Руската армия от тролове е жива и здрава. Оперират от Африка

Този път разпространителите на пропаганда дори не се прикриват
3 ное 2019 17:56, Нели Христова
93
Руската армия от тролове е жива и здрава. Оперират от Африка
Снимка: Reuters

2020 година наближава, а с нея и изборите за президент на Америка. Междувременно руската фабрика за тролове е жива и здрава и този път оперира напълно открито от нова територия  - Африка. Те имат и помощ зад гърба си - Александър Малкевич, руски пропагандист, изгонен от САЩ.

Вчера Facebook обяви, че са били свалени няколко руски акаунта, които публикували в дузина страници. Те били свързани с бизнесмена Евгений Пригожин, наречен от руските медии като "готвачът на Путин“. Именно той бе обвинен от прокурорите в намеса в изборите през 2016 година. Тази акция на социалната мрежа само доказва, че специалистите по дезинформация на Пригожин продължават да вербуват още хора, но този път създават сателитни офиси в Африка, вместо да ръководят цялата операция от "анонимен" бизнес център в Санкт Петербург, както правеха през 2016 г.

Напоследък Путин оказва голяма подкрепа на Африка. Само преди дни Русия бе домакин на среща на върха за 54 африкански държави в Сочи.

Според Facebook троловете се целят към Мадагаскар, Мозамбик, Централната африканска република, Конго, Либия, Судан и Камерун. 

Поне една от премахнатите страници има физическо присъствие както в Африка, така и в Русия. Нейното име е AFRIC, а според описанието й, тя е "общност за независими учени, експерти и активисти". Нейните представители бяха част от събитието в Сочи и дори обявиха своето партньорство с фондация, ръководена от Александър Малкевич, който има наложени санкции от САЩ заради партньорство с Пригожин за намеса в изборите. По време на форума той увери, че AFRIC ще разпростре усилията си по целия континет.

Самият Пригожин разширява дейността си в Африка и по-друг начин - като изпраща наемници в Либия и Судан да търгуват за минерали и нефт. Той, разбира се, отрича това.

Малкевич напусна САЩ миналата година, малко след като бе санкциониран за това, че ръководи сайта Russia Really, който публикувал крайна, но не винаги вярна информация, финансирана от Пригожин. Той отрича някога дори и да се е срещал с бизнесмена, но пред CNN заявява, че да бъде в списъка с наказаните от САЩ е "медал за чест".

Днес сайтовете на Малкевич разпространяват информация, която гласи, че африканските държави ще са много по-добре, ако работят с Русия. Само тя не се опитвала да "прокара чуждестранни норми" за разлика от останалите западни държави. Неговата фондация вече има хора в Африка, като според данните, те се намират в най-малко три африкански държави.

Тепърва ще се разбере дали усилията на Малкевич ще дадат резултат. Но неговата история е само малка част от опитите на Русия да установи контрол над Африка.

На срещата си с лидерите Путин подписа няколко сделки, с които ще осигурява оръжия на континента, някои дори на по-ниски цени. А докато той правеше това, членовете на правителството му разпространяваха друг продукт - тренировъчни курсове с руски експерти по пропаганда.

Руските власти и собствениците на медии заявиха, че африканските журналисти винаги могат да дойдат на обучение в Москва и мастърклас с държавните медии RT и Sputnik. В своето изявление те отбелязаха, че пътуването може да е прекалено скъпо за африканските им колеги, така че те са готови да изпратят свои хора в Африка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
ДОБРЫЙ ВЕЧЕР ДРУЗЬЯ
32
2
 
2
 
! Отговори
Чичи преди 4 години
До Анонимен 28То същото, като: не остана нищо, в което да са обвинявали Сорос. Все Сорос е виновен.Ако има демонстрации в Украйна - Сорос е виновен.Ако има демонстрации във Франция - то хората си стачкуват ....недоволни от "гадните" капиталисти.
31
1
 
2
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Слава на братюшките
30
4
 
6
 
! Отговори
Поп Андрей преди 4 години
До Крим не е рускиТо пък някой тебе ще пита ***......................
29
4
 
5
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Я да видим какво имат САЩ, колко командвания само и за кои части на света:Африканско командване на САЩUSAFRICOM Африка (без Египет)Централно командване на САЩ USCENTCOM Близък Изток, Средна Азия, ЕгипетЕвропейско командване на САЩ USEUCOMЕвропа, Турция и РусияТихоокеанско командване на САЩ USPACOM Тихи океан, Австралия и Нова Зеландия, основна част на АзияЮжно командване на САЩ USSOUTHCOMЮжна и Латинска Америка (без Мексико)Северно командване на САЩ USNORTHCOM Северна Америка
28
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Параноята е лоша болест.Мине се, не мине малко време и американоситe ги захапе кучето. То не бяха скандали, то не беше чудо. Не остана нещо, в което да не са обвинили Русия.Все Русия им виновна. Преди пък беше СССР. Но това си е традиция, все някой трябва да им е виновен.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В последно време Тръмп често слуша потпури от операта "Залезът на боговете"
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ако всичко това е вярно, каква разлика виждате между руската пропаганда и американската пропаганда? Защо едните да имат право да го правят, а другите да нямат? Всеки се бори за оцеляване.
25
12
 
6
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 години
ОМБ-оръжие за масово баламоснате..ха.ха.ха кой ли му вярва на ***..ха.ха България е в НАТО и ЕС и няма да признае Крим за руски и няма да купува руски стоки вече ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
24
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде, демократите пак се развихриха... Все путин им е виновен. А дълга си расте ли расте...
23
3
 
4
 
! Отговори
До главен трол преди 4 години
Те нямат толкова акъл, че да мислят, копирни машини са. *** не може да бъде всеки, това е война на живо.
22
10
 
27
 
! Отговори
главен трол преди 4 години
американските *** къде работят?
21
9
 
19
 
! Отговори
Чудя се преди 4 години
Някой предлага да обучава журналисти - и какво от това!?Друг казва, че е по-добре да се търгува в дадена държава - и!?Ако ще разобличавате ***, кибер-престъпници и т.н., че продължете в този план, к'во ми разправяте кой как си търси клиенти!То пък чак толкова плоска статия!!
20
14
 
45
 
! Отговори
IT-спец преди 4 години
а за американската армия от ***... нищо?, още преди 15 години забелязах в yahoo подобна дейност но тогва не беше актуална, когато не им изнася на западния свят руснаци икитайци им виновни.... аре събудете се от дълбок сън ...
19
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи да разбирам, че великия запад не може да се справи с Русия?
18
7
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Напоследък Путин оказва голяма подкрепа на Африка. Само преди дни Русия бе домакин на среща на върха за 54 африкански държави в Сочи."Ква подкрепа кви пЯт лева? - това си е лов на рибоци с голи ръце!
17
1
 
21
 
! Отговори
ха -ха преди 4 години
Така се разбива държава като разбиеш мозъка на хората.И ги оставиш да пият скъпа вода.
16
12
 
54
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
американските *** ни плашат с измислени "руски" такива !На това се базира цялата хибридна война на ФАЩ срещу Русия,"крадеца вика ,дръжте крадеца".Много добре виждаме кой лъже и сипе пропаганда!
15
15
 
35
 
! Отговори
Аршинков преди 4 години
Абе, американците разсипаха Либия, обаче, някакъв руснак видите ли "разпространява информация", в Африка и засяга американските интереси.
14
21
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, крайно време е САЩ да имат достоен противник в пропагандата!

Спонсорирани публикации