Символът не е важен, а значението. Как нацистите си присвоиха свастиката?

Дизайн, архитектура, изкуство: Всичко е използвано, за да укрепи властта на нацистите
16 окт 2019 21:21,
68

Нацистите съвсем целенасочено са използвали архитектурата, изкуството и дизайна, за да укрепят режима си. Днес свастиката е най-известния символ, който е присвоен от Хитлер.

Първоначално свастиката е използвана като символ на щастие и късмет.

Националсоциалистите създават не един и два символа, за да укрепят и властта си и позиицията на Адолф Хитлер.

Пример за това е радиоприемника 301. Номерът прави препратка към датата 30 януари, денят, в който Хитлер полага клетва като канцлер на Германия през 1933 г.

На теория нацистка Германия отхвърля комунистическото и модернистичното изкуство, но присвоява елементи и от двете течения.

"Няма такова нещо като нацистки дизайн", обяснява пред DW кураторът Тимо де Рийк. Той казва, че елементите, които нацистите използват, са съставени от 2 или 3 направления, съществували по онова време.

"Нацистите просто са ги присвоили и са им дали ново значение и това е важна подробност", казва той.

Хитлер често се опитва да впечатли останалата част от света с постиженията в нацистка Германия.

Днес в Германия свастиката е забранен символ, но архитектурата от времето на националсоциалистическата партия няма как да бъде напълно премахнат.

Музеят "Ден Бош" в Холандия цели да обезсили нацисткото наследство.

Трябва да се изправим лице в лице със собствената си култура, смята Тимо де Рийк. Защото нацистките символи, сами по себе си, нямат сила. Важно е значението, което им се приписва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
19
 
! Отговори
По Оруел преди 4 години
До Sa'Нацизъм' е с негативна конотация, защото е контратермин за противопоставяне, измислен от Чърчил и кликата му, защото немците наричат комунистите "коми"...демек "наци" е нещо принизително. Всъщност национализма и националсоциализма (едно и също) е абсолютно еквивалентно на "патриотизъм". Евреите обаче ненавиждат етнонационалните общества и държави, имащи патриотичен заряд, защото гнусните им, подмолни действия лъсват като *** на бели плочки в етнохомогенните общества.
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Станойчо,Козела не е никой друг освен бог Пан, католиците и Ватикана му се кланят, а ти се кланяш на измислени богове родени от девици Всъщност Исус е бил македонец Дева Мария го е намерила край реката изоставено македонско дете и измислят историята, че тя го е родила. Господ е македонец.
29
1
 
6
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
Супер си е !
28
3
 
13
 
! Отговори
Българинъ преди 4 години
Националсоциализма е патриотизъм и се гради на основите на етнонационализма, което е единствената възможна социална структура (и винаги е била) за просперитет и развитие на етнонационалната държава! Свастиката е свещен, хилядолетен символ, наличен е както в църкви, така и в предхристиянската ера. Юдейската сатанинска клика, кланяща се на Луцифер и силно мразеща Християнството, разруши от омраза Райха на Адолф Хитлер и обяви за табу както патриотизма, така и свастиката! Това е 100%-та истина.
27
1
 
10
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До БулгарСвастиката е позната по земите на траките преди 5-6 хиляди години. Това са най-старите изображения ва свастика в света. Ние българите сме траките.
26
0
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Символите не са важни, а хората, които ги определят, а те са същите алчни и дребни душици, които тормозят света от край време! Разровете се в историята и ще ги видите.. Те стоят зад цялото зло и мизерия на тази земя.
25
0
 
17
 
! Отговори
само отбелязвам преди 4 години
Да знаете,че и индийците също имат пречупен кръст като символ,разликата е, че между кръстоската рисуват и 4 точки. Като поднасят дарове на боговете си, рисуват го с някаква червена боя да им донесе хармония и щастие в семейството.А пентаграмът срещано в културата на друидите символизира защита срещу злото, не е задължително символ на дявола както някой написа преди това.
24
7
 
8
 
! Отговори
Станой от Ахелой преди 4 години
До Станойчо ... "Пентаграмът с върха нагоре" и сега стои изписан на една тоалетна на връх Бузлуджа, където едни другаре ходят всяка година да задоволяват естествените си нужди ... !!
23
1
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До Станой от АхелойСтанойчо, много си *** гербер, майка, че те твойте сите началници веднос Бойко са фенове на пентаграма в масонските дружинки;))) Но и той сам по себе си, не е сатанински символ. Пентраграмът е символ на човека-микрокосмос с петте му сетива (козелът е сумвол на Субан Субаш/Загрей, Кук Куян/Хермес), т.е. на материалният човек и да обърнат нагоре е петолъчка, т.е. тоя същият почв ад асе развива;)))
22
0
 
5
 
! Отговори
Станойчо, преди 4 години
Пентаграмът, обърнат с върха надолу е знака на лукавия - символизира козела с двата рога и брадичката. С върха нагоре има друго значение.
21
8
 
12
 
! Отговори
Станой от Ахелой преди 4 години
До Анонимен ... (Пентаграм) звезда петолъчка - е символ на Сатаната ... Това е знака с която се е кичела една вампирясала столетница зачената на Бузлуджа и орисана от една кремълска клика ... !!!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България свастиката е доста разпространена. НА прима виста се сещам за Христос Пантократор - църквата на входа на стария град Несебър - здраво украсена с пречупени кръстове. Пак, че не са ни накарали да я сринем.
19
0
 
22
 
! Отговори
СЕРСЕМИИИИИИИ, преди 4 години
Свастиката е древен символ на слънцето.В нашата традиционна култура го има къде ли не - във везбите, в каменната пластикаи т.н.Древните славяни са назовавали този символ "Коловрат".
18
1
 
14
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Тази статия сега заради мача от онзи ден ли я пуснахте ? Как не написахте и че българите сме най-големите расисти,защото напсувахме англичаните? Иначе германци и до ден днешен на Хитлер тайно му се възхищават. Не си го признават,защото са загубили войната. Но фашистката партия ,,Пегида",която не е законна в Германия,си я има.
17
9
 
0
 
! Отговори
do 10 НАЦИОНАЛИСТа преди 4 години
Коко шанел, Луфтханса викаш бачкали за нацитата .. в главата ти е пълна каша и манджа с грозде
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пентаграмата и сваститиката по една случайност са символите от Кабалата (Дървото на живота) Хесед 4-та сефира противоположност на Гебура 5-та сефера или сефирот евреите нямат нищо общo, я пак ? Сблъсък на две противоположности гигантски експеримент със мистично значение. Не е зле да си припомните коя е Блаватска.
15
0
 
14
 
! Отговори
Sa преди 4 години
И нацизъм не е лоша дума, ама е забранена! Тя е едно просто съкращение от националсоциализъм!
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато светът не се обедини и намери кардинално решение на еврейския проблем, светът няма да види дори един ден в мир и покой!Помнете ги тия думи, защото рано или късно сами ще стигнете до този извод!
13
2
 
5
 
! Отговори
Булгар преди 4 години
Някои смятат че свастиката е старобългарски символ.Не се заричам че е така.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ето пък един късмет, втора война изгубена

Спонсорирани публикации