Уникална гледка: Представиха БГ спортен електрически автомобил

Премиерата на модела се състоя в София
Обновена: 11 окт 2019 11:23 | 11 окт 2019 11:18, Анисия Иванова
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Компанията Kinetik Automotive, която е създадена от българина Теодосий Теодосиев, представи своя електрически спортен автомобил. Той се казва Kinetik 07, като премиерата му се състоя в София. На публиката беше показан предсериен прототип, като дизайнът също е на българин - Костадин Костадинов.

Първоначално двамата са имали намерения да използват за основа модела Lotus 7, който да бъде превърнат в електромобил, но в крайна сметка е решено да бъде използвано шаси на Caterham. От Kinetik Automotive обещават, че всеки направен от тях автомобил ще бъде различен, тоест ще може да се инивидуализира по желание на клиента.

Базовият вариант на Kinetik 07 ще получи мощност от 480 кВт (644 к.с.) и 800 Нм въртящ момент. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч само до 2,7 секунди, като амбициите на екипа са това време да бъде подобрено.

Над 90 процента от софтуера, който управлява колата, е написан от екипа на Kinetik Automotive. Повече от 91% от частите, използвани за създаването на 07, също са нови. Каросерията, както и много от елементите, свързани с нея, се изработват на най-големия 3D принтер на Балканите, като това позволява свиването на процеса от проектирането до производството на отделни детайли и компоненти до дни и дори часове.

Първият пазар, на който ще се появи Kinetik 07, ще е САЩ и по-точно Калифорния, тъй като там компанията планира да получи сертификат за дребносериен производител, а следващото търговско представителство ще е в Монако.

Проектът по създаване на електрическия спортен автомобил е посветен на един от най-добрите български рали-пилоти - покойният Тодор Славов. Създателят на автомобила Теодосий Теодосиев е бил съученик със Славов.

Още новини за автомобили четете в АutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
6
 
5
 
! Отговори
Еврей преди 4 години
Айде стига бе!! гладайте си доматите и краставиците и не занимавайте със глупости!
75
4
 
3
 
! Отговори
ПЪЛНА ПАРОДИЯ преди 4 години
До Може би саПодкрепям мнението ти, но допълвам, че се срамувам от такива НЕГРАМОТНИЦИ. А като гледам и колата - отговаря си на презентацията. Тази новина ще циркулира само из българските медии. Но за около 3 ДНИ.Хубав ден!
74
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кой му е притрябвала спортна кола къде са ви пътищата да се състезавате. Или бат Бойко ги прави като аутобан у немско ли. Тук с БМВ-то вдигам 270 км. На българина му трябва семеен автомобил да си качи жената и децата и да отиде до село за буркани с лютеница. А с това дето няма и стъкла с каска ли ше го юркате. Като завали сняг и дъжд с брезент ли ше се овивате. Убава работа ама бай ганЮвска.
73
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива концепти се правят навсякъде по света. Няма смисъл от това. Само пилеят време и ресурси. Колко човека ще си купят една такава кола? 10? 20? 30? Колко ще спечили фирмата от това? Най много няколко милиона.По добре е да се разработват автомобили за нормалните хората. Нещо което да е практично, достъпно и да има потенциал за масово проиводство. Иначе няма шанс.
72
7
 
6
 
! Отговори
аз преди 4 години
ужасна е, дизайн - 0. Прилича ми на блъскащите колички по лунапарковете навремето. Таблото е пълен смях! Жалко за пропиляното време и инвестиция. И каква Америка ги гони тия, там всеки трети трети автомонтьор може да направи такава измишльотина.
71
0
 
5
 
! Отговори
рфрфр преди 4 години
Това което искаш струва няколко стотин милиона само развойна дейност и още няколко по толкова за база за производство. няма как да стане тук
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за играчка е това? Няма предно стъкло да те пази от камъчета като жулиш. Тоест само с каски като мотор ще се кара. Няма сгъваем покрив. Това е за хора с по които вече имат 5 автомобила в гаража и това е шестият защото умират от скука. Искаме реалистичен автомобил за българския пазар. До 20.000 евро. Да имаме алтернатива на VW които се изгавриха с нас и ще произвеждат в бившата ни поробителка.
69
0
 
6
 
! Отговори
baysando преди 4 години
До Анонимен 72Едва ли са богати точно пък тези.По принцип богатите у нас иновации не правят, за ясли и площадки пък да не говорим.Хората имат ентусиазъм да създават нещо, привлекли са отнякъде финансиране, браво на тях! А дали дизайна ми харесва няма никакво значение
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имали нещо бъгарско у тая кола. Поне стелките бъгарски ли са да има къде да си изчистя обувките от калта от убавите улици на Фандупкова. Когато направя нещо първо го пробвам поне година две в много лоши условия за да съм сигурен че народа нема да изпука от Смех. Големи приказки без покритие принтери мринтери и накрая едно големо нищо. Така беше и по бай Тошово време. Петилетки метилетки и накра Недоносен Социализъм.
67
1
 
8
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
Браво, дано проекта има успех!
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българска, но на частите пише Made in China.
65
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 4 години
Kinetik: The First Bulgarian Electric Sportscar Comes From Varna
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако може некой да ми обясни каква е целта на занятиетоЦелта на занятието е едни въшливи с пари батковци да се наиграят и да се почувстват велики и богати, че не са си играли достатъчно с колички като са били малки. Вместо да построят нова детска ясла или полщадка - изобщо нещо от което България наистина има нужда сега, те само си чешат егото.
63
1
 
5
 
! Отговори
asd преди 4 години
Хубаво, ама дизайна много куца нещо. Не ме кефи
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да изръкопляскам бурно, ако може некой да ми обясни каква е целта на занятието и практическата полза от упражнението. Иначе няма лошо, тяхна си работа, че са похарчили едни там неколкостотин хил.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Браво!Искаше да кажеш пор*отипа, нали?
60
0
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Браво на хората! Супер е портотипа!
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да отчетем това, че някой е направил нещо хубаво, почваме да намираме кусури! Ганьовска работа! Направете вие нещо да видим какво можете!
58
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българска......хахахаха, сглобена в българия с компоненти на други компании. Тва като руския мерцедес
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSНе си разбрал каква им е идеята явно. Тая кола е електрическа и ще се захранва като тролеите в София, тъй че ролбарите трябва да осигурят контактните пръти. Даже са малко ниски така като гледам, но това все пак е прототип. Докато влезе в серия ще ги вдигнат още малко