Без училище, а с количката за боклук: Съдбата на хиляди деца в Турция

Месут е на 14 г. и никога не е ходил в училище. А такава съдба имат хиляди деца
2 дек 2019 20:30,
63

14-годишният Месут живее в Истанбул и работи всеки ден. В последната една година събира по улиците на най-големият турски град картони и пластмасови шишета. Прави го, защото няма друг избор.

"Ние сме шестима братя и сестри. Трима в Истанбул, а останалите живеят в Текирдак", споделя момчето пред DW. Преместили се в Истанбул след като баща им починал. Месут е бил малък и не знае причината за смъртта на баща си.  

Месут никога не е ходил на училище, а вместо това обикаля по 8-9 часа на ден и когато напълни количката си продава съдържанието й. Така изкарва пари за денят.

За 30 килограма боклук получава 20 лири - малко под 3 евро.

"За себе си оставям по 2 лири. С тях си купувам нещо хубаво - обикновено чипс или кола. Останалите пари давам на майка ми", казва Месут.

Той несъмнено вижда разликата между своят живот и този на повечето деца. Всичките му приятели са в училище и на него му се иска да може да рита топка вечер.

Месут мечтае за бъдещето, когато иска в ръцете му да е не количката за боклук, а фотоапарат, за да снима всичко, което му се стори интересно.

Той е от 7-годишен на улицата, за да работи и изкарва пари и смята, че от тогава насам нищо не се е променило. Освен едно - днес с него излиза и малкият му брад Арда. Така и малкият 8-годишен Арда става поредното дете в Турция, което не е в клас, а на улицата в търсене на прехрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
19
 
10
 
! Отговори
Salih преди 4 години
Всяко дете идва с прехраната си от Аллах. Той не стоварва на плещите на никого повече, отколкото може да понесе. Тези 9 деца..всяко ще намери пътя си. Вие не ги грижете.
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган отсвири краварите,затова е цялата тази пропаганда срещу Турция.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Те са като нас. Страна на контрастите. Не в най-добрият смисъл и за двете...
25
10
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
Тази статия е пълна безмислица.Краврска пропаганда,защото Турция купува руско оръжие,а не американско.
24
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако седна в Истанбул да прося, за медец и половина ще събера за кола. На територията и червата да си изкарам, няма как да стане.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците съвсем се самозабравиха, мерят си ги само.... без да им дреме за народа......,,кой ще купи по модерно оръжиее ,а хората гладуват
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не опишете нашите..., които ровят из кофите за *** наравно с кучетата, просят крадат или проституират по улиците из ЕС?
21
3
 
4
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Тодор Колев има по този повод култова реплика от един скеч"...За Чили.А Ти! Какво направи за Чили?! Ние все така ,ако може да е по-далеч от нас ...там някъде, на майната му! " Ей ,ама туй Дойчевеле...Борянче ти ,кажи ти нещо!
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Баба ГангаАми връщайте ги тези бежанци в Сирия и в страните откъдето са дошли,защо ги държите,да ги експлоатирате като роби за жълти стотинки ли?Защото гледах в Тубата как в Турция се екплоатират деца-бежанци да работят за нищожни пари и те плачеха,но нямаха друг избор.
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция в миналото е била крайно изостанала и бедна страна,някъде до към 60-те години,сега е 100 пъти по-добре.
18
3
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Ето така се ражда комунизмът! "Два свята - единият е излишен"! И докато светът на бедността и мизерията не изчезне, комунизъм ще има!
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне има кофи и може да събере нещо. Ще има и за чай, и за хляб.
16
7
 
1
 
! Отговори
Баба Ганга преди 4 години
Тогава *** да даде 6 милиарда долара годишно за храна и училище на 4 милиона бежанци в Турция и работата ще е ОК
15
1
 
6
 
! Отговори
И докато не се преди 4 години
научите, че този труд е вероятно най-важният на цялата планета. Те тая гледка ще ви напомня за всичко това ...
14
1
 
5
 
! Отговори
Хубаво де ... преди 4 години
60 милионна турция, имам един друг въпрос защо си мислите, че това трябва да е нечии проблем, глейте сега теорията я има, моженето го има, парите ги няма. роблемът е точно това. Учителите са като някакви безправни кучета на каишки. И всеки си праи квото иска, а работата им е тия деца да не са на улицата с количките. В смисъл Машала за всичко хубаво в Турция, но и вие имате същия проблем като нас. проблемът не се решава с "ниска относителна трудност" и компромисни мерки. Върнете си ни статута.!?
13
6
 
8
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Кой изобщо е повдигал този въпрос? Второ, лесбийките феминистки не работите реална работа в частния сектор, ами киснете по разни НПО-та, партии, администрации, университети. Трето, вие не създавате семейства и не раждате деца.
12
5
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Няма избор? А майката защо не работи? Етнически особености, знам, ама детето е на улицата. Затова, мили ми женомразци, е измислен феминизма, за да може майката, в случай на неволя, да е образована, да работи и да има доход, с който да отгледа децата, а не да просят
11
3
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Жал ми е за тези деца. Добре, че поне в Истамбул не е толкова студ зимно време.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За нашите ромчета пишете нещо
9
5
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Та нали по турските сериали дават Турция като развита страна?!?!? Как тогава малкият МаЗут ще ходи по казаните?!?!?