Феноменът "веганство" подхранва процъфтяваща индустрия

Диетолозите повдигат въпроси за безопасността на част от храните
Обновена: 30 окт 2019 14:18 | 26 окт 2019 21:30, Екип на Investor.bg
173
Феноменът "веганство" подхранва процъфтяваща индустрия
Снимка: Pixabay

Веганството става все по-популярно. Феноменът подхранва процъфтяващата индустрия на алтернативи на животинските продукти, която вече се оценява на милиарди долари. Тук влизат растителните млека и сирена, имитациите на говеждо, пилешко, риба и свинско, както и изкуствените кожи от листа на ананас или обелки от ябълки.

Впечатляващото първично публично предлагане на производителя на месни заместители Beyond Meat Inc. само подчерта оптимизма на инвеститорите за тази нова "веган икономика“. Надеждите са насочени не само към потребителите, които все по-често избират да намалят месото и млечните продукти по етични причини, но и към тези, които не са вегани по убеждения, но имат притеснения за своето здраве, както и за това на планетата.

Голяма част от хората, които ядат месо, посочват, че се опитват да намалят приема му, или поне се опитват. Според американско проучване 31% от респондентите се определят като флекситарианци – хора, които имат преобладаващо вегетарианска диета, но от време на време ядат и месо. Според други данни една трета от британците посочват, че са намалили или спряли да купуват месо, като и половината австралийци са намалили приема на червено месо.

Промяната се случва въпреки ръста в консумацията на месо глобално, включително и в развиващи се държави като Китай, където преобладаващия хранителен режим е базиран на растенията. Тя се наблюдава особено при младите хора и доведе до нарастващо търсене на нова категория продукти, които наподобяват на вид и текстура месото, млякото или сиренето. Само за три месеца след първичното си публично предлагане през май акциите на Beyond Meat поскъпнаха с 600%. От Barclays Plc пък очакват, че индустрията с алтернативи на месото ще нарасне до 140 млрд. долара през следващото десетилетие. Това е 10% от глобалния пазар на месо. На този фон все повече американски потребители избират и алтернативи на кожените изделия, включително обувки и интериори за автомобили.

През 1944 г. англичанин на име Доналд Уотсън налага думата за вегетарианци, които са се отказали от всички останали животински продукти, с основаването на своето „Веган общество“. Но макар броят на веганите да се е увеличил през изминалите няколко години, те все още са малцинство. Едва 6% от американците се определят като вегани през 2017 г. – впечатляващ ръст от само 1% допреди три години, показват данни на изследователската фирма GlobalData.

Според проучване отношението към животните е основен двигател за намаляването на приема на месо сред британците, като сред често срещаните отговори присъства и опасенията за здравето.

Редица проучвания доказват ползата от флекситарианския начин на хранене или от такъв, основаващ се предимно на растения. Сред тях са намален риск от сърдечни болести и някои видове рак.

Опасенията за състоянието на околната среда също става все по-честа мотивация. Намаляването на приема на месо и млечни продукти е сред най-ефективните начини за редуциране на индивидуалния екологичен отпечатък, показва проучване от 2018 г. в престижното научно издание  Science. Това е така, защото отглеждането на животни произвежда около 14,5% от емисиите парникови газове в световен мащаб. Намаляването на броя отглеждани животни също ограничава и обезлесяването.

Диетолозите многократно са повдигали въпроси за ползите за здравето от някои алтеративи на обработени меса заради тяхното високо съдържание на натрий и висока калорийност. От екологичната организация „Приятели на Земята“ предупредиха, че някои генетично изменени съставки – като богатата на желязо молекула хеме, която придава „местния“ вкус на вегетарианските бургери на Impossible Burgers, трябва да преминат още проучвания, за да се гарантира тяхната безопасност за здравето.

Също така налице са и притеснения, че иновациите в сектора идват от стартъпи от Силициевата долина, подкрепени от инвеститори в рисков капитал, чийто фокус върху увеличаване на консумацията може да пренебрегне опасенията за здравето.

Оптимистичните знаци за бъдещето на веган икономиката включват огромните инвестиции в растителните храни от страна на традиционни производители на месо и млечни продукти.

В същото време защитници на отказа от месо посочват, че независимо от това дали ни харесва или не, хората ще трябва радикално да променят начина си на хранене, за да се преборят с климатичните промени. Те се позовават на данни като тези от проучване в списание Nature, според които потреблението на месо в западните страни трябва да намалее с 90%, за да могат да се поддържат в разумни граници световните температури. Те отбелязват още, че натискът върху установената хранителна система се увеличава и от прогнозите, че само в рамките на три десетилетия на света ще има още 2 млрд. усти за хранене.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е на върха на хранителната верига и ако не трябваше да яде месо нямаше да има кучешки зъби. Щеше да е като преживните...................................Горилата не яде месо, а има кучешки зъби.
88
4
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
Веганството като идеология е много вредно колкото комунизЪма
87
1
 
25
 
! Отговори
Месояден преди 4 години
Нямам нищо против хората да хапват това, което им е вкусно или смятат за здравословно, но ненавиждам вижданията им да ми налагат на мен Аз какво да ям, както и да ме наричат с груби думи като мършояд и т.н. Хора - живейте си както сметнете за добре и не си налагайте мнението на други хора ! П.С: Стар веган - няма !
86
1
 
15
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Веганството не е нищо ново, моите родители като малки са яли месо само в Неделя, защото просто не е било толкова достъпно. То и сега това месо, което е по магазините, не е много месо де.
85
4
 
18
 
! Отговори
Нутри преди 4 години
Има една много добра книга- Ензимния фактор. Там известен японец гастроентерелог , изследвайки човешките зъби и анатомията на шимпанзетата (като най-близки роднини на човека), прави следната констатация- човешката диета би следвало да е 15% животински продукти и 85 % растителни продукти. Това е науката! Останалото кой, както му е кеф. А хейтърите и фанатиците може да се дърлят цял ден, жалко че не виждат че се двете страни на една и съща монета- монетата на глупоста. Така, че...малко повече мир
84
0
 
16
 
! Отговори
+- преди 4 години
Тъй като аз съм израснал в бедно селско семейство и месото е били редкост вкъщи, и то предимно през зимните месеци,аз продължавам да не консмирам меса.Можейки вече да се храня по три пъти на ден с всякакви меса и колбаси,то аз продължавам да се храня по селската си методика от детството.Може да се каже,че и аз 3/4 веганец и то без да следвам някакви докторина за задравсловно хранене.
83
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веганизма е секта, нищо общо със здравия разум!
82
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки доказаната *** от веганството върви реклама за налагане на продукти.Маркетингови похвати.Добър момент за инвестиция, макар че изпуснахме големият скок.
81
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има много психически заболявания и това е едно тях!!!
80
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сте се уплашили от веганите, каква е тази паника.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мене ми харесва концепцията на флекситарианството, само че не в толкова строг вид.
78
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най голямото нещастие за една БГ баба ... внуче веган :))))
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак май превода куца.
76
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е на върха на хранителната верига и ако не трябваше да яде месо нямаше да има кучешки зъби. Щеше да е като преживните.
75
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Втора година сам вегън и нямам никакъви проблем Само почнах и фтора работа щото да мога да си приемам и киноя и амиранд и тунфу и анананас че поскапи от сфинскот пръжоли обикновенно ми стига една краставица от поголема ама требва нещо и за в хладилника Кибапчита вече сафсемне приемам само ф неиделя или никой не гледа.
74
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тоя веганка,дето твърди че хората не ядели сурово месо и риба... ескимосите ядат, японците ядат,коренното население на Гренландия(и те са вид ескимоси)и те ядат и то точно след улова щото е някъв ритуал...
73
4
 
28
 
! Отговори
MY DICK YANKO преди 4 години
Ако природата искаше, щеше да ни е направила тревопасни. Питайте кой да е лекар, зъболекар или антрополог защо са ни такива зъбите в устата, Зъбите на човека са на всеядно животно
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алтерниращ веганист"И пак не разбра..."Едно нещо разбрах, че ако веганството е преди всичко идеологията, която описваш, то ти си абсолютен завършен веган, което те прави и много напредничав (хем си веган, хем ядеш месо). УИН/УИН както казват македонците.
71
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алтерниращ веганистАма разбира се, ти си къде - къде по-жизнерадостен Скатов и успял в своята област от Джокович, затова и двете ликета седят по нощите да злобеят срещу теб в коментарите под долнопробните сайтове. Я пак разкажи какви са веганите, ама този път пред огледалото.
70
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алтерниращ веганистОт написаното и от изказа ти излиза, че от теб би станал отличен веган. Що не пробваш за месец-два? Най-малкото ще ти отпусне нервите, а може да помогне и за наднорменото тегло.