По-малко от половината българи ще гласуват, 55% от тях си имат фаворит

И въпреки недоволството оптимистите са повече от песимистите
Обновена: 23 окт 2019 13:06 | 23 окт 2019 09:14, Камелия Цветанова
131
По-малко от половината българи ще гласуват, 55% от тях си имат фаворит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С приближаването на местните избори желанието за участие във вота се увеличава. Над половината от тези, които имат намерение да гласуват, вече твърдо са избрали за кого ще дадат своя вот.

Оптимизмът продължава да преобладава в по-голямата част от българските граждани (50%), докато песимистите остават с по-малък дял (39%). Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, докато при най-възрастните песимистичните нагласи доминират. Това показват данните от новото национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

В навечерието на местните избори 42% от всички български граждани декларират, че със сигурност ще гласуват, докато малко под една четвърт (24%) заявяват, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната кампания дава резултат - сравнението между същия въпрос през септември и през октомври регистрира малко по-силна мобилизация. Ясно личи силната мобилизация на привържениците на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Над половината (55%) от тези, които със сигурност ще гласуват или по-скоро ще гласуват, твърдо са решили за коя партия / коалиция ще гласуват, докато 26% все още не са решили. Тук наблюдаваме същата зависимост в сравнението между проучването ни през септември и това през октомври. Регистрираме увеличение на решилите през октомври и спад в колебаещите се.

Ден преди избора за нов главен прокурор "Тренд" тества основните институции в сектора. С най-висока положителна оценка е МВР - единствената от тестваните институции, където положителната оценка надвишава, макар и минимално, отрицателната. Съдът е с най-голямо натрупване на отрицателни оценки, а за работата на ВСС най-голям дял нямат мнение.

Над три четвърти (76%) са тези, които са чули / разбрали, че в края на този месец ще бъде избран нов главен прокурор, докато 18% не са.

На въпрос за качествата, които е важно да притежава новият главен прокурор, силно доминират моралните – да не е корумпиран, неподкупен (20%), да е честен и коректен (19%), да е независим и да не се поддава на влияния (9%), докато управленските способности и опита отстъпват само с 9%. Най-голям дял от запитаните не могат да преценят.

----------

Проучването е реализирано от “Тренд”. Източник на финансиране: в. “ 24 часа”. Размер на извадка: 1000 преки полустандартизирани интервюта “лице в лице” с респонденти 18+. Представително е за пълнолетното население на страната. Провадено е от 1 до 10 октомври. Размер на статистическата грешка: ± 3,1%

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: ДПСБСПизбориГЕРБТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
12
 
! Отговори
ами преди 4 години
щом ще гласуват по-малко от половинана е ясно, че пак ще продължат да ви гърчат... какво се оплаквате после. Всеки народ си заслужава управниците, било то със действие или бездействие.
18
8
 
21
 
! Отговори
избирател преди 4 години
И стига с тия избори!!!Всичко е решено още "ОНЗИ ДЕН"!!!
17
2
 
15
 
! Отговори
Свобода или смърт преди 4 години
Васил Иванов " ЛЕВСКИ"
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
55% не е по-малко от половината, а доста повече от половината.Иначе мисля, че избирателната активност, реалната ще окол 30%.Разбира се медиите и то главно Тиквено-Прасешките ще наваксат останалата до 50% за да обявят изборите за легитимни.А това че ще са отново фалшифицирани, мисля всеки го знае.Хоратат затова и не излизат да гласуват. В по-голямата си част.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анализ преди 4 години
до Гошо тъпотоПриятел това дето го говориш го изпълнявах до 2013 г. сиреч 23 години гласувах.И дотук дойдохме с гласуване.Начините са други.Един от тях е неподчинението ни към такава власт, неподчинение което включва негласуването ни.Лек ден.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Ф.С.Б. казва истината, това е езикът на омразата, така ли?Има 1 000 000 мъртви души, това е!
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ф.С.В.Има ли тема която да не си оцапало?
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не го направят само машинно - НЕ!!!Щели да хакнат системата -хахахахахБанкоматите и системата им да не би някой да я е хакнал?Махат Мишока и дават поръчката на Борика - ГОТОВО!Ама некакъв *** да подправи протокола и да гласува с моя глас както си пожелае - НЯМА ДА СТАНЕ!
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко бе, и да не гласувате, Борисов и Фандъкова ще гласуват и за вас.И на тези избори има около 800 хиляди мъртви души, които решават всичко.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи 1/5 от имащите право на глас ще решат съдбата на останалите заспали ***...
9
3
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Народът ако не гласува,налива по този начин...вода в мелницата на сегашните властници,от които болшинството сме недоволни.За да не се...кипрят с незаслужена победа,призовавам всички български граждани,които мислят нещо да...променят,да дадат своя вот,за кандидат който предпочитат.Направете това малко...усилие и процента ако се вдигне към 70 на гласуващите,шанса на статуквото пак да ни...яха,пада на половина.Пожелавам успех и...надежда на народа,за реални положителни промени.
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не гласувайте за тези корумпирани кметове. Те нямат правото да управляват градовете ни, всичките те са мафиотска ***.
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не гласувам за никой. Не съм гласувал от времето на царя.За сега няма достоен политик за да гласувам за него. Ако Слави се кандидатира може би ще гласувам за него.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за всеки случай учениците на училище в понеделник, та да не вземат родителите да идат за гъби или на море ...хахахахаИскахте си КОМУ НИЗЪМА - ето ви го!
5
3
 
25
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Аааааа сетих се.Хакерите са обещали,че ще я докарат до 55%,избирателната активност.Е така да,възможно е!
4
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъка дори и по време на избори не спира да точи бюджета с общ.поръчки...
3
4
 
19
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Странно заглавие!От Варна съм. На 50 съм.Да предположим,че познавам много хора,заради годините си и ......, абе няма значение.Над 55% обаче?!Недейте де!!!
2
13
 
4
 
! Отговори
Niki преди 4 години
За да имаме красива и уредена столица... единственият адекватен избор е Борис Бонев 70 !
1
2
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
2050г Население в България 4 милиона души -имащи право да гласуват-7 милиона граждани ---хахахаха

Спонсорирани публикации