Зимата идва, а имаме ли зимни гуми?

От Пътна полиция препоръчват шофьорите да не изчакват крайния срок
30 окт 2019 10:00, Нели Христова
42

Зимата е почти на прага ни, а от днес започва рязко застудяване. Поради тази причина Пътна полиция препоръчва на шофьорите да тръгват на път само с подготвени за зимни условия автомобили. Разбира се, това значи и чифт зимни гуми. 

"Винаги сме държали да имаме адекватно отношение към гумите, които се използват. Тази сутрин в 6 часа температурите бяха 7 градуса. Летните гуми са произведени от материал, който променя своите характеристики при температури под 7 градуса. Каучукът се втвърдява и става по-опасно", обясни пред Bulgaria ON AIR Стоян Панчов oт Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми.

Той обясни, че при понижението на температурите сутрин сцеплението на лятната гума води до намаляване на спирачния път.

"Зимните гуми са изработени от специални каучокови смеси, които позволяват запазване на еластичността. Профилът им също е набразден, което има огромно значение за по-добрия спирачен път" ,обясни той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

По думите му смяната на летни със зимни гуми трябва да започва към средата или края на октомври месец, а не да се чака законовия срок.

"Новите гуми имат от 8 до 9 мм дълбочина на протектора, а тези, които са втора употреба, се износват. При тях браздичките силно са намалели и дълбочината им е под 1 мм. В редица европейски страни има ограничение за ползване на зимните гуми, когато тази дълбочина е под 4 мм. Гумата втора употреба е изключително голям риск, тъй като не се знае къде и как е използвана", каза още Стоян Панчов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той обясни, че при понижението на температурите сутрин сцеплението на лятната гума води до намаляване на спирачния път.-МНОГО ТОЧНО, ***!
17
3
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Имам два галоша за зимата...
16
2
 
14
 
! Отговори
Акъл не ща , пари ми преди 4 години
Имаме си , ама ще ги сложа , когато дойде истинската зима , щото с тоя африкански климат само ще ги бастисам , а са ми нови , само трети сезон ще ги ползвам.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нужда от зимни гуми имаме ли?
14
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, имаме зимни гуми.Това не ти е преди 15 години когато БСП беше на власт и гледахме със завист, някой който е такъв паралия, че може да си купи нови гуми.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зимните гуми, изработени от специални каучукови смеси и произведени от специални китайски, сръбски, тайвански и не знам какви си компании, при спиране на мокро са силно НЕпрепоръчителни.Така че, умната с новите тигри, черни лъвове и всякакви животинско-планетарни марки, па и нови да са.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другата седмица ще е +25. Зимните гуми се опичат и след това стават като гьон.
11
0
 
12
 
! Отговори
хах... преди 4 години
"Той обясни, че при понижението на температурите сутрин сцеплението на лятната гума води до намаляване на спирачния път." - Нима ?<br>"Зимните гуми са изработени от специални каучОкови смеси..."Браво ! Имате шансове в жълтата преса да пишете за сутиените и жартиерите на чалга фуриите.
10
7
 
13
 
! Отговори
Кривондел преди 4 години
Тарикатите всяка година чакат последния момент. После при първия мокър сняг буксуват и се блъскат, и висят по 4 часа пред гумаджиите.Аз съм балък, та ще ги сменя днес.
9
6
 
17
 
! Отговори
хахахаха преди 4 години
Само ката прочетеш как се кахъри българина за едните гуми и ти става ясно що за клош е.Ако навърташ 30-40 хил на година , гумите ще са поредния консуматив и няма да оревавате орталъка , ама като ги знам повечето ми познати че събота и неделя си търсят извинение да идат да пият кафе в някой ЦУМ на 200км, за да не им клеяса новия внос пред блока.
8
1
 
15
 
! Отговори
хмм преди 4 години
"Той обясни, че при понижението на температурите сутрин сцеплението на лятната гума води до намаляване на спирачния път."ОМГ, не го знаех това, отивам да слагам летните...
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Новите гуми имат от 8 до 9 мм дълбочина на протектора, а тези, които са втора употреба, се износват. При тях браздичките силно са намалели и дълбочината им е под 1 мм. В редица европейски страни има ограничение за ползване на зимните гуми, когато тази дълбочина е под 4 мм"Това го е казал специалист. По голяма глупост не съм чувал.
6
2
 
24
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 4Няма краен срок.Няма зимни гумиИма изисквания за дълбочина на грайфера
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали знаете северно македонската гумаджийка кои са й съседи? Майката на нацията и цецко чакрата с етажа и кривата глава. Не зимни, а дневни и нощни гуми ще си слагате.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност кога е крайния срок не е ли 1 ноември? защото от пътна полиция днес на 30 октомври ме съветват да не го изчаквам.
3
0
 
6
 
! Отговори
Гумаджия преди 4 години
Имаме.Идвайте
2
2
 
25
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Никъде в прогнозите за времето не пише за сняг в следващите 10дни.Даже се очаква затопляне до над 20градуса.Защо са ми зимни гуми
1
5
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Зимните гуми имат по дълъг спирачен път и са само по-добри в сняг!

Спонсорирани публикации