Хаванският синдром – как страхът разболя американски дипломати

САЩ обвинява Куба в използване на мистериозно звуково оръжие
1 ное 2019 20:00, Нели Христова
43
Хаванският синдром – как страхът разболя американски дипломати
Снимки: Reuters

В средата на 2017 година поредица от странни заглавия се появяват в медиите. Американски дипломати в Куба се разболяват от мистериозна „звукова атака“.

Всичко започва така – около 20 американски дипломати в САЩ започват да се оплакват от влошено здраве.

Всички те твърдят, че необичайните симптоми се появили, след като били подложени на постоянни вибриращи звуци, идващи от едно и също място. Те винаги започвали когато дипломатите били у дома или в хотелските си стаи, но останалите хора наблизо не чували абсолютно нищо.

Отношенията на САЩ и Куба не били особено добри, а когато САЩ хвърлили обвинение срещу кубинските власти, че са организирали мистериозната атака, връзката между двете държави се влошила още повече.

Но ново изследване доказва, че Куба няма вина за случилото се с американските дипломати. Всъщност... всичко е било само и единствено в техните глави.

Така нареченият „Хавански синдром“ бил причинен от „травма и страх“. Това е заключението на проучването на водещи социолози и експерти по  невродегенеративни заболявания , публикувано в Journal of the Royal Society of Medicine,

За първи път за предполагаемите атаки било докладвано през 2016 година. След това те засягали все повече и повече хора, като епидемията стигнала дори и до дипломатите на Канада. Още тогава започват да се появяват съмненията, че Куба използва непознато звуково оръжие. САЩ са категорични – симптомите или са предизвикани от атака или от непознато устройство. Като ответен удар, през август 2017 г., Америка изхвърля двама кубински дипломати, а месец по-късно връща всичките си по-несъществени служители от посолството на САЩ в Хавана у дома. Публикувано е и предупреждение към американските граждани да не пътуват към Куба.

„Това е доста необичайна атака, нали знаете. Но съм сигурен, че Куба е отговорна“, каза Доналд Тръмп през октомври 2017 година.

Куба отрече твърденията и ги нарече „научна фантастика“.

Според ръководителят на изследването доктор Робърт Бартоломей, „Хаванският синдром“ може да се сравни с шоков снаряд, а симптомите са паралелни на тези, свързани с военна травма.

“Характерна особеност на бойните синдроми през миналия век е появата на редица неврологични оплаквания от свръхстимулирана нервна система, които обикновено са неправилно диагностицирани като сътресения и мозъчно увреждане“, обяснява Бартоломей.

Авторите на изследването описват дипломатите като участници в продължителна Студена Война, които живеят във враждебна обстановка, където са постоянно под наблюдение.

„Между 2016 г.  и 2017 г. служителите на посолството ни в Хавана са живеели под постоянен стрес заради слуховете за непознато оръжие. Политическите и научни доказателства, че Куба е атакувала САЩ са неоснователни“, пишат експертите.

„Кое е по-вероятно? Дипломатите да се разболяват заради мистериозно оръжие или да са станали жертва на стреса? Нашите доказателства сочат, че е второто“, допълват те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov douser преди 4 години
Сградата на снимката е тежко увредена от BAD DEATH звуков,инфразвуков и ултразвуков терор.. Подобни увреждания засякохме при тестове за активизирани тлеещи BLAKC DEATH ANOMALOUS ZONES/черно чумни аномални зони/ В резултат на пуснато радио или записи през американски сателити терора се води от черен тежко терористичeн сателит на обратна орбита. Активизирани са и снимани милиони същества Black death mass murderers and killers
38
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9 Д МЕСЕЧНА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА В КУБА, СРЕЩУ 319 Д МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ- НЕКА ВСЕКИ САМ ДА СИ НАПРАВИ СМЕТКАТА.
37
0
 
4
 
! Отговори
до Циника преди 4 години
Информацията за БВП на човек за България и Куба я има в The Economist - изцяло евроатлантически сайт. Колкото и да си циничен, не може да си по - циничен от истината ;))) А тя е наистина много цинична - Куба - 60 години ембарго и санкции. България - 30 години цъвтеж и демокрация. И накрая Куба с по - висок БВП на човек ;))) А ако сравним и териториите... СМЕХ ;)-
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът уби натрапника Чегевара, червените олигарси още го славят!
35
3
 
3
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Ако кубинците бяха богати,масово щяха да идват на гости при нас. Те обаче живеят в мизерия- затова на гости им ходим ние,а те имат пари колкото за едно посещение с партийното рейсче до Хавана.
34
0
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...ami super! Znachi se razboliavat ot sobstvenite si glupusti ,rodeni ot I bez drugo nezdravite im glavi !!!
33
1
 
13
 
! Отговори
невролог преди 4 години
Ми, тя "руската заплаха" е проявление на същия страхов синдром.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво само извъртат тия учени и пишат фалш ! Дипломатите са били наркозависими което е типично за американците и естествено , че ще им се чуват звуци , гласове от отвъдното и от праисторическо време рев на динозаври.
31
4
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Те в САЩ верно ли имат един иниверситет или ти не си годил на учулище?
30
1
 
1
 
! Отговори
Да 14 преди 4 години
Ти кога последно си ходил до Сомалия. Аз се върнах от там и не оставам с такова впечатление.
29
0
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Ало не обиждай Сомалия
28
11
 
5
 
! Отговори
sd преди 4 години
да се махат и от Бг ама много съграждани искат визи...а за ресурсната федерация (рф) няма особен наплив - за ко-чината им с 55г средна продължителност на живот никой не бърза, дори нашите русоиди не отиват там
27
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РусофилЕ гледай си твоите три буквенници.....и те са много........за сметка на това без плодни.
26
7
 
16
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
"Америка изхвърля двама кубински дипломати, а месец по-късно връща всичките си ...служители...у дома. Публикувано е и предупреждение към американските граждани да не пътуват към Куба" - прилича ми на акция на трибуквените (ФБР и сие)
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"бях в куба миналата година...." - ти вече си под наблюдение от атлантиците
24
18
 
10
 
! Отговори
anon преди 4 години
бях в куба миналата година... каква мизерия е ... не е истина. тези хора нямат какво да ядат. всяка малко по-хубава кубинка гледа да врътне някой чужденец.. национален спорт е. магазините са им празни. с тяхната валута няма просто какво да си купиш. е*ем ти комунизма там... не съм ходил във венесуела ама предполагам, че темата е обща с куба.
23
4
 
4
 
! Отговори
шитър преди 4 години
амиканците да се махат в хамерика и да се махат и бг посолството да дават визи ... че колко нерви изхабих с тях.. и пари КРАДЪт от визите... не ги връщат и тн... искам и с бг дипломатите леко да се по притеснят някога
22
4
 
22
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Прекрасно е, че вече 30 години живеем в свобода и деморкация и можем целогодишно да консумираме банани, а след изхождане по голяма нужда да се бършем с мека вносна тоалетна хартия. Но ето какъв въпрос ме вълнува като демократ - след 30 години свобода и демокрация можем ли да бегаме свободно при нашите атлантически партньори да работим оперейтинг асистатнт на пъблик реструм чейн, или?
21
5
 
26
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Предобрили са с коката и куба-либрето, после Куба им виновна... наркомани параноици. Просто им спрете белото
20
21
 
9
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Бягайте в Куба.. Заплати по 5 долара... Щастие... И гюбеци.. По кубинскиТази държава ще се върне в това за което я беше предвидил Бъкси Зийгъл (американски мафиот) рай на казината, и npoститутките.

Спонсорирани публикации