По-малко от половината българи ще гласуват, 55% от тях си имат фаворит

И въпреки недоволството оптимистите са повече от песимистите
Обновена: 23 окт 2019 13:06 | 23 окт 2019 09:14, Камелия Цветанова
131
По-малко от половината българи ще гласуват, 55% от тях си имат фаворит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С приближаването на местните избори желанието за участие във вота се увеличава. Над половината от тези, които имат намерение да гласуват, вече твърдо са избрали за кого ще дадат своя вот.

Оптимизмът продължава да преобладава в по-голямата част от българските граждани (50%), докато песимистите остават с по-малък дял (39%). Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, докато при най-възрастните песимистичните нагласи доминират. Това показват данните от новото национално представително проучване на Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

В навечерието на местните избори 42% от всички български граждани декларират, че със сигурност ще гласуват, докато малко под една четвърт (24%) заявяват, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната кампания дава резултат - сравнението между същия въпрос през септември и през октомври регистрира малко по-силна мобилизация. Ясно личи силната мобилизация на привържениците на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Над половината (55%) от тези, които със сигурност ще гласуват или по-скоро ще гласуват, твърдо са решили за коя партия / коалиция ще гласуват, докато 26% все още не са решили. Тук наблюдаваме същата зависимост в сравнението между проучването ни през септември и това през октомври. Регистрираме увеличение на решилите през октомври и спад в колебаещите се.

Ден преди избора за нов главен прокурор "Тренд" тества основните институции в сектора. С най-висока положителна оценка е МВР - единствената от тестваните институции, където положителната оценка надвишава, макар и минимално, отрицателната. Съдът е с най-голямо натрупване на отрицателни оценки, а за работата на ВСС най-голям дял нямат мнение.

Над три четвърти (76%) са тези, които са чули / разбрали, че в края на този месец ще бъде избран нов главен прокурор, докато 18% не са.

На въпрос за качествата, които е важно да притежава новият главен прокурор, силно доминират моралните – да не е корумпиран, неподкупен (20%), да е честен и коректен (19%), да е независим и да не се поддава на влияния (9%), докато управленските способности и опита отстъпват само с 9%. Най-голям дял от запитаните не могат да преценят.

----------

Проучването е реализирано от “Тренд”. Източник на финансиране: в. “ 24 часа”. Размер на извадка: 1000 преки полустандартизирани интервюта “лице в лице” с респонденти 18+. Представително е за пълнолетното население на страната. Провадено е от 1 до 10 октомври. Размер на статистическата грешка: ± 3,1%

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: ДПСБСПизбориГЕРБТренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Ерго, българските граждани с право на глас са точно 1000 /хиляда/ души, а не над 6 000 000 /шест милиона/, както твърди ЦИК.
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо някои тук се засягат от това, че доходите им са от БЮДЖЕТАСпоред мен хора които получават доходи от БЮДЖЕТА не трябва да гласуватЗащото е ясно за кого ще гласуват едва ли срещу тези които им вдигат заплатите с 10 %Както и тези на социални помощи нали и те взимат пари от тези за които гласуват
37
4
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До АнонименИ в Пловдив е така. Навсякъде се търкалят бюлетини на всекви шматароци, но ГЕРБ просто не оставят свободно място с плакатите си и ликовете на гьотверенчетата, които са селагат да бъдат избрани. Но, например, абсолютно никъде не видях предизборен плакат на БСП в Пловдив! Дори рек.;истовка с името на районен кмет! Нищо! Градът е залян с ГЕРБ и герберски креатури! Затова аз отивам "код ред" - червена бюлетина!;))) С два балона срещу Бойко!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е мъртивте души да гласуват защото без тях ще се види,че почти никой не гласува,и как едно малцинство *** от еворатлантизма.
35
12
 
4
 
! Отговори
ВСИЧКИ СА ЗА ГЕРБ преди 4 години
НИКОЙ НЕ ИСКА ДА РАБОТИ НА ЧЕРВЕНИТЕ ДУМБАЗИ, ЗА СМЕШНИТЕ 600-800-лв.!ВСЕКИ ГЛЕДА ЗА РАБОТА НА ЗАПАД И ДА ИМА ДОСТЪП ДО ЗАПАДНО ОБРАЗОВАНИЕ.С РУСИЯ, НЯМА ПРОКОПСИЯ!САМО САЩ СА НОВАТА МЕСИЯ!!!!
34
3
 
6
 
! Отговори
Трайно Безработен преди 4 години
Нямам пари за психиатър както искат да ме пратят някои коментиращи тукРадвайте се обаче, че още съм с здрав разум и не съм направил нещо откаченоЗащото вие се подигравате с хората и напълно заслужавате да бягат от България
33
3
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Гласуваме за всеки, който не е червен!
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И АЗ не бих отишъл да гласувам ама като знам как отиват държавните служители семейно с децата си ме мотивира да отида и Аз
31
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая неделя ходих на Банкя и да ви кажа на центъра имаше повече от 10 плаката на ГЕРБ!Всичките бяха зад витрините на магазините и на един балкон! Гледката ме накара да се замисля къде другаде съм виждал такава картина и единственото което се сетих беше за филмите за ВСВ където градовете в които са нацистите са пълни с знамена с пречупени кръстове!
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не е ГЕРБа е за Психиатър!Така се изказа един които крие откъде са му доходите, че ще гласува за ГЕРБ защото не са комунисти!
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най точната социология е в коментарите!Само за няколко минути минусите за ГЕРБ са в пъти повече обаче на Избори хората гласували за тях!Кой хора умрелите и които вземат пари от БЮДЖЕТА военни , полицаи, чиновници и на социални помощи!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Джулката не е кандидат за кметица!Тя просто е уникална!
27
1
 
7
 
! Отговори
НОВИЯТ ГЛАВЕН ПРОК. преди 4 години
Щял да бъде избран края на този месец. Изборът ще е между един кандидат. 76% от населението пък било чуло/разбрало за това. Само констатирам как се вмъква между редовете тази информация.Не че нещо, но... на кое място по свобода на словото бяхме пак? Нито една статия за това защо кандидатът е един и какви избори може да има с един кандидат. А пък за местния вот не ме интересува, там схемите са ясни. Общините са разпределени и дърти болшвеки и от етноси ще са отново най-редовни гласоподаватели..
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще ви обработва и яхва Партийната система,както е било досега!В този смисъл,има ли значение,кой неин израстък ще ви се намърда,където трябва?Всяка "нова" партия ви яхва с овации и си тръгва оплюта,за да я последва следващата в тази верига.И Стадото се е впрегнало в този цирк и то участва в него,а после непрекъснато хленчи,че никой не го бил оправил!И всичко това,при това непрекъснато "оправяне"!И никой не желае да помисли за премахване на Октопода и въвеждане на пряко управление.Бе-е!
25
2
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Кажи ти на каква хранилка си!Трайно безработен ли си и си плащаш Здравните вноски сам кажи какво работиш и за кого та хората които не са на държавна хранилка искаш да гласуват за работодателите ти от правителството
24
4
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До МРАЗИМ БКППонеже мразиш БКП затова ще гласуваш за младежкото БКП? Господине вие сте за лудницата! Да гласуваш за комунисти за да не са комунистите на власт е болесно състояние! Единствената разлика между ГЕРБ и БСП е, че комунистите верни на Бай Тошо създадоха ГЕРБ и сложиха личната му охрана начело с надеждата той да е новия Бай Тошо, а комунистите верни на партията си останаха в БСП! Иначе и едните и другите са членове на БКП и са първи дружки от векове!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно че по-малко от половината българи ще гласуват. Останалата част от гласовете те вече са си ги купили.
22
26
 
9
 
! Отговори
МРАЗИМ БКП преди 4 години
ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ!!!!
21
9
 
8
 
! Отговори
Слаба работа... преди 4 години
Е тая демокрация, по-добре ще е са сме царство.
20
0
 
28
 
! Отговори
Ден... преди 4 години
...преди изборите за us президент - на 99% Хилари ще е новият президент, след два дена каква стана? Време е на тези агенции за манипулиране на общественото мнение да се изисква пълната документация и формули по които правят твърденията си. Иначе на мен тези проучвания ми наподобяват на доста твърде нагласени!

Спонсорирани публикации