПОВОД И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗАГИНАТ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ!ХОРАТА СА ЕДИН РОЯК КОЙТО ИЗЯЖДА ПЛАНЕТАТА И СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ДОРИ И В РУМЪНИЯ !!! САМО В БЪЛГАРИЯ ХОРАТА СТАВАТ ПО-МАЛКО И ПО-МАЛКО НО ТУК НА ВЛАСТ Е БОРИСОВ!

Спонсорирани публикации