Банан, тиксо и бяла стена – творба за 120 хил. долара. Кой ги даде?

Тя ще бъде дарена на музей
13 дек 2019 18:50, Нели Христова
34
Банан, тиксо и бяла стена – творба за 120 хил. долара. Кой ги даде?
Снимки: Reuters

Преди няколко дни се случи поредното странно събитие в арт средите. Банан, залепен с тиксо на стената, бе проданен за повече от 100 000 щатски долара на семейство от Маями. Идеята зад необичайната творба има дълбок смисъл, но какво би накарало някой да даде толкова много пари за един... банан?

Всъщност, три броя от творбата бяха продадени на цени от 120 000 до 150 000 долара. Двойката от Маями, която е дала всъщност най-ниската сума за банана, признава, че творбата е абсурдна, но същевременно вярва, че тя ще стане символ на времето. Затова Били и Беатрис Кокс ще я дарят на музей, съобщава БТА. С този акт те целят да предизвикат интерес към изкуството у младите хора.

Но не си мислете, че купувачите получават банан и тиксо срещу огромната сума. За тях остава само сертификат за автентичност, който е много важен за концептуалните произведения. Без него те не са нищо повече от използваните материали.

Били и Беатрис Кокс решават да купят банана след като виждат колко голям интерес и "обществен дебат за изкуството и обществото" предизвиква той. Те дори го сравниха с "Доматена супа "Кембъл" на Анди Уорхол, която също е било посрещнато с насмешка.

Бананът върху стената се появи на изложението "Арт Базел" в Маями. Творбата носи името "Комикът" и е на италианеца Маурицио Кателан. Безкрайно много нейни пародии се появиха в мрежата. А това накара и комикът Дейвид Датуна да се намеси в ситуацията. След като разбира, че бананът е продаден за 120 хил. долара, той отива в галерията в Маями и заснема видео, на което сваля плода от стената и го изяжда.

Своят пърформънс Датуна нарича "Гладният артист" и носи дори още повече слава на банана. Но служителите на галерията, особено нейният собственик, не били особено доволни от изпълнението.  Емануел Перотин тъкмо се отправил към летището за поредното си пътуване, когато чул, че бананът е бил изяден. Той се върнал в галерията си разстроен, а служителите трябвало да заменят банана с нов. Въпреки това, те са категорични, че идеята не е във физическата творба, а в значението й - плодът бил концепцията за изкуство.

Датуна също се пошегува и каза, че той не е изял банана, а концепцията за съвременно изкуство. Той също така заяви, че плодът бил приятен на вкус, но със сигурност не струвал 120 хил. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Фермер от село преди 4 години
Ало, твореца, имам годишно 5-6 тона картофи. Хайде да направим някое произведение на изкуството
26
1
 
3
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Извратен народ са тия .....
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имал дал :)
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простите хора си мислят че това е само един банан и се чудят като невидели.А всъщност ако се замисли умният човек,веднага би си казал ,,банан,банан ама... банан с тиксо..''
23
1
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
''Вселената и човешката глупост са безкрайни, като за първата не съм сигурен'' А. Айнщайн.
22
1
 
3
 
! Отговори
Леоне Гранде преди 4 години
Само да уточним - сумарно щатите и западния свят без бедните страни държат пари , които са над 10 пъти повече от сумарните активи на всичко по планетата. щатите сами си печатат доларите и като световна валута никой не им държи сметка и могат да си правят каквото си щат , ако искат и гнили банани ще си купуват за милиарди. Засега е така, но палачинката има две страни и се обръща в един момент.
21
3
 
9
 
! Отговори
BGN преди 4 години
Май трябва да се радваме че ни държаха 50г ***, тия толкоз деградирали, че ....... При нас поне има някакви останали ценности....
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкуство всичко е възможно
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дълбокият смисъл е че даваме огромни пари за безумия така разбирам аз тази творба.А тия дет са платили 200 бона за "сертификат" за банан залепен със строителен сребрист скоч за климатици и тръби марка "теса" изглежда са си психари.Всички можем да направим такова изкуство за 5 лв.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Микеланджело би умрял втори път като види докъде сме го докарали.
17
1
 
23
 
! Отговори
Очевидно е преди 4 години
Пране на пари, елементарно е.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами това май е доста тъпо.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Идеята зад необичайната творба има дълбок смисъл, но какво би накарало някой да даде толкова много пари за един... банан?"Мен повече ме интересува какъв точно е "дълбокият смисъл" на тази глупост?
14
1
 
12
 
! Отговори
Разликата преди 4 години
По времето на лошия социализъм нямаше банани.А сега по времето на добрата демокрация има много банани.
13
2
 
32
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Абсурдността на тази история - още веднъж показва какви изплющеняци пръскат пари.Банан с тиксо , залепен на стенаБоже събери си верисиите
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Музея за Модерно Изкуство, един от посетителите бил толкова развълнуван, че повърнал на пода. Никой от персонала не го почистил два дни, защото не знаели какво точно е това и кой го е оставил...
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Упадъкът на една цивилизация личи по изкуството, което тя създава.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София има една съдийка, която рисува и продава картини.. не взема подкупи но продава картини които малко хора могат да оценят. Тази творба ми напомни за съдийката. Ако си на зор бате и за един банан ще платиш 120000$
9
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Да бяха закачили тиква на стената, да видим как щеше я изяде тоя. Тиквата крие велик смисъл в себе си.
8
1
 
16
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Имали бол пари дали за неква си техна Мега шашкания, а ние с гайдите, кво да кажем. Западната цивилизация е обречена в този си вид.

Спонсорирани публикации