Дрезден – градът, който обяви "нацистка тревога"

Властите признават, че имат проблеми с крайнодесните движения
3 ное 2019 15:42, Нели Христова
102
Дрезден – градът, който обяви "нацистка тревога"
Снимка: Reuters

В последните години Дрезден в очите на германците бе бастионът на крайнодесните движения и родното място на антиислямисткото движение Пегида. Но нещата излизат извън контрол. Властите в града, който е кандидат за Европейска столица на културата през 2025 г., решиха да предприемат крайни мерки и обявиха "нацистка тревога". Опонентите пък са на мнение, че това са крайни изказвания.

Какво е "нацистка тревога"?

"Nazinotstand значи, подобно на климатичната тревога, че имаме сериозен проблем", казва Макс Ашенбах, член на градския съвет, пред BBC. Според него управляващите политици не правят достатъчно, за да застанат откровено срещу крайното дясно.

"Молбата ми бе опит да променя това. Исках да знам и с какви хора седя на една маса в съвета на града", обяснява той.

Резолюцията на Ашенбах "признава, че крайнодясното поведение и действия се случват все по-често" и призовава властите в града да помогнат на жертвите и да защитят малцинствата от агресията.

Как бе обявена "нацистка тревога"?

Резолюцията на Ашенбах бе гласувана от градския съвет. Той е бил одобрен с 39 на 29 гласа, според местните медии. Членовете на Християндемократичната партия са били сред онези, отхвърлили резолюцията. Според тях това е ненужна провокация и по-голямата част от гражданите на Дрезден нито са крайнодесни, нито са антидемократи.

Според политолога Кай Арзхаймър резолюцията има по-скоро символичен смисъл. И макар нито един друг град да не е обявявал "нацистка тревога", то резолюциите срещу крайнодесните движения не са нищо ново.

Но каква е връзката на Дрезден с крайнодясното?

Тя е дълга. Още през 90-те години на миналия век неонацистки групи се събират там за да си спомнят "бомбеният холокост", когато градът е нападнат от британските и американските сили през 1945 година. Дрезден е и мястото, където бе започнато движението Пегида през 2014 г. и където то има най-много поддръжници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
4
 
! Отговори
Дъ Експлойтед преди 4 години
Най-хубавото което може да се случи на Германиика е да стане гражданска война която да попилее и без това западащата им икономика.Американците които са скрити германофили могат само да гледат и подсмърчат жално отстрани.Вече нямат парите да финансират каквото и да било както навремето.Какъв кеф немция утича в канала.Другите пронемчуги поляците заедно с тях а руските пияници отдавна са под китайско управление.
37
1
 
10
 
! Отговори
:(( преди 4 години
На снимката ръчичка с близкоизточен тен се опитва да унищожи символа на слънцето, по същия начин, по който действат новодошли сиуксчета, чиито роители са наточили зъби да мързелуват по 4 години на издръжка на гърба на работливите германци - сяда на чина и първата му работа е да извади запалка и да подпали русите къдрици на седящото на предния чин немско момиченце, защото не било забрадено.Но Бог вижда!
36
1
 
16
 
! Отговори
Логика, нищо лично преди 4 години
Меркел нека кани още "бежанци" и да им дава още бонуси, откъснати от залъка на германеца-работяга.Пришълците нека се разпищолят още по-нахално, да вилнеят защото мислят, че европейците са страхливи будали и нека заявяват още по-нагло, че са дошли за да налагат ислям и да създадат колкото е възможно повече деца.После се чудете откъде се е взело това крайнодясно!
35
2
 
4
 
! Отговори
13 преди 4 години
Нацизма не е създаден от германците. Сега продължават. Целта на кукловодите е да има война в Европа между мюсулмани и християни. От което те ще спечелят. Християните, мюсулманите, белите и черните ще загубят животи и пари, ще задлъжнеят. Кукловодите ще изкупуват на безценица. Те имат фетиш още от времето когато са били под Египетско робство, те да владеят. Затова целят унищожението на *** и белите. Раса мулати в Европа няма да ги задоволи, има само един начин да получат душевен мир. Патрон.
34
1
 
7
 
! Отговори
До Лау Доун преди 4 години
Или си евреин, или си комунист. Само вие двете, може да се радвате, как кърмачета с малки деца са умирали в адски мъки от пожарите. Не се притеснявай видов ден идва и всеки ще си получи заслуженото! ***!
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнтидотВ Хитлеристките концентрационни лагери ,не са убивали само евреи,а хора от цяла Европа, най-много избити са от Русия следвани от поляци от Полша,но също така от Чехословакия,Украйна(която тогава е била част от Русия),Франция,Италия и други държави,а също и роми,така че не подценявайте мащабите и зверствата през ВСВ!Югославяните,които обвиняват нас,че сме били с немците,първи предават евреите и дори са се похвалили с това,а ние не сме направили тази глупост,въпреки,че немци ни управл
32
1
 
5
 
! Отговори
Prinz Eugene преди 4 години
Казват, че новият фюрер вече се е родил някъде между Дрезден и Лайпциг. Никой не може да избяга от истината.
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Източните германци срутиха стената и соцлагера, прогресивно мислещи хора, а не роби
30
30
 
5
 
! Отговори
Лоу Даун преди 4 години
Бомбардировката над дрезден е най-красивото нещо в Световната история.Много добре замислена операция първо са хвърлени маркери после минават Ланкастърите със запалителни бомби.Имало там жени и деца бежанци от други градове.Много добре изчислена мисия когато идват пожарникари да гасят минава втората вълна бомбен рейд.Малко им е било много малко на фашагите трябвало е десе пъти по толкова.
29
2
 
40
 
! Отговори
СТАЛИН преди 4 години
америка и англия унищожиха ДРЕЗДЕН до основи няколко милиона цивилни избити или умрели от глад. СЪД ЗА ВИНОВНИТЕ НАРОДЕН СЪД
28
1
 
36
 
! Отговори
Zohan преди 4 години
До Възмутен...както и бомбардировките над Хирошима и Нагазаки. В Дрезден умират около 200000. Убити с конвенционални бомби. Бомбардировката тук е безмислена за изхода на войната. Въпреки това с кръвожадна ярост е изпълнена.
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак ли от Дойче веле?всеки ден
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито времената, такива и хората. На меките китки какво не им харесва?Ако бяха дошли марсианци щеше да е друго, но дойдоха марокански скакалци.Срещу скакалците как да се бориш? С лозунги?Браво на Дрезденчани!
25
2
 
9
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До Дъ Клаш,Ако Германия имаше правилните съюзници през ВСВ не се знае в какъв свят щеше да се родиш днес. Така, че по-скоро бъди благодарен отколкото да омаловажаваш тази страна, макар, че не е това което беше, но достатъчно все още да бъде първа икономика в Европа. :)
24
1
 
43
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Малко преди края на Втората световна война англо-американските ВВС сринаха Дрезден - град с безброй архитектурни и културни ценности и го изравниха със земята. Убиха стотици хиляди цивилни. Бомбардировките над София са нищо пред това престъпление. И сега дрезденчани трябва да ги обичат и да им ръкопляскат ли?!
23
0
 
1
 
! Отговори
Върл Левскар преди 4 години
26 не си ме разбрал ,съжалявам !
22
3
 
8
 
! Отговори
Върл Левскар преди 4 години
до 22Защото Меркел им каза Herzliges willkomen ! Деменция бате .Сега пък един геронтофил ни изкарва ..... некаквиси .Да върнат млякото !Последното е съкратена попържня .
21
21
 
5
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
На никой не му пука швабите какво помнят и какво не смешна малка държавица без никакво световно влияние.
20
23
 
6
 
! Отговори
45178 преди 4 години
неонацистите там искат чиста германска нация, чудно на какво основание в България толкова много ги харесват, ако са на власт българин почти няма да бъде допуснат там за работа.
19
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрезден градът който превърнасъюзните бомбардировки във военно престъпление. Унищожен до основи за кеф и отмъщение...швабитв няма да го забравят

Спонсорирани публикации