Символът не е важен, а значението. Как нацистите си присвоиха свастиката?

Дизайн, архитектура, изкуство: Всичко е използвано, за да укрепи властта на нацистите
16 окт 2019 21:21,
68

Нацистите съвсем целенасочено са използвали архитектурата, изкуството и дизайна, за да укрепят режима си. Днес свастиката е най-известния символ, който е присвоен от Хитлер.

Първоначално свастиката е използвана като символ на щастие и късмет.

Националсоциалистите създават не един и два символа, за да укрепят и властта си и позиицията на Адолф Хитлер.

Пример за това е радиоприемника 301. Номерът прави препратка към датата 30 януари, денят, в който Хитлер полага клетва като канцлер на Германия през 1933 г.

На теория нацистка Германия отхвърля комунистическото и модернистичното изкуство, но присвоява елементи и от двете течения.

"Няма такова нещо като нацистки дизайн", обяснява пред DW кураторът Тимо де Рийк. Той казва, че елементите, които нацистите използват, са съставени от 2 или 3 направления, съществували по онова време.

"Нацистите просто са ги присвоили и са им дали ново значение и това е важна подробност", казва той.

Хитлер често се опитва да впечатли останалата част от света с постиженията в нацистка Германия.

Днес в Германия свастиката е забранен символ, но архитектурата от времето на националсоциалистическата партия няма как да бъде напълно премахнат.

Музеят "Ден Бош" в Холандия цели да обезсили нацисткото наследство.

Трябва да се изправим лице в лице със собствената си култура, смята Тимо де Рийк. Защото нацистките символи, сами по себе си, нямат сила. Важно е значението, което им се приписва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Препоръчвам ви документалния филм "The greatest story never told - Adolf ***" Може да ви отвори малко очичките за истината!
10
2
 
8
 
! Отговори
Ариец преди 4 години
Пречупеният кръст или свастиката е древен арийски символ и символизира огън в движение. Запалете един кръст и го завъртете и ще видите как раменете му ще се пречупят. Правилното движение е по посока на часовниковата стрелка. И раменете се пречупват на обратно на нацисткия кръст. Те са го обърнали наопаки. При правилно завъртане раменете му се пречупват в другата посока. Правилният кръст символизира щастие и успехи, грешният - нещастие и провал.
9
13
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Съгласен съм че символът не е важен, а значението. Когато стане въпрос за символите на нацизма и фашизма, винаги се сещам и за символите на комунизЪма, като свастиките на Бузлуджа например на които още се кланят последователите на едни наши съвременни социалисти ... Да не забравяме че и зад нацистките свастики се криеха едни немски и италиански социалисти, определящи себе си като национал-социалисти ... !!!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Символът не е важен, а значението. Как нацистите си присвоиха свастиката?"Е именно де значението е важно. Онзи ден на стадиона хората поздравяваха англичаните с римски салюти. Защо тази форма на учтивост трябва да бъде възприемана като расизъм само защото нацистите са си присвоили и този поздрав?
7
1
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Нацистки музей, с нацистки символи, който имал за цел да обезсили нацисткото минало. ..аз ли оглупявам, или този холандецът е умен?
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свастиката е символ на нещо, както и пентаграмата (петолъчката) използвана от комунситите. На Червеното знаме не е нарисуван простo Сърп и Чук нарисувани са чукът на Тор и Луната (богинята Изида) също много силен символизъм. Цветове всичко е така подбрано, че са отключени древни сили и съчетания Само посветени могат да разкрият истинската символика .
5
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
а защо американците си присвоиха фау 2 първата балистична ракета и направиха Вернер Фон Браун офицер от СС директор на НАСА
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свастиката не е символ на Хитлеризма това е много силен окултен символ Също и руните са използвани от Хитлер ама никой не казва, че са хитлеристки символи Просто хитлеристите са вярвали в окултното призoвавали са мистични сили да им донесат сполука Търсили ca входа към Агарта и какво ли не.
3
2
 
7
 
! Отговори
немо преди 4 години
Направили са лоша услуга на будистите, даоистие и хиндуистите, а в днешно време те са няколко милиарда. Горките хора немогат да си носят символа, както ние кръста, заради един румънец с корени в севрна африка( според днк анализ, парадокс.)
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свастиката Хитлер я копира от Мусолини, а той от италиянци-червеноармейци. Тя е официялен символ в Ленинова Русия до 25-26, когато е премахната от Съвета на народните комисари, като не съответствуваща на еврейската символика. Мисля, по настояване на Луначарски. Има я по първите болшевишки банкноти и на ръкавите на червеноармейските униформи на Южната група армии на ген. Попов. Има и медали на НКВД с нея, заедно с петолъчката.
1
0
 
16
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Разбрахте ли нещо за свастиката-аз от тази статия -нищо,освен демагогия -нищо друго.Мога да напиша,но не ми плащат да върша работат на другите.Отдавна спрях да върша и просветявам ......... .

Спонсорирани публикации