Турция удари с юмрук по масата в НАТО, блокира план на алианса

Турска преса: Този път се изправихме едни срещу други в НАТО
28 ное 2019 15:05, Елка Василева
239
Турция удари с юмрук по масата в НАТО, блокира план на алианса
Снимка: архив, Reuters

"Сбогом, НАТО", пише в заглавие турският в. "Ортадогу" по повод блокадата, оказана от Турция срещу план на НАТО за защита на балтийските страни и Полша. Според вестника Турция е "дала очаквания отпор на НАТО, останала безчувствена към борбата й срещу терористични организации, начело с ПКК/СЗН, ФЕТО и ДАЕШ" (Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които заедно с политическото си крило Партия на демократичния съюз (ПДС) според Анкара представляват една и съща организация, Фетхуллахистката терористична организация и "Ислямска държава").

"Преди срещата на върха по повод 70-атата годишнина в Лондон на най-големия военен съюз в света НАТО дойде критичен удар от Анкара", пише "Ортадогу".

Изданието посочва, че НАТО има два плана за сигурност, като единият от тях се отнася до защитата на балтийските държави от Русия, а другият е насочен срещу заплахи, идващи от юг и целта му е да предпази Турция.

В плана за Турция сред потенциалните заплахи фигурират СЗН/ПДС/ПКК, но независимо, че този план е принципно одобрен, САЩ имат възражения, пише вестникът. След техните възражения към американците са се присъединили и няколко други държави. Макар и одобрен в Северноатлантическия съвет, планът за заплахите от юг все още не е оповестен. По тази причина и турските представители настояват, че ще продължат блокадата си срещу плана за балтийските страни, докато другият план не бъде официално публикуван.

"Този път се изправихме едни срещу други в НАТО", пише в заглавие опозиционният в. "Айдънлък", който определя реакцията на Турция спрямо САЩ като "историческа".

Според вестника целта на турското вето, чийто посланик в НАТО не подписа плана за балтийските държави, е да накара Алианса да заеме по-твърда позиция по отношение на СЗН и да признае официално тази организация за терористична. "Айдънлък" посочва, че темата отново ще влезе в дневния ред на НАТО по време на срещата на 20 ноември в Брюксел.

По темата пише и в. "Тюркие", според който блокадата на Анкара е била подбудена от желанието на САЩ да пренесат и в НАТО поведението си "на отворени обятия за ПКК". Вашингтон не е дал съгласие за плана за защита на Турция, подготвен от Алианса, при което Турция е наложила вето на плана за балтийските държави, потвърждават турски дипломатически източници. Ако планът за Турция бъде окончателно приет от НАТО, това би поставило САЩ в трудно положение от правна гледна точка предвид подкрепата им за СЗН, казват те, добавяйки, че това ги е накарало да блокират другия план.

В материал по темата англоезичният в. "Хюриет дейли нюз" изразява разочарование, че турското правителство не е било достатъчно убедително, обяснявайки, че позицията му не е срещу кюрдите изобщо, а срещу терористите от ПКК. "Но колко убедителен може да бъдеш, когато лидерът на прокюрдска политическа партия е в затвора въз основа на правни основания, които не съблюдават универсалните правосъдни критерии", пита се авторката на материала Бурчин Йинанч. Същевременно тя недоволства и от неясната позиция на Запада по отношение на ПКК.

Авторката поставя въпроса за избора на момент за турското вето и до каква степен то ще помогне на турската кауза. "Чия идея беше да се тестват руските зенитно-ракетни системи С-400 с турски самолети F-16 преди срещата на върха на НАТО? Дали това беше пресметнат ход, който да изпрати сигнал на онези, които твърдят, че разполагането на системите С-400 ще постави на риск чувствителна технология на НАТО? Ако е така, какъв е смисълът да се засилват позициите на тези, които казват, че Турция вече не може да бъде доверен съюзник?", продължава с въпросите Йинанч.

Тя препоръчва и на западните лидери да се замислят защо Турция се опитва да трупа точки от способността си да създава затруднения. "Дали това не е поради факта, че тя е оставена без варианти от съюзниците си, оставащи безразлични към постоянните й призиви относно безпокойствата за собствената й сигурност, без значение колко неподходящо са изразени те?", се пита в статията, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 4 години
А какво би било, ако тази дивашка страна беше силна като САЩ или Русия!!! Османската империя щеше да се възстанови от Англия до Китай, Стамбул щеше да е световна столица простряла се чак до Видин, като богатите ще живеят в зелените и планински балкани, а раята в суетнята около проливите. Турската лира ще бъде валутата на света, а над вулкана Йейлокстун ще стои на орбита атомна бомба, за да си кротува Америкка.
165
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че всичко е фалш. 20 страни, а само САЩ палащат големите пари, Само Сащ имат нужната техника. Къде е Германия Англия Испания Франция и тн. НЯМА Ги гледат си кефа.ЕС същата работа... Едните ни спират да патуваме, другите правят заводи извън ЕС... Третите се карат с четръвдите. Пълен фалш е тоя свят. Явно хората по природа не обичат да живеят спокойно. Търсят проблема и рано или късно ще ги настигне проблема.
164
14
 
4
 
! Отговори
Мефистофел преди 4 години
Шашавия ам- гъл няма да спре докато не разцепи анадолската територия на 2- 3 автономни държавици под чужд контрол, явно това е мисията на живота му .!.
163
7
 
24
 
! Отговори
,6 преди 4 години
НАТО загуби смисъла си след първата война в залива.С основаването си с цел опазване мира и охрана от комунизма се превърна в агресор, пионка на американците.
162
11
 
30
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Ако Турция напусне НАТО това ще бъде началото- на края на тази орг., защото и други държави ще я последват, Унгария, Франция и др.Те нямат нужда от НАТО, доказаха, че и сами могат да се пазят!
161
1
 
4
 
! Отговори
Какво е нато преди 4 години
Съществуването на Гладио, отричано в продължение на десетилетия, днес официално е признато от правителствата на въвлечените западни страни. Структурата е осъдена и забранена от Европейския парламент през 1990 г.
160
1
 
5
 
! Отговори
Какво е нато преди 4 години
Операция Гладио (Operation Gladio Операция Гладиус) е кодовото име на италианската тайна паравоенна организация на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежението от късните 1960-те до ранните 1980-те години. Подозирана за отговорна или поне замесена в провеждане на политически терор, атентати, политически убийства, преврати, оклеветяващи кампании и т.н Съществуването на Гладио, отричано в продължение на десетилетия, днес официално е признато от правителствата на въвлечените западни страни. Структурата е осъдена и забранена от Европейския парл
159
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Натото е терористична организация, която даже няма механизъм за напускане или изгонване.
158
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами вън от НАТО. Стоп на свободната търговия с ЕС и готово. Те сами ще си го обесят.
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Боби (122)Отговор на професионалист. Благодаря!
156
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А поммаците какви са?
155
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Населеният някога от българи (траки) Анадол го пиши бегал."Голяма си смешка. Траки не означава българи. Нито пък българи означава траки. Траките дори и не са подозирали, че ще дойдат тюркски народи от средна азия, наречени по-късно някои от тях българи.
154
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"диваци - това значи тюрк на иврит"Пълни глупости.
153
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Споменете нещо и за 35 милионното турско население в Иран."Да... 500 милионното!
152
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците наистина напреднаха доста за подчовешка раса...
151
11
 
21
 
! Отговори
100%TURK преди 4 години
Онзи ден завършиха изпитателните тестове на Bozdoğan .....100% турско оръжие......Меркел и Макрон вият на умряло......
150
4
 
4
 
! Отговори
emerging, a? преди 4 години
в задатлантическата територия говорят за emering nations..emerging, ама само в главите на тесногърдите.Кви emerging са ви хилядолетните нации - българи, индийци, китайци, франки и др. бе!!!Ей ви едни emerging как си пазят интереса.
149
6
 
9
 
! Отговори
Бай Х преди 4 години
Споменете нещо и за 35 милионното турско население в Иран.
148
7
 
49
 
! Отговори
13 преди 4 години
Турция удари по масата защото има армия и техника, с които да се защитава. Щом прави нещо което е вредно за евреите и интересите им от възраждане на ИД и тероризма, това е много добре, защото е полезно за всички останали държави по света, дори да е само косвено. А Баце къде удари, удари си главата под масата докато беше при Тръмп. Не търсете грешките на Турция, защото дори със санкции си е много добре. А в половин България няма вода. Дори Турция да излезе от НАТО водата няма да дойде.
147
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно съгласен с 161.И аз съм българин, ама щом сме се навели до палците, какво очаквате......

Спонсорирани публикации