Без повече "слепи зони" в автомобила. Ученичка измисли как

Тя е едва на 14 години
5 ное 2019 08:30, Нели Христова
48
Без повече "слепи зони" в автомобила. Ученичка измисли как

Безопасността на съвременните автомобили може да достигне ново ниво, благодарение на една американска тийнейджърка. Тя е на 14 години, казва се Алайна Гаслер и е на път да направи технологичен пробив с проекта си, с който като участва в състезание по математика, приложни науки и инженерство.

Проектът на Алайна е за премахване на "слепите зони" в автомобилите, съобщават местните медии. Журито обяви работата й на състезанието за най-добро и ученичката спечели първа награда - чек за 25 000 долара. Решението се оказа елегантно и просто, както и абсолютно гениално.

С 3D принтер Алайна създаде прототип на система, включваща уеб камера и проектор, с чиято помощ се излъчват кадри от улицата върху А-колоната на автомобила. Резултатът е, че колоната става един вид "прозрачна". Уеб камерата е монтирана в основата на А-колоната, а благодарение на проектора видеото от нея в реално време се изобразява върху вътрешната страна на колоната. Самият проектор пък е инсталиран над седалката на водача.

Кое затруднило Алайна най-много четете на сайта на Аутомедия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
8
 
! Отговори
Св do 23 преди 4 години
Съгласен съм с теб, но се замисли ти ако си професионален шофьор или с опит, който автоматично възприема ситуацията нямаш проблеми, а си представи един неопитен или несъобразителен шофьор как гледа. Факта, че тези слепи зони се споменават в характеристиките на колите, че има някакъв проблем и има статистика ,че са причина за опасни ситуации, значи са си проблемни. Сещам се за задната колона на Голф 3, 4 и т.н. За някой ТИРаджия не е проблем но все пак си е голяма сляпа зона.
23
0
 
2
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
Хахаха вечер щяло да е като на кино, това им го кажете на стотиците хиляди собственици на "Модел 3" , та да ви обясвят как се справят . Найстина някои, сте много *** парчета.
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ви чета приказките, много от вас изглежда не шофират много често . Да , тази колона скрива за секунда статични обекти , но в много случаи ако обекта се движи остава вън от визуалното ти поле за повече време. Случва ми се с пешаходци , които пресиччат, с велосипеди или мотори, които се движат в същата посока ...
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да се замени проектора със екран.
20
9
 
2
 
! Отговори
Drink&drive преди 4 години
Ами ако нетя спре, ко става?
19
0
 
10
 
! Отговори
Св преди 4 години
Или две огледални призми (като на огледално рефлексен фотоапарат) но дълги, по цялата височина на А колоната (откъм предното стъкло и страничното на вратата). Друг е въпросът че пък се удебелява още повече А колоната ... Но може да се измисли, аз не мога чак толкова да мисля и затова съм си и беден :) без $25К, но си е добра идеята на детето - типичен пример за необременен мозък - колкото повече знания си натрупал, толкова по-малко опитваш и мислиш, че няма какво да се направи повече :).
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами вечерно време в колата ще има кино прожекции, което много ще пречи на управлението! Не приложимо
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е "слепите зони" в автомобила ги има, но това не ми харесва много. Може би трябва да се усъвършества още да се постигне пълно сливане.
16
0
 
7
 
! Отговори
Св преди 4 години
Напротив идеята като цяло ми хареса. Но както се вижда в движение, има лаг (забавяне) т.е. ограничение от обработката на образа - камера-проектор. С огледалата предполагам ще е по - просто и мигновено (ограничението е само скоростта на светлината :)). Системата от огледала няма да са насочени разбира се към очите на водача, а ще се фокусират образната си точка към А колоната - предполагам, че две изпъкнали огледала от настройката на страничното огледало на вратата и от предното стъкло на таблото
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питамИли сега да тръгваш, или да си спрял/а на пешеходна поътека, или някой да пресича до теб, защо говориш само за коли, колоната пречи да видиш по-малки обекти, като пешеходци, стълбове, тротинетки, или ти от задната седалка на тати ги виждаш перфрктно.
14
3
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
До До 11Ти сигурно все още се возиш на детската седалка отзад за да ми отговаряш по този начин. ЗА ДА ЗАКРИВА НЕЩО ТАЗИ 6 СМ. А-КОЛОНА КОЛАТА ТИ ТРЯБВА ДА Е НА СРЕДАТА НА КРЪСТОВИЩЕТО . Време е Само да Попиташ тати дето кара за да се увериш че е така .
13
0
 
3
 
! Отговори
do шматка и Св преди 4 години
опасна е, защото е направена от една империалистка, на която сорос и е дал пари. Ако беше православна, щеше да е безопасна, сигурна, надежда. Св - ами щом може да е толкова просто, защо ти не го направиш, $25к няма да ти дойдат излишни според мен. Огледалата имат способност да заслепяват ако слънцето свети в тях, камерите могат да го филтрират!
12
3
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Питаш и ти се отговаря. Статистиката показва, че 90% от катастрофите на кръстовища са заради тези 25 см....
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леко изменена е идеята за камерата, която присъства в доста автомобили и струва около 150$ заедно с монтажа, само че дисплея е поставен на по-подходящо място. Само че също изисква специфично вглеждане, което не е съвсем безопасно в градско движение.
10
10
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А някой с мозък тук замислял ли се е че допълнителна ярка светлина в купето нощем ще намали видимоста на шофьора вътре в колата . Всички знаем, надявам се , че за да има човек ясна видимост когато кара нощем то в купето трябва да е тъмно . Безполезно изобретение . И защо трябва да имам наблюдение върху около 25 см. за по малко от секунда от зоната която съм гледал през предното стъкло безпроблемно поне 10-15 секунди преди това при движение на колата ?
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами *** идея, разминавам се с тази патица и проектора ме заслепява...
8
0
 
2
 
! Отговори
Петко преди 4 години
До АнонименКато тебе брат
7
1
 
5
 
! Отговори
Св преди 4 години
Има проблем, намираш решение и почваш да печелиш. Работещо да, но елементарно - ами никак. Доста технологии в това решение и т.н. Като идея не е лошо, но бих казал като нейно доразвиване и опростяване, че със система от някакви огледала, оптична система за увеличаване на образ и подходяща огледална материя на А колоните или там, където е сляпата зона би било по - просто и удачно.
6
15
 
16
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Това което е закрито от А-колоната е било ясно видимо секунда преди това от движещия се автомобил.Достатъчно е шофьора да използва наличните си мозъчни клетки за да ЗАПОМНИ . Защо трябва д се оскъпяват с още 1000 долара и без това скъпите автомобили? Уеб камера ... проектор ... Но пък тия без мозък и памет по-къса от нужната 1 секунда ще оценят "изобретението".За мен то е толкова полезно както зъболекарска машинка за кокошки или поилка за да не стоят жадни рибките в аквариума ви .
5
4
 
18
 
! Отговори
НИК преди 4 години
Харесва ми идеята. Практично и функционално. Браво.

Спонсорирани публикации